fbpx
Foto: Daud Pechler

LIVE Winterweer: Treinverkeer dinsdag 15 januari

15 jan 2013 11:24

Het treinverkeer rijdt dinsdag 15 januari volgens een aangepaste dienstregeling. Daarnaast zorgen enkele storingen voor vertragingen. Toch lijkt de trein dinsdag stipter dan de auto. Wel zullen veel treinen zeer druk zijn, omdat er minder treinen rijden. Een overzicht van de situatie op het spoor:

15:15 uur
Deze liveblog wordt niet meer bijgehouden.

15:10 uur
De Intercity Maastricht – Alkmaar rijdt de hele dag niet, maar er is een uitzondering: hij rijdt wel in de spitsen. In de spits is er dus, samen met de vandaag rijdende Intercity Schiphol – Maastricht en Den Helder – Nijmegen, elk kwartier een treinverbindig tussen Alkmaar en Maastricht.

15:00 uur
Het treinverkeer rijdt volgens de aangepaste dienstregeling behoorlijk goed op tijd. Tussen Breda en Dordrecht kan alleen de Intercity Den Haag – Venlo rijden door de wisselstoring. Fyra rijdt hierdoor ook niet tussen Rotterdam en Breda.

13:45 uur
De Intercity´s tussen Schiphol en Amersfoort kunnen weer gaan rijden na een wisselstoring.

13:30 uur
Vanuit Breda kunnen er minder treinen rijden richting de Rotterdam over de HSL en richting Dordrecht op het normale net door een wisselstoring.

12:26 uur
Ook de vertragingen van bussen en trams neemt af. Zo is de vertraging bij Veolia Haaglanden afgenomen naar maximaal 30 minuten (eerder was dat oplopend tot een uur), en wordt RandstadRail op diverse plaatsen weer hervat.

12:10 uur
Tussen Amersfoort en Utrecht en tussen Utrecht, Woerden en Leiden wordt het treinverkeer weer volledig hervat. Alleen tussen Schiphol en Amersfoort zorgt een wisselstoring nog voor vertraging.

11:42 uur
Tussen Woerden en Bodegraven rijden wel treinen. Tussen Woerden en Utrecht kunnen de treinen echter uitvallen.

11:05 uur
De Fyra gaat ook weer naar Breda rijden. Tussen Woerden en Bodegraven is een nieuwe wisselstoring, er kunnen daar geen treinen rijden.

10:36 uur
Ook bij NS nemen de storingen af. Tussen Rotterdam en Breda rijden er geen Fyra-treinen. Tussen Amersfoort en Schiphol zorgt een wisselstoring voor problemen. Tot slot is het treinverkeer tussen Bilthoven en Den Dolder gestremd door een aanrijding met een persoon. Doorgaande reizigers kunnen omreizen via Hilversum.

10:20 uur
Situatie bij het overig openbaar vervoer:

 • RET: Metro E rijdt weer, maar door de eerdere verstoring nog wel onregelmatig.
 • HTM: Reizigers met een geldig HTM-vervoersbewijs mogen tussen Den Haag HS en Rijswijk gebruik maken van de tram. Tram 15 zou na een eerdere wisselstoring weer worden opgestart, maar door een aanrijding is dat onmogelijk. De vertraging kan oplopen tot meer dan 60 minuten. Trams 6,12,16 en 19 rijden de gehele dag niet. RandstadRail rijdt ook minder. Rijdende trams rijden stapvoets.
 • Veolia: Bussen in regio Haaglanden hebben vertragingen oplopend tot een uur. Bussen in Noord-Brabant rijden met een vertraging tussen de 30 en 45 minuten. In Noord-Limburg: 10 tot 20 minuten vertraging, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlanderen op tijd of met kleine vertragingen.
 • Arriva: Bussen in regio Achterhoek Rivierenland tot 30 minuten vertraging. Dat geldt ook voor Zuid-Holland Noord. 15 tot 30 minuten vertraging meldt Arriva in Noordoost-Brabant. De meeste berichten van de vervoerder zijn al zo´n 4 uur oud.
 • GVB: In verband met de weersomstandigheden en de drukte op de weg moeten reizigers rekening houden met vertragingen.
 • Connexxion: vertraging neemt af, in sommige regio´s nog wel vertragingen tot 30 minuten. Verstoringen met name in Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland (regio Amsterdam, Haarlem, Hilversum) en Flevoland (Almere).

