fbpx

Milde winter zorgt voor hoge treinpunctualiteit

20 mei 2014 14:09

Door de milde winter hebben de eerste kwartaal van 2014 meer treinen op tijd gereden. Volgens spoorbeheerder ProRail had 8,4% van de treinen een vertraging van 3 minuten of meer. Ter vergelijking: in geheel 2013 was 12,1% van de treinen bij die norm vertraagd. 

Dat meldt ProRail dinsdag in een persbericht. De spoorbeheerder gebruikt de term reizigerspunctualiteit, maar bedoelt daarmee de treinpunctualiteit van reizigerstreinen. 

De voorgaande jaren was de punctualiteit in het 1e kwartaal vaak veel slechter. Het weer speelt daar een belangrijke rol in. Sneeuw zorgt namelijk vaak voor veel wisselstoringen. Doordat er nauwelijks sneeuw is gevallen, bleven die problemen dit kwartaal uit.

De spoorbeheerder is opgetogen over de goede cijfers, omdat ProRail de betrouwbaarheid wil verhogen. ProRail erkent ook dat er in het eerste kwartaal een aantal incidenten waren. Zoals de ontspoorde trein bij Hilversum en de diverse spoedwerkzaamheden. Zo werd het treinverkeer op 19 februari rond Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal in de avondspits stilgelegd vanwege geconstateerde overschrijdingen van veiligheidswaarden bij een aantal wissels. Dit leidde tot veel overlast voor reizigers. ProRail heeft TNO en Horvat & Partners opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek.

De treinpunctualiteit mag dan gestegen zijn, toch kreeg Rover dit kwartaal veel kritiek te verduren. Met name vanwege de spoedwerkzaamheden.