fbpx

Langste hogesnelheidslijn in China: 2298 km in acht uur

26 dec 2012 11:15

China heeft woensdag de langste hogesnelheidslijn ter wereld geopend. De treinverbinding tussen hoofdstad Beijing en Guangzhou in het zuiden van China heeft een lengte van 2298 kilometer.

De lijn werd woensdag officieel geopend met het vertrek van een trein om 09.00 uur plaatselijke tijd vanuit Beijing. Een uur later vertrok de eerste trein vanuit Guangzhou.

Reistijd
Treinen op de hogesnelheidslijn rijden tot 350 kilometer per uur en doen daardoor ruim acht uur over de reis tussen de twee steden. Voor de opening bedroeg de kortste reistijd tussen de twee steden meer dan twintig uur. Een deel van de hogesnelheidslijn was al in gebruik. Tijdens de 2298 kilometer zijn er in totaal 35 stopplaatsen. 

140 dollar
Voor de eerste commerciële dienst Guangzhou – Beijing zijn al meer dan 2.000 tickets verkocht, treintickets zijn beschikbaar voor circa 140 dollar. Daarmee kan de trein de concurrentie aan met het vliegtuig, waarbij vergelijkbare tarieven worden gevraagd.

Toekomst
Er lag in China al ruim 8.000 kilometer rails die geschikt is voor hoge snelheden. De komende jaren moet dat verder worden uitgebreid. De regering is van plan om een dichter netwerk van hogesnelheidslijnen aan te leggen, met vier lijnen tussen oost en west en vier die van noord naar zuid gaan en vice versa. Die moeten in 2020 allemaal af zijn. China heeft het snelst groeiende hogesnelheidslijnnetwerk van de wereld.

Ongeluk
Vorig jaar kwam er kritiek op de plannen, toen 39 mensen om het leven kwamen bij een treinongeluk met een HSL-trein. Uit onderzoek bleek dat zowel de mens als de apparatuur faalde. Door het ongeluk ontstonden zorgen over de veiligheid, waarop er extra inspecties werden uitgevoerd. 

(c) Novum / Treinreiziger.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *