fbpx
Foto: Rob de Veld

Nederlandse spoor duur voor Thalys

09 dec 2010 14:50

De vervoerder Thalys moet relatief veel betalen om van het Nederlandse hogesnelheidspoor gebruik te mogen maken. Toch is de hogere vergoeding het waard om van de HSL gebruik te maken. Dat meldt het financieel dagblad donderdag.

Thalys moet in Nederland 130 euro betalen voor iedere gereden kilometer. Dat is veel meer dan in België en Frankrijk. "Ter vergelijking, in Frankrijk betalen we euro 19 per kilometer en in België ongeveer euro 30. Toch is de Nederlandse hogesnelheidslijn nog steeds interessant. Je ziet het aan de cijfers" zegt Thalys CEO topman Olivier Poitrenaud in het Financieel Dagblad.

Cijfers
Poitrenaud doelt op de hogere omzet, die vorige week gepresenteerd werd. De omzet van Thalys steeg met 13,1%, en dat bleek vooral te danken aan de Thalys Amsterdam – Parijs. Tussen Amsterdam en Parijs nam het aantal reizigers namelijk met 40% toe. Ook tussen Keulen-Parijs trok de Thalys aanzienlijk meer reizigers (+24,5%).

Hogere kosten
De groei is ondanks een flinke prijsstijging die de vervoerder vorig jaar doorvoerde. Tussen Brussel en Amsterdam betaalt de reiziger nu een kwart meer dan vorig jaar. Thalys stelt dat dit nodig is om de hoge kosten van de hogesnelheidslijn te dekken. Thalys moet de vergoeding betalen aan HSA, die de concessie voor het Nederlandse HSL spoor heeft.

Foto´s: Patrick Hinderink