fbpx

LIVE: Geen treinen Amsterdam en Schiphol door winterweer – 20 januari

20 jan 2013 20:52

Er zijn toch de nodige problemen ontstaan, ondanks de aangepaste dienstregeling. Door diverse verstoringen en logistieke problemen rijden er sinds 18:30 uur nauwelijks tot geen treinen rond Amsterdam en Schiphol. ProRail zegt aan de problemen te werken. Het is onduidelijk wanneer het treinverkeer weer enigszins hervat kan worden.

22:24 uur
We sluiten deze LIVE blog af. Het begon vandaag rustig, maar in de avond ontstond er toch veel hinder voor treinreizigers. Behalve de vertragingen rond Amsterdam en Schiphol, rijden er ook nog steeds door een wisselstoring minder treinen tussen Utrecht en Woerden. Die storing werd voor het eerst gemeld rond 16:40 uur. Tussen Alphen a/d Rijn en Gouda is de storing al enige tijd verholpen, maar rijden er nog wel minder treinen. Tot slot is er nog een onopgeloste seinstoring tussen Heerlen en Kerkrade, Veolia zet bussen in. 

22:12 uur
NS.nl komt nu (ook) met de mededeling dat het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol hervat is, maar dat er nog minder treinen rijden. Dat blijft de hele avond zo. Rond Amsterdam reden er al sinds even voor negen uur beperkt treinen. Die stonden ook in de reisplanner. Het storingsoverzicht bleef echter volhouden dat het treinverkeer plat lag. Daar is dus nu gelukkig verandering in gekomen. Ruim 40 minuten eerder had NS op Twitter al toegezegd dat de reisinformatie in één lijn gebracht zou worden.

21:49 uur
Thalys-treinen hebben door het winterweer grote vertragingen opgelopen. Soms meer dan 3 uur. Alhoewel het treinverkeer vanuit Amsterdam richting Haarlem, Zwolle en Utrecht weer hervat is, wordt dit nog niet weergegeven op NS.nl. Voor zover nodig rijden er ook bussen tussen Amsterdam Centraao en Sloterdijk en tussen Amsterdam Centraal en Muiderpoort. Eventueel kan er ook gebruik gemaakt worden van de GVB-metro, alhoewel het NS vervoersbewijs daar niet geldig is. De GVB-metro rijdt onder andere tussen:

  • Amsterdam Centraal – Amsterdam Amstel – Duivendrecht – Amsterdam Bijlmer en Amsterdam Holendrecht.
  • Amsterdam Zuid – Amsterdam RAI – Duivendrecht – Amsterdam Bijlmer – Holendrecht
  • Amsterdam Zuid – Lelylaan

Rond Schiphol rijden voor zover geen tot zeer mondjesmaat treinen. Er rijden NS-snelbussen tussen Schiphol en Leiden. Er rijden lijnbussen tussen Schiphol en Amsterdam Zuid en tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer. Hier zijn de NS-vervoersbewijzen echter niet geldig.

Screenshot: Veel Thalys-treinen hebben vertraging

21:30 uur
Op Twitter wordt via ProRail (en een retweet van NS) nu ook verspreid dat het treinverkeer deels hervat wordt. Op NS.nl en Teletekst wordt nog gemeld dat het treinverkeer hervat wordt. ProRail tweet: "Treinverkeer rond Amsterdam deels op gang: treinen richting Haarlem, Zwolle en Utrecht. Van en naar Schiphol helaas nog geen treinen." NS laat om 21:23u op Twitter weten dat de reisinformatie zo spoedig mogelijk in lijn wordt gebracht. We gaan het zien hoe snel zo spoedig mogelijk is. 

21:10 uur
Een ProRail-woordvoerder meldt tegenover het ANP ook dat het treinverkeer weer hervat wordt. Het treinverkeer tussen Amsterdam, Schiphol en Hoofddorp zou nog stil liggen. Vanuit Amsterdam Centraal gaan er wel weer treinen rijden in de andere richtingen, zoals Haarlem, Zwolle en Utrecht. Schiphol is nog altijd onbereikbaar, aldus het ANP. Dat bericht staat nu ook op o.a. NU.nl.

In de storingsoverzichten meldt NS nog dat er geen treinverkeer mogelijk is. Wel worden vervangende bussen gecommuniceerd. Eerder meldde NS op Twitter dat er zeer mondjesmaat treinen reden, maar dusdanig beperkt dat dit nog niet breed gecommuniceerd werd. 

 

21:05 uur
NS meldt op Teletekst dat er bussen worden ingezet tussen Amsterdam Centraal – Amsterdam Sloterdijk en tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort. Er reden al bussen tussen Schiphol en Leiden.

Er rijden mondjesmaat treinen rond Amsterdam en Schiphol. Dat wordt echter nog niet breed gecommuniceerd. Ook op andere trajecten zijn er verstoringen. Door Gouda en Alphen a/d Rijn rijden de gehele avond geen treinen meer, dit als gevolg van een eerdere storing. De wisselstoring Utrecht – Woerden, die sinds 16:40 uur wordt gemeld, is nog niet opgelost. Er rijden daar nog steeds minder treinen. Tussen Kerkade en Heerlen zet Veolia inmiddels bussen  in.

