“Meer ruimte voor niet-essentiële reizen in ov is noodzakelijk”
27 mei 2020 13:29
De roep om het openbaar vervoer open te stellen ook voor niet noodzakelijke reizen klinkt steeds ruimer. Dat blijkt ook uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. Daaruit blijkt dat 43 procent vindt dat het openbaar vervoer weer opengesteld moet worden voor niet-essentiële reizen. Ook Treinreiziger.nl pleit daarvoor.
Noodzakelijke reizen
Een kleine minderheid (40 procent) is het daarmee niet eens. Die vinden dat het openbaar vervoer – zoals nu – uitsluitend bedoeld is voor noodzakelijke reizigers. Maar wat betekent dat precies, een noodzakelijke reis? De Rijksoverheid legt het uit: ziekenhuisbezoek, mantelzorg verlenen, uitvaart bijwonen en schoolexamens afleggen zijn voorbeelden van essentiële reizen. “Zo zorgen we ervoor dat er genoeg plek is voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen” legt de Rijksoverheid uit.
Dat het openbaar vervoer beschikbaar moet zijn voor essentiële reizen, staat volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren niet ter discussie. Maar wel welke ruimte er overblijft voor andere reizigers. “Tegen mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kun je niet zeggen: blijf de komende paar jaar maar thuis, tenzij je naar de dokter moet of mantelzorg verleent” stelt hij.
Van Kuijeren wijst erop dat de aangekondigde coronamaatregelen gelden tot zeker september. Op Treinreiziger.nl kwam al eerder een reactie binnen van iemand die al 35 jaar een LAT relatie heeft, en zelf niet over een auto beschikt. “Wie de adviezen van de Rijksoverheid strikt op volgt, kan dus tenminste half jaar lang zijn partner niet zien. Dat kan niet” vindt Van Kuijeren.
Reserveren
De normale gemiddelde bezetting van de trein ligt op 35 procent, dat is berekend over de gehele dag en over alle trajecten. Dat laat volgens Treinreiziger.nl zien dat er met 50 procent van de zitplaatsen best ruimte gecreëerd kan worden voor minder essentiële reizen, zij het met mate. Een voorwaarde is wel dat reizigers bereid zijn om beter te spreiden. “Omdat je niet weet wanneer je buurman wil gaan reizen, is een reserveringsmogelijkheid geen slecht systeem” stelt Van Kuijeren. Omdat er in de spits normaal gesproken een tekort aan capaciteit is, is het ook logisch om de drukste uren alleen beschikbaar te houden voor essentiële reizigers.
Reizigersorganisaties hebben zich kritisch uitgesproken over een reserveringsplicht. Wat bijvoorbeeld als een aansluiting verloren gaat? Of als een trein uitvalt? Maar volgens Treinreiziger.nl zijn daar oplossingen voor te bedenken. “Je kunt bijvoorbeeld ook plaatsen beschikbaar houden die niet te reserveren vallen. En bij een treinstoring zijn er voorlopig meer dan genoeg bussen beschikbaar: vrijwel alle touringcarchauffeurs zitten thuis.”
Wat is een essentiële reis?
De Rijksoverheid geeft weliswaar richtlijnen wat er bedoeld wordt met een essentiële reis, maar de reiziger bepaald uiteindelijk zelf wat een noodzakelijke reis is. Concreet komt het er op neer dat sommige reizigers strikt de adviezen van de overheid volgen, terwijl anderen een bezoekje aan het strand ook als een essentiële reis zien. Volgens Treinreiziger.nl is het belangrijk dat er ook ruimte ontstaat voor mensen die zich netjes aan de richtlijnen houden. Daarbij moet iedereen zich er wel van bewust zijn dat er schaarste is, en daarmee verantwoord omgaan.
Hopelijk zijn de vervoerders al begonnen aan zo’n reserveringssysteem. Gezien de ervaring met de NS Hispeed site duurt zoiets even. Bovendien maakt het mogelijk maken van niet-noodzakelijke reizen het voor de vervoerders makkelijker om de reizigers na het vaccineren weer het OV in te krijgen, gezien zij minder zijn overgestapt op de auto of iets dergelijks.
Ook zou de optie voor de treinvervangende OV-fiets moeten komen, zeker nu het weer vaker mooi weer is. Wie de bus dan te druk vindt, kan fietsen naar waar de treinen weer rijden, zonder toeslag.
Ik doe mee aan de lopende pilot en het stelt niet zoveel voor. Je kunt gewoon een rit zonder overstap aanvragen. Dan krijg je de keuze uit een aantal treinen. Vervolgens bevestig je die keuze. Geregistreerd wordt ook met welke OV-vhipkaart je reist. Na afloop van de rit, kun je de registraties niet meer inzien. Ik heb ook nog niet meegemaakt dat ik een melding van NS ontving over bijvoorbeeld teveel reserveringen of een advies dat ik beter een andere trein kan nemen.
Wat mij opvalt is dat je dus niet per reis, maar per rit kunt registreren. Een reis met een overstap telt dus twee ritten, die je allebei afzonderlijk moet registreren. Ik heb geen idee of ze daarbij ook wensen dat je op het overstapstation in- en uitcheckt met je chipkaart.
Wat ik een gemiste kans vindt, is dat je geen ritten met treinvervangend vervoer kunt registreren, maar misschien komt dat nog. Met de huidige werkzaamheden tussen Assen en Groningen, zou dat bij volledige invoer van het systeem handig zijn geweest, want dan zouden ze steeds 15 minuten van tevoren weten hoeveel bussen er moeten worden ingezet.
Interessant om te weten, jammer dat het op ritbasis werkt.
Gaat niet werken een reserveringssysteem
Dat is wel een hele korte motivatie.
Oa omdat ns geen stoelnummers heeft en bv DB wel
Je moet reserveren ook wat breder zien dan specifiek je stoel reserveren. Als je voor een bepaald treinstel reserveert kan je zelf prima de vrije veilige plekken opzoeken.
Zoals Riemer zegt, het hoeft niet een exacte zitplaats te zijn. Zeker niet als slechts de helft van de capaciteit beschikbaar is voor reserveringen.
Ik heb 4 dagen geleden een tweet naar de spoorwegen gestuurd die schreven: “Op dit moment is er een pilot gaande voor het registreren voor een reis. Het is nog niet bekend of dit ingevoerd gaat worden en wanneer dat zou zijn”. Ik heb zelf geen smartphone dus ik weet dan niet hoe dat verder in zijn werk gaat mocht het komen ook al ben ik in de 40. Wil ook met de trein gaan reizen als ik naar de dagbesteding ga. Ik heb een vorm van autisme.
De overheid en NS kunnen niet voor iemand bepalen wat een noodzakelijke reis is.
Ik vergat nog iets:
Ik heb mijn abonnement (weekendvrij) gewoon door laten lopen,maar ga deze toch maar omzetten naar Flex zonder abonnement!
ben ik t roerend mee eens rene.
Mee eens. “jij bent essentiele en jij niet” kan alleen in een politie staat/N Korean.
ik reis al weken met trein naar mn werk, ook niet echt “essentiele”(gewoon saai werk).
(bang makerij? ik weet het niet)
In België, Frankrijk, Spanje, Italië is er controle geweest op wel of geen essentiële reizen zijn
Dat vind ik vreemd, want op de websites van de Belgische vervoerders vind ik helemaal geen duidelijke oproep dat het OV alleen voor essentiële reizen is. Alleen maar dat mond- en neusbedekking verplicht is.
@Ronald
Er is niet specifiek door het OV gecommuniceerd in België omdat het verbod op niet-essentiële reizen voor ALLE vervoerswijzen geldt. Voetgangers en fietsers worden in parken gecontroleerd, op alle invalswegen rond de grote steden stond een fuik voor auto’s, op de grote stations (bijv. Antwerpen-Centraal) toegangscontrole op de perrons, etc.
Die restrictie is complete onzin.Mijn kinderen wonen in andere delen van het land en om elkaar te zien zijn we afhankelijk van het OV.Nu gaat de overheid dus bepalen of en zo ja wanneer ik m’n kinderen en kleinkinderen mag zien.Makkelijk praten voor de”hoge heren”die auto met chauffeur ter beschikking hebben.
Ben het geheel met jou eens , als de overheid gaat beslissen of ik mijn familie / kennissen / vrienden nog mag zien ,dan weet ik niet in welke staat we nog leven !
Ben voor de grote(re) afstanden geheel afhankelijk van het OV , zo zijn er veel meer mensen die zonder auto (kunnen) leven. Niet iedereen heeft 1 of meerdere auto’s .
Was er niet eens een advies om (meer ) het OV te gaan gebruiken ?!?
Normaal leven zou het zo niet meer zijn voor mij, wat is het dan nog waard !
