fbpx

Nieuwe Amsterdamse metro M5 maakt testrit

13 sep 2012 13:49

Het gloednieuwe metromaterieel M5 is donderdag voorgesteld aan de pers. De nieuwe metro´s zullen deels de oudste metro´s vervangen en deels dienst doen als uitbreiding van het wagenpark. De Amsterdamse vervoerder GVB heeft in totaal 23 nieuwe stellen besteld bij de Franse fabrikant Alstom, met een optie op nog eens 12 stellen.

De metro´s zijn zesdelig en bieden 174 reizigers een zitplek. Daarnaast zijn er volgens de fabrikant nog eens 780 staanplaatsen. De nieuwe Amsterdamse metro is gebaseerd op de Alstom Metropolis-serie, die in diverse buitenlandse steden als Barcelona, Boedapest, Santiago en Shanghai in gebruik zijn. Hoewel de metro´s geschikt zijn voor onbemand gebruik, zullen ze in Amsterdam worden bestuurd door bestuurders.

Een deel van de oude zogenoemde LHB metromaterieel uit 1976-1980 mag door de komst van de nieuwe metro´s met pensioen. Waarschijnlijk zullen er tien als reserve overblijven om bij defecten en evenementen dienst te kunnen doen.

Vanaf eind dit jaar, of begin 2013 zullen de nieuwe metro´s in reizigersdienst ingezet worden. Per maand zal er ongeveer één nieuw metrostel geleverd worden. In het derde kwartaal van 2014 moet het 23e en laatste stel worden geleverd. De tweede optie van 12 stellen is bedoeld voor de Noord-Zuidlijn.