fbpx

Lekkage boorspoeling Noord-Zuidlijn nog niet verholpen

24 sep 2012 20:34

Tunnelboor Victoria van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn lekt sinds maandagochtend boorspoeling. Omdat de lekkage maandagavond nog niet verholpen is, is een viertal panden in het gebied rond de boor ontruimd. Betrokken bewoners zijn ondergebracht in hotels.

De lekkage werd ontdekt in de omgeving van de Vijzelgracht. Alhoewel de lekkage van de boorspoeling uit de kop van de boormachine in de loop van de middag iets is afgenomen, is het lek nog niet gedicht. Als er te veel vloeistof wegloopt, kan er drukverlies optreden. Daardoor kunnen de grond en het maaiveld verzakken. Een deel van de straat boven de boormachine – de kruising Vijzelgracht/Prinsengracht – is vanwege de problemen preventief afgezet.

Auto´s, trams, fietsers en voetgangers worden omgeleid. Om de lekkage te kunnen dichten wordt dichtmiddel geïnjecteerd. De lekkage van vandaag heeft in de eerste uren geleid tot een lichte verzakking van de grond direct boven de tunnelboormachine van zo’n 10 mm. Bij twee panden op de hoek Vijzelgracht/Prinsengracht was een effect van maximaal zeven mm merkbaar. Dat is nog ruim binnen de veiligheidsmarges die voor het gehele boortracé gelden.

Hoewel de situatie iets verbeterd is, kan niet uitgesloten worden dat er alsnog complicaties optreden of dat de herstelwerkzaamheden tegenvallen. Omdat de gemeente de risico´s voor de omgeving wil beperken, laat zij uit voorzorg de bewoners van vier panden in een hotel overnachten op kosten van de gemeente. Een aanpak die voortgekomen is uit de incidenten bij de Vijzelgracht in de zomer van 2008.

Foto: Boor Victoria bij de de inzegening op 15 november 2011 (c) Hierzijnwij.nu.