fbpx

Koning geeft startschot optocht historische trams – 150 jaar trams

05 jul 2014 17:35

Koning Willem-Alexander geeft vanmiddag het startschot voor de viering 150 jaar tram in Den Haag. Zo´n vijfentwintig historische trams trams vertrekken vervolgens van het Scheveningse Noorderstrand naar het centrum van Den Haag.

De tocht gaat onder andere via de Keizerstraat, Javastraat, Kneuterdijk, Buitenhof naar de Grote Kerk aan het Kerkplein in het centrum van Den Haag. Daar wordt de nieuwste Avenio HTM tram onthuld. Die tram is afgelopen nacht overgebracht naar Den Haag. Bij de plechtigheid zullen behalve Koning Willem-Alexander ook HTM-directeur Jaap Bierman aanwezig zijn, en verder Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Jozias van Aartsen.

In 1864 verscheen de eerste tram in Nederland. Deze paardentram verbond eveneens het Scheveningse strand met het centrum van Den Haag. De HTM bestond toen nog niet, die werd ruim twintig jaar later – in 1887 opgericht.  Een van de eerste acties van de HTM was dan ook de omzetting van de paardentramlijn naar Delft in een stoomtramlijn. Deze lijn werd geopend op 31 juli 1887. De HTM experimenteerde ook met elektrische tractie. 

Inmiddels reizen jaarlijks 85 miljoen reizigers met de trams van HTM. Dit zijn 230.000 tot 300.000 reizigers per dag. Het tramnet van HTM omvat tien tramlijnen tussen Den Haag en Delft, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Daarnaast heeft HTM twee RandstadRail-trajecten van en naar Zoetermeer.

De oudste tram uit de optocht is 110 jaar uit.

1e Foto: Eén van de historische trams. (c) Novum / Freek van den Bergh
2e Foto: De nieuwste tram van de HTM. Overgenomen van: haagstramnieuws.org
3e Foto: (c) Hans Dekker
4e Foto: (c) Bob Thomas
5e Foto: (c) Hans Dekker

Ook op Twitter veel foto´s van de historische tramoptocht

De 1e nieuwe Avenio tram kwam zaterdagnacht aan in Den Haag