fbpx

Kort Fyra Nieuws

24 jan 2013 11:22

Ook vandaag – donderdag 24 januari – zijn er weer verschillende nieuwsberichten over de Fyra. In dit artikel een overzicht van kort Fyra nieuws uit Nederland en België.

Superdagretour terug
Het Superdagretour, een goedkoop treinticket dat gebruikt kan worden op een retourreis tussen België en Nederland, is door het niet-rijden van de Fyra teruggekomen. Met dit ticket wordt met 30% korting op het Belgische en met 40% korting op het Nederlandse net gereisd. Er kan gereisd worden vanaf 09:00 uur doordeweeks en in het weekend de hele dag.

ANP: Fyra kost NS miljoenen euro´s
De problemen met de Fyra heeft NS tientallen miljoenen euro’s gekost. Het geld is gaan zitten in de inzet van extra personeel en compensatieregelingen voor reizigers die hun reis in duigen zagen vallen. Dat heeft president-directeur Bert Meerstadt van NS donderdag gezegd in een gesprek met enkele media. Meerstadt stelt verder dat fabrikant AnsaldoBreda niet adequaat gehandeld heeft toen de problemen aan het licht kwamen.

Dagblad Metro: Imago Fyra niet meer te redden
In Dagblad Metro stellen imago-experts dat het héél lastig zal zijn om het besmeurde imago van de Fyra te herstellen. Imagodeskundige Rudy van Belkom van Imagobureau TINK! zegt zelfs dat het imago niet meer te redden is. Volgens Van Belkom blijft er niets anders over dan een andere treinleverancier te zoeken, de naam te veranderen en het opnieuw te proberen. Een andere expert raadt echter af de naam van de Fyra te veranderen: “Je kunt je energie beter richten op andere dingen.”

Jaap de Hoop Scheffer in de Telegraaf: Fyra schaadt imago Nederland
Het imago van Nederland wordt geschaad door de ´knullige problemen´ met de Fyra en door het ontbreken van een rechtstreekse internationale treinverbinding van Den Haag naar Brussel. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer donderdag in De Telegraaf.  De Hoop Scheffer, die in Den Haag woont en regelmatig in Brussel werkt, heeft zelf ook al met enige regelmaat stilgestaan door de Fyra. Eén keer wachtte hij vergeefs op een Fyra, een andere keer stond hij stil achter een kapotte Fyra. Ook Vlaanderen Toerisme stelde eerder dat de Fyra het imago van België schade toebracht.

Benelux was meest stipte trein van België
De Benelux, die 9 december plaats moest maken voor de Fyra Amsterdam – Brussel, was in 2012 de meest punctuele trein van België. Bij de 6-minutennorm reed in 2012 91,2 procent van de Beneluxtreinen op tijd. De slechtst presterende treindienst in België was de intercity Oostende-Brussel-Eupen, waarvan minder dan 72 procent van de treinen op tijd reed.
De Benelux was op het gebied van punctualiteit lang een zorgenkindje. Zo was in 2008 nog 21,5 procent van de Beneluxtreinen in België te laat. Wel viel de trein ook in 2012 nog regelmatig uit. In Nederland is de Benelux nooit de meest punctuele trein geweest.

Onderzoeksraad overweegt onderzoek Fyra
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft documenten opgevraagd over de Fyra-hogesnelheidstrein. Het bekijkt vervolgens op basis van de verkregen stukken of het een onderzoek zal starten. Dat heeft de raad woensdag aan NU.nl bevestigd.

NMBS: Goedkope hogesnelheidstrein niet mogelijk
Volgens Marc Descheemacker, topman van de Belgische spoorwegen, kan een hogesnelheidstrein nooit zo goedkoop worden als de Benelux. Hij wijst erop dat het verboden is om een dergelijke internationale treinverbinding nog te subsidiëren. De Benelux kreeg in België jaarlijks 5 miljoen euro subsidie. NS International heeft altijd ontkend dat de Fyra veel duurder was dan de Benelux. Het bedrijf stelde op 9 januari zelfs dat alle reizigers met Fyra goedkoper of even duur uit waren. Iets wat feitelijk onjuist was.

Fyra Antwerpen – Breda niet per april
De Belgische krant La Libre Belgique meldt dat de Fyra Antwerpen – Breda niet per april van start kan gaan. Het bericht komt niet als een verassing. Alle Fyra V250-treinen zijn tot nader order uit de reizigersdienst gehaald. Alhoewel AnsaldoBreda stelt dat de problemen binnen een paar dagen opgelost zijn, gelooft niemand dat. NMBS wil formeel niet bevestigen dat de datum van 8 april van de baan is. Een woordvoerder zegt niet te kunnen zeggen wanneer de Fyra vanuit Breda naar Antwerpen kan gaan rijden.

Foto door Sharon Huls / Kialna Photography