fbpx

Machinist ongelukstrein Stavoren niet vervolgd

De machinist van de trein die in 2010 een ravage in Stavoren veroorzaakte wordt toch niet vervolgd. Uit onderzoek van het KLPD en het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dat het ongeluk hem niet valt aan te rekenen.

Vorig jaar werd de 60-jarige man uit Goor er nog van verdacht het ongeluk door nalatigheid te hebben veroorzaakt. Maar voor het ongeluk zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zegt het OM nu. Zo voldeed het spoor niet aan de eisen en was de werkinstructie voor de machinist onvolledig. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar dat Prorail te weinig veiligheidseisen aan de aannemers had gesteld.

De machinist werd bij het ongeluk afgeleid doordat er meerdere mensen in de cabine waren. Daardoor zou hij een sein hebben gemist. Ook sloeg het automatische remsysteem niet aan. De slijptrein reed door een stootblok en sleurde een lege brandstofwagon achter het stootblok mee. Daarna stormde de trein door een watersportzaak. De ravage was enorm, maar er vielen slechts twee lichtgewonden.

(c) Novum