10:09 uur
Het treinverkeer tussen Den Haag en Gouda en tussen Breda en lage Zwaluwe wordt weer opgestart.

9:46 uur
Alle treinen rijden weer volgens Oss en Nijmegen. Tussen Lage Zwaluwe en Breda nog steeds geen treinen. De Fyra´s vallen uit tussen Breda en Rotterdam. Ook is de wisselstoring Den Haag – Utrecht en de wisselstoring Amersfoort – Schiphol nog niet verholpen. Tussen Bilthoven en Den Dolder geen treinen door een aanjrijding met een persoon.

9:30 uur
Omreizen tussen Schiphol en Amersfoort via Utrecht is niet meer mogelijk. Tussen Den Dolder en Bilthoven rijden geen treinen als gevolg met een aanrijding met een persoon. Reizigers kunnen nu met de Sprinter via Weesp reizen. Daarnaast zijn er nog de eerder genoemde wisselstoringen (zie bericht 9:20 uur en 8:50 uur).

9:20 uur
Een nieuwe wisselstoring tussen Schiphol en Amersfoort, de Intercity´s rijden daardoor niet. Reizigers kunnen omreizen via Utrecht.

8:50 uur
De Fyra rijdt door een wisselstoring niet meer tussen Rotterdam en Breda. Verder is de situatie ongewijzigd: geen treinen tussen Lage Zwaluwe en Breda, minder treinen tussen Nijmegen en Oss en minder treinen Den Haag – Gouda. In alle situaties zijn wisselstoringen de oorzaak van de vertragingen.

8:37 uur
De situatie op het spoor is onveranderd (zie bericht 8:30 uur). De situatie bij andere vervoerders:

 • RET: Er zijn er nog steeds problemen bij metro E (Den Haag C – Rotterdam C). De trams in Rotterdam rijden zonder grote problemen. De vervoerder had preventief de bovenleiding van de tram sneeuwvrij gehouden. 
 • HTM: De tramlijnen 6,12,16 en 19 rijden niet. Ook rijdt RandstardRail preventief minder vaak en worden sommige stations door een wisselstoring geheel niet bediend. Die stations worden bediend met vervangende bussen. De overige trams rijden met aanzienlijke vertragingen. Ook bussen kunnen vertraagd zijn.
 • Veolia: In verband met het winterse weer in Noord-Limburg, Brabant en Haaglanden vertragingen van 10 tot 30 minuten mogelijk
 • GVB: in verband met de weersomstandigheden en de drukte op de weg moeten reizigers rekening houden met vertragingen.
 • Connexxion: Aanvankelijk geen problemen, nu toch grote vertragingen als gevolg van de drukte op de weg.
 • Arriva: incidenteel worden er enkele treinen opgeheven. Bussen rijden met 15 tot 30 minuten vertraging in Zuid-Holland Noord en Noord-Oost Brabant.

8:30 uur
De problemen tussen Rotterdam en Den Haag zijn voorbij, het treinverkeer wordt opgestart. Door een nieuwe wisselstoring rijden er minder treinen tussen Nijmegen en Oss. Ook is er door een wisselstoring geen treinverkeer mogelijk tussen Lage Zwaluwe en Breda, Fyra was al toeslagvrij. De wisselstoring tussen Den Haag en Gouda is nog niet voorbij.

7:30 uur
Metro E van RET rijdt niet tussen Rotterdam en Slinge. Deze vormt dus geen alternatief voor de problemen tussen Rotterdam en Den Haag. Door een wisselstoring rijden de meeste treinen niet tussen Gouda en Den Haag.

5:30 uur
Uitgelopen werkzaamheden. Slechts zeer beperkt treinverkeer tussen Rotterdam en Den Haag.

Foto door Daud Pechler