We hebben al een tijdje geen regering meer, maar een dictator die bevelen geeft aan het volk…
BLIJF THUIS
Ik heb geen rijbewijs en dus geen auto! Afhankelijk van het openbaar vervoer .Bepaalde familie en kennissen zou ik dan 3 tot 5 jaar niet kunnen zien!!
ik heb ook geen rijbewijs, en dus ook geen auto. en mijn vrienden en familie zit ook ver weg, en uitjes kan ook niet. maar ik kan er mee leven, dan maar uitjes in eigen tuin vieren. We MOETEN wel aan onze ouderen en kwetsbaren denken. Al jaren ging ik met OV. Maar nu dus voorlopig niet meer, al duurt het 5 jaar, ik blijf wel thuis, geen probleem er van maken, als de IC weer overloopt, kost het veel mensenlevens.
Ik zit in het zelfde schuitje Anonniem.ook mijn gedachte is dat het OV toegankelijk moet zijn voir iedereen. Het is tenslotte een dienstverlenende orgsnisatie. Net als u zie ik mijn kinderen ook niet meer met dank aan de regering. Zo snel mogelijk weer reizen vooe iedereen zeg ik
Ik ben volledig afhankelijk van het openbaar vervoer. Geen auto en geen rijbewijs. Mantel zorg voor mijn vader die elders in het land woont. Samen met mijn vriend vorig jaar al vakantie geboekt in Nederland. Kan niet met a uit dasr je niet met 3 en in auto mag zitten. Hopelijk mogen we wel met het OV? Hoe wordt dat geregeld?
Ik ben volledig afhankelijk van het openbaar vervoer. Geen auto en geen rijbewijs. Mantel zorg voor mijn vader die elders in het land woont. Samen met mijn vriend vorig jaar al vakantie geboekt in Nederland. Kan niet met a uit dasr je niet met 3 en in auto mag zitten. Hopelijk mogen we wel met het OV? Hoe wordt dat geregeld?
Beste Hildebrand cs,
re: afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kun je niet zeggen …
Roerend mee eens.
Bovendien: iedere belastingbetaler betaalt mee aan het zgn openbaar vervoer, dus het moet (in principe) voor iedereen toegankelijk zijn.
Ik heb zelf een NS-abonnement voor de rustige uren, dus vaste klant voor die rustige uren/tijden.
Overigens zou het de NS sieren als ze haar vaste klanten direct informeren over de geang van zaken, nu moet ik informatie uit diverse media bij elkaar sprokkelen.
NS informeert haar reizigers zeer uitgebreid en duidelijk via de eigen website. Er is dus geen enkele noodzaak om de informatie via andere media bij elkaar te sprokkelen.
Daar ben ik het toch niet mee eens. Uiteraard geeft de NS informatie, maar je hoort het via andere bronnen toch vaak veel eerder en completer. De persberichten van de NS schieten namelijk ook vaak tekort. Tijdens een gesprek die ik eerder deze week had met de persvoorlichtster bleek dat ze bij het hele team niet eens op de hoogte waren dat bepaalde dingen al lang bestonden (waaronder in dit geval de test mbt whatsapp en de veiligheidscentrale). Een site als treinreiziger was er ook niet geweest als de vervoerders meteen duidelijk en open genoeg waren.
Met hemelvaart waren de treinen vol(geen mondkapje) naar Zandvoort is er al iets te merken van extra besmetting??
Gewoon weer vrij geven openbaar vervoer .
Ja t moet gewoon zoals t was….
Leven is risico nemen…..
Ik heb geen auto…..
We worden knelgezet.
Weiger mondkapje…..
Gaan leven zoals het was is geen risico nemen. Dat is een garantie voor veel ellende.
Sorry hoor bedoel het niet verkeerd maar leven bestaat altijd uit een risico maar dat betekend niet dat een overheid macht misbruik mag maken.
Tuurlijk. Risico’s horen bij het leven evenals uiteindelijk doodgaan. Maar dat betekent niet dat we maar massaal met zijn allen een kooi met hongerige leeuwen in moeten rennen. Gaan leven zoals het was, zoals hierboven wordt voorgesteld, is inclusief gezang bij kerkdiensten, mensen die zich over de wereld verspreiden en het houden van evenementen. Laten we niet vergeten dat we op die manier in deze puinhoop terecht zijn gekomen.
