fbpx

Meer reizigers met Thalys van en naar Nederland

31 jul 2012 16:11

Het aantal Thalys-reizigers tussen Amsterdam en Parijs is in het eerste halfjaar met 2,4 procent toegenomen. Tussen Amsterdam en Brussel zag Thalys zelfs een stijging van 13,8 procent. Opvallend, want het aantal reizigers dat van de Thalys in het algemeen gebruik maakt is juist iets afgenomen.

Met name tussen Brussel en Parijs heeft de Thalys reizigers verloren (-3,6 procent). Dat komt vooral door de economische tegenwind. Het totale aantal Thalys-reizigers is 0,5 procent afgenomen. De reizigersafname heeft echter niet geleid tot omzetverlies, de omzet nam de eerste zes maanden met 3,2 procent toe.

De stijging van de omzet is te verklaren door het nieuwe ticketsysteem dat Thalys doorvoerde. Daardoor zijn de goedkoopste No-Flex tickets van en naar België iets duurder geworden en zijn er in comfort 2 (de tweede klas van de Thalys) geen flexibele tickets meer. Daardoor kan er uitsluitend flexibel gereisd worden in de duurdere eerste klas (comfort 1).

Half juli bereikte Thalys de mijlpaal van 2 miljoen Wifi-gebruikers aan boord. Sinds maart 2012 is Wifi nu ook gratis voor reizigers met een Semi-Flex ticket in comfort 2. Voorheen konden alleen reizigers in comfort 1 gratis van wifi gebruikmaken.

Thalys heeft in de eerste helft van het jaar de punctualiteit ten opzichte van dezelfde periode in 2011 met 4% verbeterd: 89,5% van de treinen reed op tijd (binnen 15 minuten). Om haar eigen doelstelling van 90% van de treinen op tijd te bereiken, zet Thalys in op een extra onderhoudsprogramma, om zo op korte termijn de operationele prestaties te verbeteren.