fbpx

Meer zelfdoding op het spoor

21 apr 2016 13:45

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt door voor de trein te springen is gestegen. In 2015 maakten 223 mensen op die manier een eind aan hun leven, een jaar eerder waren dat er 192. Dat heeft spoorbeheerder ProRail donderdag gemeld.

ProRail wil al jaren het aantal zelfdodingen laten dalen. In de periode 2005-2009 pleegden circa 185 personen per jaar op deze manier zelfmoord, in de periode 2010 – 2015 had dat moeten dalen. Vorig jaar meldde Treinreiziger.nl al dat die ambitie niet gelukt was.

2015 is een nieuw dieptepunt als het gaat om het aantal zelfdodingen op het spoor. Tot nu toe was dat 2012, met 215 zelfdodingen. In 2013 en 2014 was er nog wel sprake van een daling, maar die trend heeft dus niet doorgezet.

Om spoorsuïcide te voorkomen zijn er op risicolocaties hekken geplaatst, maar dat blijkt (nog) niet voldoende om het aantal zelfdodingen te verminderen. ProRail heeft op risicolocaties verwijsborden geplaatst naar hulpverleningsorganisatie 113Online. Met de hulp van die organisatie weten mensen vaak een uitweg te vinden voor de problemen.

Naast de dramatische impact op getuigen heeft een suïcide(poging) op het spoor ook desastreuze gevolgen voor de dienstregeling. Na een dergelijk incident ligt het treinverkeer namelijk gemiddeld 2,5 uur stil.

In 2011 promoveerde psychiater Cornelis van Houwelingen op het onderwerp. Die stelde dat het aantal zelfdodingen met een aantal maatregelen makkelijk om laag zou kunnen naar ongeveer 100.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johnny van de Eijnden.
6 jaren geleden

Sorry,maar veel mensen in Nederland hebben het heel moeilijk! Het gaat zelfs zover dat deze mensen geen zin meer hebben om verder te leven. De situatie van deze mensen is zo verslechtere dat ze geen uitweg meer Zien! Heel erg. Dus dan kiezen ze om uit het leven testappen. Zo ben ik een vriendin kwijt geraakt moeder van 2 pubers. Hoe moeten die twee nu verder leven!? Zij missen hier door belangrijke levens lessen. Hun vader is er natuurlijk nog maar hij heeft ook veel moeite met zichzelf zonder de problemen van zijn kinderen. Dus de kans dat die kinderen normaal in deze maatschappij opgroeien is klein. En dan begint het weer van voor af aan.