Ach, op deze site kom je toch vooral ov-reizigers tegen die alles pikken. Dat we veertig jaar terug worden geworpen in de tijd qua reizigersaantallen (en over een of twee jaar ook in de dienstregeling) schijnt niet te willen doordringen. Reserveren is opeens prima (terwijl dat volledig on-Nederlands is), evenals het dragen van (niet-effectieve) mondkapjes. 99% van de mensen heeft kennelijk opeens zo’n vrees voor het leven dat alles anders moet en het bestaan zoals het was, moet worden opgegeven. Succes ermee. Heb net tot mijn eigen verbijstering binnen drie dagen (spoedcursus) m’n rijbewijs gehaald en verwacht over twee weken m’n eerste auto ooit voor de deur te kunnen parkeren. Voelt allemaal totaal verkeerd, maar voor mij nooit meer openbaar vervoer (let wel: na dertig jaar elke werkdag met de trein te hebben gereisd).
Gefeliciteerd, u houdt wel van risico begrijp ik, maar doe toch maar voorzichtig. Op deze site zult u misschien reizigers tegenkomen die veel ‘pikken’. Op de weg zult u reizigers tegenkomen die veel ‘flikken’.
Velen hebben een rijbewijs maar slechts weinigen kunnen goed rijden.
Binnen drie dagen? Gefeliciteerd. Dat wil ik ook wel. Ben al sinds studententijd OV-klant en heb nooit rijbewijs gehaald omdat ik het niet nodig vond. Nu wil ik het toch gaan doen, als veertiger. Heel wat meegemaakt al die jaren in het OV. Maar nu lijk je een paria te worden. En wat brengt de toekomst? Uitgeklede dienstregelingen en opgeheven buslijnen waarschijnlijk omdat de bezetting nooit meer wordt wat het was. Het onbezorgd reizen gaat eraf. Ik ga eieren voor mijn geld kiezen denk ik.
De besmettingsgraad vanuit de hemelvaart drukte zal pas na 2 weken zichtbaar worden. Dus vanaf 4 juni maar de (betrouwbare) cijfers heb je dan pas weer een week later.
Dat is ook de moeilijkheid met het reguleren. Je merkt de effecten pas later …
Is met klimaat nog moeilijker. Zie je de effecten pas tientallen jaren later.
Ik ga lekker naar m’n dochters toe in de gemeente Zaanstad EN later in de week naar Purmerend .. Wijzelf wonen in kampen.. Ikzelf heb al ruim 2 maanden m’n dochters EN kleindochter, ‘s NIET gezien.. Dus de mondkapjes gaan mee, en wij hebben al wat ervaring met dit NIEUWE NORMAAL…wij gaan dan NA de ochtend en de avondspits reizen.. Opgelost.. Ik zie al dat ik nog 3 maanden moet wachten om m’n kleindochter, ‘s EN m’n dochters te zien… Dat trek ik niet…
Mijn zoveelste kreet we hebben geen auto dus afhankelijk van bus en trein
Wie houd zich daar mee bezig familie woont ver weg
Idd te zot voor woorden dit!!!
Woon zelf in Zuid Limburg (Landgraaf) en mijn dochters willen graag ook hun Opa en Oma bezoeken die in Utreg wonen. Verjaardag van Oma hebben we al moeten missen dankzij Cojona
40% van de deelnemers aan een enquête een ‘kleine minderheid’ noemen is natuurlijk belachelijk. Zeker als het percentage voorstanders slechts 43 bedraagt. Is dat dan ineens een ‘grote meerderheid’?
Kleine duidt op het verschil, niet op de minderheid. Ik dacht dat het begrip “kleine minderheid” wel goed ingeburgerd was.
@ Frans,
Dat gebeurd pas over twee weken (incubatietijd) als het al gebeurd.
Het OV zou voor de autobezitters verboden moeten worden ,dan is er voor de anderen zonder rijbewijs meer plaats. Dit in niet te controleren natuurlijk ,maar het is een idee.
Peter
Ik zou meer een voorstander zijn voor een verbod op privégebruik van auto’s.
In zo’n geval hebben ze dezelfde beperkingen als iemand zonder rijbewijs/auto.
Een dagje sporen kan HEEL essentieel zijn als wellness evenals een stad doelloos doorslenteren daarbij. Uit goed voor u! Weet u nog?
Beste treinreiziger.nl, kunnen jullie een petitie maken voor het mogelijk maken van niet-noodzakelijke reizen met het OV buiten de drukke vervoersmiddelen? Misschien helpt dat.
Top ja ik ben een vrij mens ik mag me vrij verplaatsen in t land waar ik woon.. Art 13 en 30 VN rechten van de mens.
