fbpx

Mansveld: hinder na wisselproblemen vervelend

20 feb 2014 15:30

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het "heel vervelend´´ dat treinreizigers in een deel van de Randstad woensdag in de avondspits last hebben gehad van spoedreparaties op het spoor. Maar veiligheid staat voorop. Die afweging zal zeker zijn gemaakt, zei Mansveld donderdag in een reactie.

Ze moet nog worden bijgepraat over de exacte aanleiding van de storing en de manier waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Maar blijkbaar vond spoorbeheerder ProRail het noodzakelijk de problemen met vier wissels bij Den Haag en Rotterdam acuut te verhelpen. "Ik begrijp dat het heel ongelukkig is voor de reizigers. Tegelijkertijd gaat het om een stuk veiligheid´´, aldus Mansveld.

Ze wil eerst de feiten op een rijtje hebben voordat ze over de gang van zaken oordeelt. Aanvankelijk gingen er geruchten dat er sprake was van een werkonderbreking of wilde staking van het personeel van ProRail. Maar "daar heb ik absoluut geen berichten over meegekregen´´, zei Mansveld. ProRail ontkende eerder al dat medewerkers hun werk hadden neergelegd.

Veel reizigers klaagden over de gebrekkige informatie die ze over de storing kregen. Mansveld kan dat niet beoordelen. De informatie naar reizigers moet volgens haar zo goed mogelijk zijn. Ze zou het vervelend vinden als dat woensdagavond niet het geval was.

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over de jongste problemen op het spoor. Op initiatief van D66 moet Mansveld snel een brief over de gang van zaken naar de Kamer sturen. Ook komt er een debat over de kwestie, zo is donderdag besloten.

Vakbond FNV Spoor wil dat alle spoorwissels in het land worden gecontroleerd. "De vakbond heeft haar eigen mening over wat er aan de hand is. Ik wil eerst weten wat er is gebeurd´´, aldus Mansveld. Momenteel wordt de staat van het spoor al onderzocht, wat elke 5 jaar gebeurt. De uitkomsten daarvan gaan naar de Tweede Kamer.

(c) ANP