fbpx

Meer parkeerplekken bij stations

28 jun 2013 8:21

Komend jaar moeten er bij stations nog eens 3.000 extra parkeerplaatsen worden aangelegd in de vorm van een zogeheten Park+Ride. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) donderdag bij een bijeenkomst in Amersfoort.

In totaal heeft Nederland 40.000 Park+Ride-plaatsen bij stations. Dat is inclusief 7500 nieuwe plekken die recent werden aangelegd. Daarnaast zijn er nog eens 30.000 van deze parkeerplekken rondom steden, waarbij er aansluiting is op bus, tram of metro.

Meer reizigers
Mansveld wil met de extra parkeerplekken meer reizigers trekken. De nieuwe parkeerplekken komen voort uit het actieplan Groei op het Spoor. Dat actieplan had sinds 2007 de ambitie om jaarlijks vijf procent meer reizigers te trekken. De afgelopen jaren groeide het aantal reizigers maar minimaal. Volgens NS komt dat door de crisis.

250 kilometer
Ook NS-topman Bert Meerstadt is blij met de extra parkeerplaatsen. "Als je al die geparkeerde auto´s strak achter elkaar zet, ontstaat er een rij van 250 kilometer´´, stelde hij tijdens het bezoek. "Je moet er niet aan denken dat die auto´s ook nog eens dagelijks de weg opgaan.´´ Volgens Meerstadt is het veel beter voor het milieu dat deze mensen voor een deel van hun reis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

30 miljoen euro
In totaal heeft het ministerie 30 miljoen euro uitgetrokken om de parkeerplaatsen aan te leggen. Ook NS, gemeenten en provincies betalen mee. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: De bus gaat boven de file (archief)