20:55 uur
Er rijden zeer mondjesmaat treinen rond Amsterdam. Dat wordt nog niet breed gecommuniceerd. Mede ook omdat er nog veel gestrande reizigers zijn die nog op weg willen. Daarom staat in het storingsoverzicht van NS.nl nog "geen treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol". De reisplanner vermeldt enkele rijdende treinen. De reisplanner kan het beste gebruikt worden kort voor vertrek. Soms loopt de informatie achter.

20:26 uur
Er is geen nieuwe update over de situatie rond Amsterdam en Schiphol. Het treinverkeer ligt nu zo´n twee uur plat. Tussen Leiden en Schiphol zouden er bussen rijden. Op andere trajecten worden die niet gemeld. Er is tussen Heerlen en Kerkrade een nieuwe storing bij gekomen, ook daar rijden geen treinen. Carpoolen vanwege de treinstoring? Zie Samenrijden of  toogethr.com.

19:48 uur: Er rijden bussen Leiden – Schiphol

19:18 uur: ProRail werkt aan een oplossing
Er rijden nog steeds nauwelijks tot geen treinen rond Amsterdam en Schiphol. ProRail op Twitter: "Er zijn verschillende storingen op het spoor door het weer. Erg vervelend voor de reizigers. Monteurs werken hard aan herstel." NS is normaal op zondagavond niet bereikbaar, maar beantwoordt nu wel vragen van reizigers. Er is echter onvoldoende capaciteit om iedereen te beantwoorden.
"Het past in het plaatje dat het spoor momenteel kwetsbaar is. We hopen dat de impact meevalt, doordat het zondagavond is´´, aldus de woordvoerder van NS. Iets wat NS inderdaad de afgelopen week in ieder persbericht heeft herhaald.

Foto: Sjoerd Vermaak via Twitter

18:39 uur NS: Informatie reisplanner kan achterlopen
NS.nl meldt: "Door diverse storingen is het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol ernstig ontregeld. We weten nog niet hoe lang deze situatie zal duren. De reisplanner is hierdoor niet altijd bijgewerkt."

18:30 uur: Geen treinen rond Amsterdam en Schiphol
Er zijn ondanks de aangepaste dienstregeling toch grote logistieke problemen ontstaan. Er rijden geen treinen van en naar Amsterdam en Schiphol, als gevolg van meerdere storingen en de logistieke gevolgen daarvan.

17:38 uur: nog meer storingen
Er rijden nu ook geen treinen meer tussen Schiphol en Leiden. Daardoor is Schiphol moeilijk bereikbaar per trein, want Schiphol – Amsterdam Zuid lag al steel door een wisselstoring. Reizigers kunnen allemaal omreizen via Amsterdam Sloterdijk (Leiden) of Amsterdam Centraal (Utrecht, Amersfoort). De informatie op Teletekst loopt achter en is momenteel niet compleet.

17:20 uur: meer storingen
Het treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Zuid ligt stil door een wisselstoring. De Intercity Schiphol – Maastricht rijdt om en stopt niet in Amsterdam Zuid. Reizigers vanuit de richting Amersfoort reizen via Amsterdam Centraal. De Intercity´s vanuit Groningen en Leeuwarden naar Schiphol reden al via Amsterdam Centraal door de winterdienstregeling.

Tussen Gouda en Waddinxveen Noord is het treinverkeer ook stil komen te liggen door een wisselstoring. Omreizen kan via Woerden of Den Haag Centraal.

16:40 uur: de eerste wisselstoringen
Er zijn nu toch twee wisselstoringen ontstaan. Eén tussen Amsterdam Zuid en Schiphol, en één tussen Woerden en Utrecht. Er rijden treinen, maar minder, en mogelijk met vertraging. Voor Thalys geldt een negatief reisadvies. Er doen zich vertragingen voor oplopend tot drie uur.

12:55 uur: kleine foutjes in reisplanner
Er zijn, ondanks dat er al meermaals een aangepaste dienstregeling gereden is, nog steeds wat foutjes in de reisplanner te vinden. Zo wordt bijvoorbeeld onduidelijk aangegeven dat de Intercity Den Haag Centraal – Lelystad – Groningen / Leeuwarden en Intercity Vlissingen – Lelystad tussen Roosendaal en Groningen / Leeuwarden zijn samengevoegd als Intercity Roosendaal – Schiphol – Amsterdam Centraal – Lelystad Centrum – Groningen / Leeuwarden. Het lijkt alsof er in Lelystad overgestapt moet worden.

12:05 uur: in de middag wedstrijd Ajax-Feyenoord in Amsterdam ArenA
Om half drie begint in de ArenA de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. Er reizen bij wedstrijden altijd veel supporters met de trein. Door de aangepaste dienstregeling zou eigenlijk de helft van de treinen die het station bedienen vervallen. Omdat de overige treinen na afloop van de westrijd de aanloop van reizigers niet meer aankunnen, wordt na de wedstrijd met de volledige frequentie gereden. De reisplanner is bijgewerkt.

12:00 uur: geen problemen in de ochtend
Het sneeuwfront trekt zich sinds de ochtend vanaf het zuiden van het land richting het noorden. Rond elven is de sneeuw totaan de lijn Dordrecht – Nijmegen gekomen. Er zijn nog geen storingen geweest op het spoor in de ochtend.