Laatste piek in spoorwerkzaamheden 2024
23 okt 2024 10:43
Geen treinen tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem, geen treinen op twee trajecten bij Groningen, geen treinen tussen Hoorn en Enkhuizen, geen treinen tussen Tilburg en Breda en minder en geen treinen tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Hollands Spoor.
ProRail grijpt de herfstvakantie aan om het werk aan het spoor tijdelijk op te voeren. Door heel het land wordt aan het spoor gewerkt en meerdere trajecten zijn gestremd. Het is de laatste piek in werkzaamheden van het jaar want de kerstvakantie wordt gewoonlijk ontzien. Voor dit jaar stonden ruim 400 projecten op de planning bij ProRail en dat waren er meer dan ooit. Volgens ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg zullen de doelstellingen voor dit jaar worden gehaald. En dat in een tijd van personeelstekorten. ’’Voor ons als sector zitten we echt op de top van ons kunnen.’’
Nog veel werk komende jaren
Het mag dan wel de laatste piek van het jaar zijn, het werk is nog lang niet af en gaat dus voorlopig nog door. Er is veel onderhoudswerk omdat een groot deel van de infrastructuur op is en het moet mogelijk gemaakt worden dat er straks meer treinen kunnen gaan rijden. ”Volgend jaar en ook de komende jaren is er echt gigantisch veel werk te doen’’, zegt Van Kranenburg. ProRail schat nog zo’n vijf jaar nodig te hebben voor onderhoudswerk. Maar daarnaast wacht ook nog onder meer het installeren van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS en dat is een klus van ’vele, vele jaren’.
Werk en stremmingen deze herfstvakantie:
Amsterdam – Haarlem
Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november ligt het treinverkeer tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem eruit. De NS raadt reizigers aan de spits te mijden en rekening te houden met een langere reistijd. Er rijden bussen die elke vijf minuten vertrekken, maar NS verwacht dat het erg druk gaat worden bij de bussen. ProRail neemt het spooremplacement bij Halfweg onder handen. Ook aan de westzijde van station Sloterdijk wordt gewerkt aan de sporen richting Haarlem. Zo worden er nieuwe wissels geplaatst en komt er een keermogelijkheid voor treinen.
Breda – Tilburg
Van dinsdag 29 oktober tot en met donderdag 31 oktober werkt ProRail aan het spoor tussen Breda en Tilburg. Er rijden geen treinen en de NS zet bussen in. Overdag rijden vier stopbussen per uur tussen Breda en Tilburg, die op alle tussengelegen stations (Gilze-Rijen, Tilburg Reeshof en Tilburg Universiteit) stoppen. Na 19.00 rijden ze twee keer per uur tot 00.35 uur. Er rijden acht keer per uur snelbussen tussen Breda, Tilburg Universiteit en Tilburg en elke nacht gaat er een keer een snelbus als vervanging van de intercity Breda – Tilburg.
Rotterdam Centraal – Den Haag Hollands Spoor
Het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Hollands Spoor is twee weken lang werklocatie. Er rijden geen nachttreinen van 22 oktober tot 3 november en in deze periode rijden er overdag ook geen treinen tussen Rotterdam Centraal en Delft Campus. Tussen de stations Delft Campus en Schiedam Centrum rijden stopbussen. Tussen Schiedam en Rotterdam Blaak kunnen reizigers met de metro.
In het weekend van 2 en 3 november ligt het treinverkeer tussen Rotterdam en Den Haag Hollands Spoor helemaal stil. De NS raadt reizigers aan om dan via Gouda te reizen. De reistijd loopt op tot 45 minuten. Er worden ook bussen ingezet.
Gebruik van de RandstadRail tussen Rotterdam Centraal en Den Haag wordt afgeraden omdat verwacht wordt dat het hier erg druk gaat worden.
Groningen
In Groningen ligt het treinverkeer tussen 26 oktober en 3 november stil op het traject Groningen – Bad Nieuweschans en Groningen – Veendam. Arriva zet bussen in.
Verschillende aannemers gaan aan het werk op het spoor rond Groningen. De werkzaamheden zijn nodig voor de snelheidsverhoging voor de nieuwe Wunderline. De Wunderline wordt een directe spoorlijn van Groningen naar Bremen. Om hogere snelheden mogelijk te maken op het spoor is het onder meer nodig de bodem te verstevigen.
De bussen, die tijdens de werkzaamheden de trein vervangen, doen alle stations aan. Wie met de bus mee wil, kan betalen met ov-chipkaart of betaalpas. De reistijd is 30 tot 45 minuten langer.
Hoorn – Enkhuizen
Tussen Hoorn en Enkhuizen rijden tot 2 november geen treinen. Het werk is op 22 oktober begonnen. Op station Hoorn Kersenboogerd worden de perrons vervangen. Er rijden bussen tussen de stations.
IC Berlijn
Werkzaamheden houden tot het einde van de maand ook de IC Berlijn aan de kant. In dit geval is het werk aan het spoor in Duitsland. Eerder werd verwacht dat door het werk de treinen niet verder konden rijden dan Hamm, maar nu blijkt dat ook die plaats niet bereikbaar is per trein gaat de IC Berlijn er helemaal uit. Tot het einde van deze maand rijdt de trein niet. Tussen Hengelo en Osnabrück rijden bussen. Treinreizigers kunnen ook naar Duisburg en vandaar verder met binnenlandse treinen.
© Treinreiziger.nl
Veel werkzaamheden tijdens en rond de herfstvakantie om zo veel mogelijk pendelaars te ontzien. Dit is ook de beste of beter gezegd minst slechte keus om het noodzakelijk onderhoud te doen.
Wat??? Die moeten gewoon werken hoor…. Alleen basisschool en middelbare scholieren zijn vrij…
De meeste mensen moeten inderdaad gewoon werken, maar in vakanties reizen echt per saldo in de spits minder reizigers met de trein.
Dit komt ook omdat veel reizigers studenten zijn, dankzij de studentenkaart.
Metro moet je dus apart afrekenen (RTD-SDM) want geen NS trajekt. Waarom geen NS bus?
Reis tussen Rotterdam C en Delft Campus via Rotterdam Blaak en met metro tussen Blaak en Schiedam C. Uw NS-vervoerbewijs is geldig op deze metrolijn.
Het het idee dat de NS zijn best aan het doen is om minder reizigers te trekken? Bij de vorige werkzaamheden waren er wel NS-bussen, maar enkel tussen Rdam en Delft of Delft en DH. Een directe tussen Rdam en DH was er niet, nu zijn ze dus blijkbaar tot de conclusie gekomen dat er helemaal geen reizigers tussen Rdam en DH zijn?
Of ze denken “stik erin, reis maar via Gouda” waar het overigens net zo druk is als in metrolijn E tussen Rdam en DH.
Mobiliteit wordt steeds minder vanzelfsprekend (gemaakt) voor de burger.
Daar ben ik het wel mee eens. Reizen in weekenden en vakanties wordt steeds moeilijker met alle werkzaamheden. Alles onder het mom dat dit nu eenmaal niets anders kan wordt het gewoon bij de reizigers door de strot geduwd samen met hoge ritprijzen, vertragingen en andere (reis) ellende.
Dat vind ik wel overdreven. Sinds jaar en dag wordt er geregeld in de nacht, in het weekend of tijdens vakanties aan het spoor gewerkt. Dit zijn momenten waarop er geregeld minder reizigers op het spoor zijn waardoor de gevolgen voor hen minder zijn. Dat er desondanks reizigers er overlast van ondervinden komt dan helaas voor.
En als we naar de weg kijken als alternatief, dan zien we daar ook gewoon dat hier aan gewerkt wordt om de infrastructuur op peil te houden.
Wat moet ik me voorstellen bij een “keermogelijkheid” bij Sloterdijk? Dat klinkt als “driehoeken”.
Vreemd dat de werkzaamheden in Groningen op de website van Prorail zelf niet worden vermeld …