Wanneer komt de NS nou eens een goede definitie voor wie het OV bedoeld is? Het ene moment heeft het NS het over vitale sectoren en het andere moment over noodzakelijke reizen. Dat zijn twee compleet verschillende categorieën, met de eerste definitie dwing je namelijk autoloos, ver forenzend Nederland de werkloosheid/stageloosheid in en met de tweede niet.
Ik vind dat we eerst maar moeten kijken hoe het gebruik van mondkapjes in het OV gaat werken. Een reserveringsplicht vind ik te veel te dwangmatig. Ik ben zelf in het bezit van een auto, maar geef voor langere afstanden die goed per trein te bereiken zin de voorkeur aan het OV. Vanuit milieubewustzijn en qua comfort. Mijn vrouw en ik hebben een abonnement met keuzedagen en als we een dagje uit willen, dan willen we niet vastgepind worden op een bepaalde vertrektijd. Overigens vinden we het gebruik van mondkapjes niet prettig, dus voor langere afstanden gaan we sowieso voorlopig geen gebruik maken van de trein. Mijn conclusie is dan ook eerst maar het effect van mondkapjes afwachten en een reserveringssysteem hooguit in te zetten als indicatiemiddel, zodat mensen kunnen zien welke treinen veel of weinig plek hebben en als dwingend systeem hooguit voor spitstijden, maar niet in daluren.
Die ruimte zou er waarschijnlijk ook wel zijn, als mensen er naar zouden handelen dat er een besmettelijke en dodelijke ziekte over de wereld trekt en er dus ook dingen gelaten moeten worden.
Maar in sommige reacties hier lijkt dat bewustzijn jammer genoeg compleet te ontbreken.
Éen van de meest zinnige reacties die hier staat.
In zijn totaliteit zijn er meer mensen in het verkeer overleden dan aan corona. Dus autorijden ook verbieden?! “De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van een ander”.
Wat een gelul. Appels met peren vergelijken. Duizenden doden over paar maanden kun je toch niet vergelijken met de statistieken van verkeersslachtoffers van jaren lang?
Vreemd dat met de Hemelvaart extra treinen van 020 naar Zandvoort werden ingezet en dat waren geen mensen die het OV uit noodzaak gebruikten. Er was ook géén reserveringplicht enz. Dus leg mij nu maar uit waarom dat men deze extra treinen heeft ingezet. Zandvoort had ook voor het treinverkeer op slot gekund. Als dit kan dan moeten z.g. niet noodzakelijke treinreizen ook kunnen.
Compliment aan site treinreiziger.
We kunnen een mening schrijven en nadenken ove elkaars mening.
Ik geef graag een tip.
Het openbaar vervoer is er voor iedereen.
Ook de trein.
Niet de overheid of ns bepalen wie wel of niet mag reizen.
De trein is er voor iedereen.
Vrijdag ben ik een dag aan het ijsselmeer, ik zoek de rust op.
Gewoon de trein nemen.
Dus ook de tijd tussen 15 maart en heden.
En ook na nu.
Dat bepaal jezelf.
Volgens mijn advocaat mag niemand je dat verbieden.
Dan komt men vanzelf massaal in opstand.
Ik wens U alleen ee goede reis.
Gewoon doen.
Groeten van Jan Sander.
Ik heb een lat relatie maar a.s zaterdag wel 10 jaar samen. Mondkapjes gekocht en ik ga gewoon met de trein. Afgelopen 2 maanden gelukkig wel veel de auto kunnen lenen van m’n moeder en in Juni ook weer 2 weekenden zodat ik naar bv een museum of dierentuin niet met de trein doe, en dat dat is niet fijn(1 a 2u met mondkapje in trein) en je mag niet met je vriend samen zitten (wat echt belachelijk is)
Dat van die noodzakelijke reizen moet je niet te serieus nemen. Alleen reis als het niet noodzakelijk is niet in de spits. Buiten de spits is er ruimte zat en mocht het toch te vol zijn dan wacht je gewoon op de volgende trein of bus. En zet, ook voor 1 juni; een mondkapje op als het wat drukker is.
Je kan beter desinfecterende doekjes meenemen om de leuningen, hulpstangen en deurknoppen in de trein te desinfecteren. Dat is vele malen effectiever dan een onwettelijk lapje voor je mond.
En wat gebeurt er als bv op den haag cs de trein al volzit naar leiden. Ik wil instappen op laan van nieuw oostindie. Moet ik dan wachten tot er een trein komt die ruimte heeft. Dat word dan tijdens de spits 2 uur of langer wachten .
Want als 40 % mag blijft 60 % staan is de volgende trein ook al vol. Ik zie echt een hoop ellende aankomen.
