fbpx

Machinist treinongeluk negeerde rood sein

20 feb 2010 17:46

Het ongeluk bij Halle, waarbij maandag 15 februari in totaal 18 mensen de dood vonden, is het gevolg van een machinist die een rood sein negeerde. Dat staat nu zo goed als vast. Eerder reed de machinist ook al door rood.

Direct na de aanleiding werd het negeren van rood sein door niet officiële bronnen ook al als oorzaak genoemd. De machinist die de ramp overleefde zou de trein hebben bestuurd die het rode sein zou hebben genegeerd. Zelf gaf hij vanuit het ziekenhuis aan dat hij niet door rood zou hebben gereden. Ook tegen de politie bleef hij bij zijn standpunt dat het seinlicht eerst op oranje en daarna op groen sprong.

De Belgische spoorwegen (NMBS) zegt dat prints van een seinhuis aantonen dat het sein wel degelijk op rood stond. Alleen door een zeer uitzonderlijk technisch mankement aan het slechts zes maanden oude bedieningspost kon het groene licht misschien zijn blijven branden. ´´Vooor 99,9 procent zeker reed de machinist door rood´´, zegt spoorvakbond OVS zaterdag in de krant Het Laatste Nieuws.

De machinist was 1,5 jaar in dienst van de NMBS. Hij had al eerder een rood sein genegeerd. Dat incident vond plaats in maart vorig jaar. De machinist miste toen een grondsein bij een wasinstallatie. Er waren toen geen risico´s op zware gevolgen. Na het incident werd de man wel een sanctie opgelegd.

In Nederland vind een rood sein passage ook met enige regelmaat plaats; zo´n 250 keer per jaar.