Meer opgeheven treinen dan NS kwartaalrapportage aangeeft
04 mei 2010 14:04
In het eerste kwartaal zijn er meer treinen uitgevallen dan de NS in haar kwartaalrapportage heeft aangegeven. Volgens NS viel in het eerste kwartaal twee procent van de treinen uit, maar dat is exclusief de circa 130 treinen die dagelijks (werkdagen) in januari geschrapt werden vanwege het winterweer.
In januari kampte NS met een groot te kort aan materieel, waarop het spoorbedrijf besloot een nooddienstregeling in het leven te roepen. Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam werd het aantal intercitys gehalveerd. En daarnaast werden enkele spitstreinen Zwolle – Utrecht en Amersfoort – Deventer opgeheven. Deze treinen heeft NS niet meegeteld in het percentage opgeheven treinen, zo bevestigd een woordvoerdster.
Reisplanner
"De indicator ´gereden treinen´ is ten opzichte van het ´dagplan´; dus niet wat je vindt in het spoorboekje" aldus de woordvoerdster. In het dagplan is de nooddienstregeling verwerkt. Anders is dat op de gele vertrekstaten op de stations. Die toonden gedurende de nooddienstregeling ook de treinen die uitvielen. Dat zelfde gold voor 9292OV. Alleen de reisplanner van NS liet de opgeheven treinen weg uit het reisadvies.
Indicator
De indicator opgeheven treinen (of tegenwordig aangeduid als indicator percentage gereden treinen) wordt door het ministerie van verkeer en waterstaat gebruikt om afspraken met NS te maken. Zo is de bedoeling dat op jaarbasis maximaal 1,5 procent van de treinen (ten opzichte van dagplan) uit valt.