Zo waardeloos deze maatregel! Ik mag niet on de trein om naar mijn kinderen te gaan. Maar iedereen wel over een paar weekjes gezellig met meer dan 200 personen in een vliegtuig dtsppen om naar de xon te gaan. Hoe krom kun je denkdn!
NS had het vorige week over gemiddeld 110.00 reizigers per dag in plaats van anderhalf miljoen (even uit mijn hoofd). Dat is nog lang geen 40 %. In het weekend zijn het er nog minder (buiten de Randstad veel minder).
Ze zijn gewoon bang bij NS om de deur voor vrijetijdsreizigers op een kier te zetten. Want als er een voet tussen de deur zit, krijgen ze ‘m niet meer dicht.
Ja sorry, ik ga niet vereenzamen. Ik ben zelf een van de weinige mensen die wel afstand probeeert te houden, ook op stations. Doe zo veel mogelijk per fiets, maar mag ik alsjeblieft nog mijn vrienden bezoeken die aan de andere kant van nederland wonen? Kijk, je hieft niet elke dag met het ov te gaan als dat niet hoeft, daar ben ik mee eens :). Buiten de spits is er vaak gewoon nog genoeg plaats voor iedereen.
Niet iedereen heeft een auto en/of een rijbewijs. Zou een beerje lullig zijn als je mensen zonder rijbewijs zou benadelen door te zeggen van nee jij mag niet met de trein. Ik reis zelf ook eens per 2-3 weken met de trein, in de spits is het indd te druk (met reistijd van 3 uur kun je het niet altijd vermijden), maar daarbuiten kun je lekker zitten nog
Het is een ramp als ik niet meer met ov kan.
Kinderen of kleinkinderen heb ik niet, maar wel vrienden van verre. Auto rijdt ik niet, heb geen rijbewijs, deed het al jaren met ov, en dat beviel goed. Ik ben gek op bosgebieden en dierentuinen, dan ging ik met ov, maar moet nu noodgedwongen thuis blijven, met dat gevolg dat ik sterk vereenzaam, en depressief wordt. Hoe wordt dat opgelost????
Ik denk dat het allemaal wat genuanceerder ligt. De NS (en andere OV-vervoerders, zeg voor het gemak even NS) en de Rijksoverheid kunnen niet anders dan roepen dat het OV alleen voor essentiële reizen bedoeld is. Als ze dat niet zouden doen, zou iedereen weer gewoon uitjes maken met de trein en dat past nu natuurlijk niet met de social distancing. Het betekent echter niet, dat er daarom geen enkele niet-essentiële reis meer gemaakt kan worden. Maar de NS kan moeilijk zeggen: een deel van de niet-essentiële reizen mag wel gemaakt worden. Dan zegt iedereen: IK hoor bij het deel dat vandaag WEL mag. Dus zegt men maar dat het helemaal niet mag. Feit is echter dat in de rustige uren bijna alle zitplaatsen leeg zijn. Stap nu maar eens op zaterdag in de trein en je zult zien dat je alle ruimte hebt. En dat terwijl nog steeds de (versterkte) basisdienstregeling gereden wordt. Het aantal mensen met een vitaal beroep dat op een zaterdag in de trein zit op weg naar werk of huis, vult echt hooguit een paar procent van de normale capaciteit. Terwijl er 40-50% van de normale capaciteit mee kan in de trein. Er is in het weekend dus ZAT ruimte voor niet-essentiële reizigers, waaronder ook dagjesmensen. Alleen niet meer iedereen tegelijk. Daar staat dan weer tegenover dat zeer groot percentage treinreizigers aangeeft niet meer te willen/durven reizen met het OV. Die geven dus allemaal hun plek weg aan reizigers die nog wel willen gaan.
Dat we de spits voorbehouden aan uitsluitend essentiële reizen, dat lijkt me wel logisch, want daar komt nu echt een capaciteitsprobleem te liggen.
Dat gezegd hebbende, stap ik gewoon weer in in het weekend. Ik heb ruim twee hele maanden geen bus, tram, metro of trein meer van binnen gezien, maar ik heb mijn Weekend Vrij 1e klas door laten lopen. Vanaf afgelopen weekend maak ik er weer gewoon gebruik van. En mijn eerste ervaring is precies zoals ik schrijf, ik had alle ruimte en er was nog ruimte voor heel veel andere reizigers, zonder dat de 1,5 meter ook maar in het geding zou komen.
Dan kun je zeggen: ja, maar als iedereen zo denkt, dan puilen de treinen alsnog uit. Ja, maar het simpele feit is dat de meeste mensen dat niet denken, of niet meer durven, dus het probleem is er niet voor wie wel wil reizen.
En ik zou er nog dit aan toe willen voegen: Als de NS echt alleen maar voor strikt noodzakelijke reizen zou rijden, dan hoefden ze per 1 juni niet terug te gaan naar de normale dienstregeling, in elk geval zeker niet in de weekenden. Maar dat doen ze wel. Tegelijk roepen ze dat dagjesmensen nu niet welkom zijn. Maar zonder dagjesmensen zouden de treinen in de weekenden gewoon voor Jan L*l rijden, terwijl ze gewoon 40-50% gevuld zouden kunnen rijden. De NS kan niet anders dan dagjesmensen oproepen om weg te blijven, omdat ze anders te veel dagjesmensen krijgen. Maar ik weet zeker dat ze stiekem heel blij zijn met elke reiziger die ze wél kunnen vervoeren. Zeg nou zelf, de NS kan toch alleen maar blij zijn als de treinen goed gevuld zijn, binnen wat nu verantwoord is? Kortom, de oproep is begrijpelijk, maar gezond verstand is nog belangrijker. Als een deel van de dagjesmensen wel reist, helpen ze de NS alleen maar aan minder lege stoelen. Ze zullen het niet zeggen, maar stiekem zijn ze gewoon blij met je als je wel gaat. En is het even toch te druk? Dan neem je een treintje later of reis je desnoods om.
Ik ben voorstander van mogelijkheden om te reserveren in het OV met een speciale App. Zelf denk ik aan gedeelte van een OV-vervoersmiddel en dan ook per plaats. Dit geeft voordelen voor vervoerder om beter de vraag/aanbod in te schatten en te regelen voor een deel van de capaciteit. De reiziger kan zeker zijn van een plaats in een rit en/of reis en kan voor meer of minder kosten zijn planning maken voor een reis. De reservering met een App kan ook zorgen dat de reiziger altijd achteraf geinformeerd over Coronainfecties als de reiziger vooraf aangeeft dat die dat wil toestaan. Deze reiziger met reservering kan dan meer zekerder reizen.
toevoeging: Met een App een reis/rit reserveren geeft in een deel van een vervoersmiddel geeft ook de mogelijkheden om mensen die echt niet naar essentiele bestemmingen kunnen zonder OV om bij voorrang een plaats te reserveren in een reis/rit. Als een deel van het vervoersmiddel zonder reservering blijft kunnen andere reizigers die niet willen reserveren nog steeds direct de trein of bus nemen. Alleen hebben zij minder zekerheid op een plaats. Ik zou ook de verplichting van gebruik mondkapje willen laten vervallen wanneer er in reserveringsdeel wordt gereisd als dan ook de informatie 14 dagen worden bewaard wie gezamenlijk reizen per reis/rit. Een belangrijk punt voor discussie, denk ik?
Heeft de overheid ook gedacht aan mensen die de de trein nodig hebben om bijvoorbeeld naar hun hotel elders in het land te gaan omdat ze anders in een burn out kunnen raken.
Vind dat dat ook als noodzakelijk gezien moet worden.
Ik werk zelf in de zorg en zie ook dat mensen tegen een burn out aan zitten en als ze dan een paar dagen elders in het land zijn geweest zie ik ze weer fris en fruitig terug.
Openbaar vervoer is massa-vervoer. Dat is nu éénmaal een feit. Een lege trein levert de vervoerder geen geld op. Dit betekent dat de vervoerder moet kiezen, of rijden met passagiers (die ook voor de lol ergens naar toe gaan) of niet rijden.
Het feit dat vervoerders (zoals bijvoorbeeld een Nederlandse Spoorwegen) mensen letterlijk hebben weggejaagd uit de trein en in de auto geduwd, komen ze niet meer terug in het door hun beoordeelde ‘slechte’ openbaar vervoer. Dit ondermijnt ook het draagvlak voor investeringen in infrastructuur voor het openbaar vervoer die (een paar maande geleden) nog zo hoog op de agenda stonden. Erg jammer!
Ikzelf ben afhankelijk van het openbaar vervoer en het alternatief voor een taxi daar moet ik helemaal niet aan denken.
Helaas ontbreekt het de overheid en de vervoerders om verder te denken dan hun neus lang is. Alles op slot zetten is makkelijk, maar alles rijdend blijven houden is moeilijk. Helaas passen ze daarvoor.
