fbpx
Foto via Shutterstock / Archief.

Meer treinen naar Flevoland in 2017

29 jan 2016 13:37

De Nederlandse Spoorwegen zijn van voornemens in 2017 meerdere wijzigingen in Flevoland door te voeren. Zo moet er ieder kwartier een Intercity komen tussen Lelystad en Schiphol. Verder krijgen de Sprinters naar Amsterdam een kortere reistijd. De treindienst Almere – Utrecht gaat er juist op achteruit.

Ook treinreizigers die vanuit Lelystad naar Amsterdam Centraal willen (en vice versa) gaan erop achteruit. De Intercity Lelystad – Amsterdam wordt namelijk ingekort tot Almere – Amsterdam. In Almere is er een goede aansluiting, waardoor reizigers er volgens NS in reistijd niet op achteruit gaan. "De effecten van deze veranderingen voor Lelystad en in het bijzonder in relatie tot de ontwikkeling van Lelystad Airport worden gemonitord", schrijft NS in een brief aan consumentenorganisaties.

Vanuit Lelystad gaan er juist meer Intercity´s rijden naar Amsterdam Zuid, Schiphol en verder richting Leiden. Op dit traject gaat de frequentie omhoog van 2x per uur naar ieder kwartier. De bestaande Intercity uit de richting Zwolle naar Den Haag wordt iets sneller doordat de stop in Duivendrecht verdwijnt. De nieuwe Intercity´s Lelystad – Schiphol zullen wel in Duivendrecht stoppen, en verder ook in Almere Buiten. Deze treinen zullen bovendien na Schiphol verder rijden als Intercity via Leiden en Rotterdam naar Dordrecht. Volgens NS profiteren dagelijks 10.000 treinreizigers van de extra Intercity´s. 

De treinen Almere Oostvaarders – Utrecht wordt ingekort tot Almere Centrum – Utrecht. Bovendien wordt de trein in de richting van Almere 5 minuten trager en wordt er niet meer gestopt te Utrecht Overvecht. 

De Sprinters Zwolle – Amsterdam zullen korter stoppen te Weesp en worden daardoor sneller. De plannen zijn overigens nog niet helemaal definitief: consumentenorganisaties kunnen nog advies geven. Daarnaast zal uiteindelijk spoorbeheerder ProRail de capaciteit op het spoor verdelen.

Foto: Een Intercity onderweg naar Flevoland

De redactie van Treinreiziger.nl heeft geprobeerd alle wijzigingen in kaart te brengen. Je kunt op jouw traject kiezen om de belangrijkste wijzigingen te bekijken. Je mag de kaart ook elders gebruiken, maar graag wel met link naar Treinreiziger.nl. Opmerkingen over de kaart? Mail [email protected].