fbpx

Munchen heeft beste openbaar vervoer

02 mrt 2010 17:16

(Novum/AP) – München beschikt over het beste openbaar vervoer in Europa. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie, waarbij forenzen in 23 steden werden ondervraagd over kwaliteit, reistijden en prijzen in het openbaar vervoer. Het onderzoek werd verricht door EuroTest, een groep autoclubs in vijftien landen. Vanuit Nederland werkte de ANWB mee aan het onderzoek.

Van de 23 onderzochte Europese steden was München de beste. Elf andere steden werden ´goed´ bevonden, terwijl negen steden, waaronder Amsterdam en Brussel, slechts ´acceptabele´ diensten voor bus, tram of metro leveren. Twee steden werden als ´slecht´ bestempeld. Volgens de onderzoekers moet er meer ondernomen worden om het openbaar vervoer tot aantrekkelijk alternatief van de auto te maken.

Aspecten
Onder andere reistijden, informatievoorzieningen, mogelijkheden tot overstappen, kosten, openingstijden en de toegang tot parkeerplaatsen en fietsenstallingen werden tegen het licht gehouden.

Acceptabel
De steden Helsinki, Wenen, Praag, Hamburg, Kopenhagen, Frankfurt, Barcelona, Leipzig, Keulen, Rome en Bern leveren goed openbaar vervoer, zij het dat er in iedere stad wel een op- of aanmerking te maken is. Parijs, Brussel, Amsterdam, Warschau, Oslo, Lissabon, Madrid, Londen en Boedapest zijn acceptabel, terwijl Zagreb en Ljubljana als slecht werden bestempeld.

OV-chipkaart
Opmerkelijke beoordeling kreeg de in Amsterdam ingevoerde ov-chipkaart. Omdat de kaart elders in het land gebruikt kan worden, prezen de onderzoekers de kaart als voorbeeld voor andere steden.

Goedkoopst
In Praag is het openbaar vervoer het goedkoopst. Een maandkaart kost hier slechts twintig euro. Londen bleek de duurste stad.