fbpx

Nieuwe CAO NS: Baangarantie tot 2017

11 apr 2013 12:35

tag

Bij de Nederlandse Spoorwegen vallen tot 2017 geen gedwongen ontslagen. Ook gaan de lonen bij de spoorvervoerder met drie procent omhoog. De NS heeft met de bonden donderdagochtend een akkoord bereikt over de cao. Dat melden de NS en FNV Spoor donderdag.

De vakbond spreekt van een mooi akkoord, voornamelijk vanwege de baanzekerheid. "Omdat de regering overweegt de ontslagbescherming ingrijpend te wijzigen en de WW te versoberen, was dit voor ons een zéér belangrijk punt", zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis in een verklaring. De bond had ingezet op een baangarantie tot 2020.

De lonen gaan met terugwerkende kracht vanaf februari met drie procent omhoog. Vervolgens krijgen de werknemers tot mei 2015 geen loonsverhoging meer. De cao geldt voor zestienduizend medewerkers, onder wie conducteurs, monteurs en kantoorpersoneel.

Amper een week geleden luidde FNV de noodklok omdat er mogelijk duizend ontslagen zouden vallen. NS liet toen direct weten dat dit getal uit de lucht gegrepen was en dat de vervoerder niet van plan was mensen massaal te ontslaan. 

(c) Novum