Helemaal mee eens! En precies om die reden, na ruim 2 maanden niet met het OV te hebben gereisd, laat ik verder de oproep van de OV-bedrijven voor wat het is en stap ik gewoon in. Ook voor niet-noodzakelijke verplaatsingen. En ik denk dat de NS met dat soort mensen (lees: zitplaatsenvullers, verliesbeperkers) stiekem best blij is. Ze kunnen het alleen niet hardop zeggen, omdat anders iedereen weer komt en dat is weer te veel.
Als men 15 maart gelijk een mondkapjesplicht had ingevoerd waren verdere beperkingen helemaal niet nodig geweest.
Mond/neuskapjes geven slechts vermindering van virusbelasting van zowel de zender als de ontvanger. Afstand houden is relevanter. En betere ventilatie is waarschijnlijk belangrijker om potentiële belasting door virusdeeltjes te verminderen.
Een reserveringsysteem lijkt me geen goed idee. Ook essentiële reizen kunnen ongepland voorkomen, denk aan het plots overlijden van een familielid of een ziekenhuisbezoek dat uitloopt waardoor je een trein later neemt dan aanvankelijk gepland.
Een reserveringssysteem hoeft niet voor alle delen van trein/bus. Dus kan er ruimte blijven in trein/bus waarin je zonder reservering kunt reizen. Maar de zekerheid op een plaats is er niet.
Hallo met Adrie waarom doen jullie niet
Tussen 6:00 en 10:00 alleen werk en kinderen
Met de treinen wand ga je naar 10:00 uur dan
Is
Veel resteger en savons tussen 16:00 tot
18:30 het zelfde alleen werk en school
Dan is het en stuk minder druk in treinen
EN bussen dat is mijn reactie Adrie
Hier kan je lezen hoe het OV Magazine er over denkt ,Ze hebben alle situaties op een rijtje gezet en beoordeeld hoe de Overheid het bedacht heeft ,(Niet NS zelf !)
https://www.ovmagazine.nl/2020/05/hervatting-ov-niet-altijd-uitvoerbaar-wat-dan-1147/
Peter
Ook ik vindt dat er zeker in het wekend (door de week nog niet) plek moet zijn in de trein voor niet-essentiële reizen. Maar voor de rest van dit jaar geen goedkope treinkaartjes, geen groepsretour en geen samen reiskorting.
Als ik nu de ervaring in de praktijk zie, dan kunnen de criteria om met de trein te mogen reizen best verruimd worden. Ook voor fietsen zie ik geen problemen.
Wel voorlopig nog geen stuntaanbiedingen met Kruidvat-kaartjes etc.
Reserveren zou een pilot kunnen worden in de IC en de IC-direct.
DB, Thalys, SNCF hebben reserveringssystemen waar ook NS-international gebruikt van maakt. Dit kun je uitbreiden naar binnenlandse treinen.
NS geeft ieder rijtuig een opvallend nummer. Bijvoorbeeld in de kleur rood. Ook alle beschikbare stoelen krijgen een sticker met een duidelijk nummer. Boeken kan online, of bij de balie in en station. Bij NS-International is op dit moment capaciteit voldoende, omdat er nauwelijks internationale vervoerbewijzen worden verkocht. Verder is tal van ervaren personeel met reserveringssystemen uit de luchtvaart- en reisbranche beschikbaar.
Je kunt je kaartje met reservering printen of zichtbaar maken op de app. Op de app staat de samenstelling van de trein met de nummers van de rijtuigen en zitplaatsen. Op het perron wordt tijdig voor vertrek omgeroepen dat rijtuig 01 zich aan de voorzijde be0vindt en rijtuig 10 achteraan. Kan natuurlijk ook andersom zijn bij de retourrit.
Personeel op de perrons kunnen behulpzaam zijn met aanwijzingen.Het omroepbericht maakt dit duidelijk.
Vol is vol: zijn alle beschikbare plaatsen uitverkocht, dan kunnen er geen passagiers mee bij. Hiermee krijg je een veilige regulering van de passagiers in de trein.
Heb inderdaad vriend(in)en die verder weg wonen, heb ook een ns kortingskaart (daluren) die ik niet gebruiken kan) hoewel ik wel een rijbewijs heb ben ik niet in het bezit van een auto, dit ivm hoge kosten die autorijden met zich meebrengt, dit houd concreet in dat je gewoon “gevangen” zit, mark Rutte riep verleden week nog BLIJF THUIS !! en dit zal in iedergeval tot de zomer van 2021 blijven duren…