fbpx

Mansveld: Kritisch ProRail-rapport te laat aan Tweede Kamer gestuurd

Wilma Mansveld (PvdA) had de Tweede Kamer wel moeten informeren over een kritisch inspectierapport over het onderhoud van het spoor. Dat schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De oppositie reageert verbolgen.

De bewindsvrouw heeft het kritische rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over ProRail alsnog naar de Kamer gestuurd, nadat de Volkskrant daar woensdag over berichtte. Uit het rapport blijkt dat ProRail bij het aanbesteden van het onderhoud voor het spoor vooral oog heeft voor het geld, en minder voor de veiligheid. Hierdoor ontstaan ´risico´s die invloed hebben op de veilige berijdbaarheid´ van het spoor, luidt de conclusie.

Achterhaald
In december schreef Mansveld al een brief over de actuele stand van zaken van het spooronderhoud. Zij heeft het rapport van ILT uit juni toen niet genoemd, omdat ProRail al aan de slag was gegaan met de aanbevelingen uit het rapport. Het ´beeld´ dat in het rapport werd geschetst, was hierdoor ´reeds achterhaald´, schrijft zij woensdag. "Voor uw informatiepositie was het wellicht beter geweest dit wel te doen."

Nader onderzoek
Ofschoon ProRail al aan de slag is gegaan met het rapport, gaat de inspectie vervolgonderzoek doen en nadere inspecties uitvoeren, schrijft Mansveld verder. De resultaten daarvan zijn in het najaar bekend.

Woede
In de Tweede Kamer wordt woedend gereageerd op het achterhouden van het rapport. SP-Kamerlid Farshad Bashir is ´verbolgen´ dat Mansveld de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd, stelt hij. "Mansveld heeft een hoop uit te leggen en moet zo snel mogelijk naar de Kamer komen." Het niet of onvolledig informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde.

CDA
Ook CDA-Kamerlid Sander de Rouwe vraagt zich op Twitter af waarom de Kamer het kritische rapport niet heeft gekregen.