fbpx

LIVE: Fyra nieuws 22 januari

22 jan 2013 17:11

De Fyra is ook vandaag weer volop in het nieuws. De Tweede Kamer vergadert dinsdagmiddag over het Fyra-dossier. De oppositie wil een parlementaire enquête naar de problemen van de HSL/Fyra, maar de VVD en PvdA vinden het daarvoor nog te vroeg. Alhoewel duidelijk is dat de Fyra nog maanden niet gaat rijden, konden er vanochtend nog steeds Fyra-treintickets gekocht worden.

Samenvatting voorgaande dagen:
Donderdag 17 januari werd de Fyra V250 na drie ritten tussen Amsterdam en Brussel uit de dienstregeling genomen. Vrijdag volgde zelfs een verbod in België. NS heeft AnsaldoBreda aansprakelijkelijk gesteld, de Belgische spoorwegen (NMBS) hebben zelfs een ultimatum van drie maanden gesteld. De verwachting is dat het nog maanden kan gaan duren voordat de Fyra weer gaat rijden. Vanaf dit weekend moet er naast de reguliere trein een intercity Roosendaal – Antwerpen komen.

22:12: Mansveld niet onder de indruk van toezeggingen AnsaldoBreda
Staatssecretaris Mansveld heeft vanavond in Nieuwsuur gereageerd op de problemen. "Als ik ijzer met handen kon breken, dan reden er nu treinen" zei Mansveld. Ze hoopt vrijdag van de vervoerders antwoord te krijgen op al haar vragen, bijvoorbeeld of er ruimte op het spoor gevonden kan worden. Een vervangende treinverbinding moet binnen een aantal dagen geregeld zijn. "Of als dat niet lukt uiterlijk in een paar weken" aldus Mansveld. Van de woorden van AnsaldoBreda dat de problemen binnen een paar dagen zouden zijn opgelost, was Mansveld niet onder de indruk. 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

21:47: NS overwoog ook opzeggen contract
NS heeft onderzocht of er mogelijkheden zijn om te stoppen met AnsaldoBreda, de leverancier van de hogesnelheidstrein Fyra. Maar dat gaat zo veel geld kosten, meldt RTL Nieuws. Opzeggen van het contract is wel mogelijk. "Maar de schade is er dan naar." Stoppen kost volgens een woordvoerder zo veel geld dat ´NS baat heeft bij doorgaan´. "Pas als de problemen echt niet kunnen worden opgelost, komt stoppen in beeld, aldus NS in RTL Nieuws. NS President-directeur Bert Meerstadt zegt verder in de uitzending dat hij geen vertrouwen meer heeft in AnsaldoBreda.

20:04: AnsaldoBreda: Problemen in een paar dagen opgelost
Fyra-fabrikant AnsaldoBreda erkent dat de treinen van de fabriek een probleem hebben met sneeuw en ijs. Guiseppe Marino heeft dat erkend in een interview met de NOS. Verder zegt hij dat de problemen in een paar dagen opgelost kunnen zijn.  "Er zijn geen mechanische of elektrische problemen geconstateerd" zegt hij. Marino hamert erop dat de treinen veilig zijn. Het bedrijf zegt dat tests hoopvolle resultaten laten zien om de winterproblemen op te lossen. AnsaldoBreda is ervan overtuigd dat NMBS niet zijn order hoeft te annuleren. NMBS heeft AnsaldoBreda een deadline van 3 maanden gegeven om de problemen op te lossen, anders wordt het contract verbroken.

16:15: Mansveld in de Tweede Kamer
Dit bericht is later toegevoegd

16:04: Directe intercity Amsterdam – Brussel in zicht
Staatssecretaris Mansveld wil binnen twee weken een intercity Amsterdam – Brussel hebben. Die moet minimaal 8x per dag gaan rijden. Dat meldde de staassecretaris dinsdag tijdens het vragenuurtje. Aan bezwaren die een snelle oplossing in de weg staan, heeft zij geen boodschap, stelde de staatssecretaris.

15:51: NS-directielid Vroonhoven neemt Fyra-dosier
Onder verantwoordelijkheid van directielid Merel van Vroonhoven is er een speciaal kernteam samengesteld om de Fyra-problemen op te lossen. Merel van Vroonhoven werd in 2012 benoemd tot topvrouw van het jaar. Voor Beter OV is blij dat Vroonhoven dit dossier nu krijgt.
Staatssecretaris Wilma Mansveld had naar eigen zeggen vandaag een stevig gesprek met NS president-directeur Bert Meerstadt. Mansveld: ´Geloof me, er is voldoende besef van urgentie bij NS.´ De vervoerders kijken vrijdag ook naar financiële compensatie voor de reiziger. In wat voor vorm die compensatie zou zijn, is nog niet duidelijk.

14:39: Maandag gezamenlijke hoorzitting
De gezamenlijke hoorzitting van de Tweede Kamer en het Belgische parlement over de Fyra wordt maandag gehouden in het Beneluxparlement in Brussel. De hoorzitting is gepland van 11.00 tot 14.00 uur en wordt gehouden in het gebouw van de Belgische Senaat. 
Tijdens de zitting worden in elk geval de spoorbedrijven NS en NMBS aan de tand gevoeld. Waarschijnlijk worden ook de beide spoorbeheerders (ProRail en Infrabel) uitgenodigd. De Tweede Kamer wil daarnaast snel een debat houden met verantwoordelijk staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA). Dat zal worden gepland na afloop van de hoorzitting. 

12:06: Oud NS-topman over de aankoop
"Ik vraag me sterk af met welk bedrijf we in zee zijn gegaan", zegt oud-NS Internationaal directeur Frits Marckmann over AnsaldoBreda tegen de Belgische krant Gazet van Antwerpen. "Wat nu gebeurt, is een ramp," zegt Marckmann verder tegen de krant. "Voor mij is het duidelijk: de Italiaanse fabrikant van de Fyra neemt bestellingen aan die hij niet kan leveren." Hij wijst er verder op dat de aanbesteding destijds slechts twee offertes opleverde: de V250 van AnsaldoBreda, en een Duplex-TGV van Alstom.

11:34: Fyra treintickets niet meer te koop
NS International heeft inmiddels de verkoop van Fyra-treintickets naar België gestaakt.

10:13: Fyra-tickets nog gewoon verkrijgbaar
Zowel NS als staatssecretaris Mansveld hebben aangegeven dat de Fyra mogelijk maanden niet gaat rijden. Toch verkoopt NS International voor volgende week nog gewoon Fyra-treintickets. Tot en met vrijdag is de Fyra formeel opgeheven, maar zelfs voor komende vrijdag is het mogelijk om een Fyra-ticket te kopen. 

10:07 uur: Parlementaire enquete Fyra
In het Algemeen Dagblad heeft D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven gepleit voor een parlementaire enquête. Ze vindt dat de politiek ´´het zoeken naar de oorzaak van deze ellende niet voor zich uit kan schuiven." Ze krijgt bijval van het CDA, dat stelt dat de afgelopen jaren fout op fout is gestapeld. ´´Alles bij elkaar – de aanleg en het feit dat er al 5 jaar niet wordt gereden – loopt de schade in dit dossier in de miljarden´´, stelt Sander de Rouwe van de partij dinsdag. ´´Er zijn enquêtes gehouden over kwesties waar het om veel minder geld ging.´´ De VVD en PvdA vinden het echter nog te vroeg voor een parlementaire enquête, waardoor er geen Kamermeerderheid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *