Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren. “Er is nu nul euro gereserveerd”, zegt gedeputeerde Jasper Kuntzelaers in het L1-programma AvondGasten.

Kuntzelaers vreest dat de plannen van het kabinet niet aansluiten op de Europese ambities voor internationaal treinverkeer. “We zien aan de ene kant de ambities die in Europa uitgesproken worden: komen er nieuwe investeringen in infrastructuur? Maar hoe vertaalt ons nieuwe kabinet in Den Haag die ambities naar wat ze in hun hoofdlijnenakkoord hebben opgeschreven?”

Geen extra middelen

Weliswaar is volgens de gedeputeerde in woorden opgeschreven dat het regionale OV belangrijk is en grensoverschrijdend vervoer aandacht krijgt, “maar als je de financiële paragraaf van het hoofdlijnenakkoord leest, dan zijn daar géén extra middelen voor uitgetrokken”.

Limburg kijkt dus vooral naar Europa als het gaat om de financiering van grensoverschrijdende projecten. “We hebben geld nodig om die ambities mogelijk te maken. Of het nou de Intercity is van Eindhoven naar Aken, van Venlo naar Düsseldorf of van Antwerpen naar Weert naar Eindhoven. Want als bestuurder heb ik geleerd dat juist de infrastructuur geweldig dure projecten zijn.”

2032

Onlangs werd bekend dat de intercity van Eindhoven naar Aken jaren vertraagd is, omdat het volgens Kuntzelaers fysiek onmogelijk is omdat het spoor vol zit. “Voor onze plannen is een extra spoor nodig. En dat kost honderden miljoenen euro’s.” Daarom duurt het tot minstens 2032 voordat er een besluit kan vallen over de realisatie van een directe IC tussen Brabant, Limburg en de Duitse stad.

Weert-België

Ook de directe treinverbinding tussen Weert en België laat nog op zich wachten. Er is een kostbare nieuwe spoorbrug bij Weert nodig om die spoorlijn gereed te maken. Wel bleek in oktober 2023 dat het verwachte kostenplaatje lager uitvalt dan eerder gedacht.

De langverwachte Drielandentrein tussen Aken, Maastricht en Luik is er na jaren vertraging wel gekomen. Op 30 juni rijdt de eerste trein.

This post was last modified on 28 juni 2024 09:19

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

1 dag terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

5 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

5 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

6 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

6 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

6 dagen terug