fbpx

Nieuwe metro test Noord-Zuidlijn

28 dec 2016 20:52

Op maandag 2 januari zal voor de eerste keer een nieuwe M5-metro op eigen kracht vanaf station Amsterdam Zuid het Noord/Zuidlijn-spoor oprijden en vervolgens de tunnel bij de RAI induiken.De rit is het startsignaal van een omvangrijk testprogramma dat zo’n zeven maanden in beslag zal nemen.

Eerder werd al het noordelijk deel van de treinbeveiliging van de Noord/Zuidlijn getest met onder meer een M5, maar deze moest toen nog in twee delen door de tunnel worden getrokken. Nu zijn de stations en de railinfrastructuur zo ver afgebouwd dat de metro´s op eigen kracht de testritten kunnen uitvoeren op de hele Noord/Zuidlijn.

Het grote testprogramma wordt samen met Alstom, de leverancier van de metro´s en de bouwer van het nieuwe treinbeveiligingssysteem, in gang gezet.  Manager van deze testfase Jan Swanepoel: "In de eerste fase gaan we op de hele lijn door een serie van testen bewijzen dat de metro’s veilig en op de juiste snelheid kunnen voortbewegen. Eerst op lage snelheid met één metro, maar uiteindelijk op hoge snelheid op de hele lijn, met meerdere metro´s."

Naar verwachting loopt het testprogramma ongeveer 33 weken. Wanneer de metro’s kunnen rijden zoals vereist, wordt het testprogramma uitgebreid. Dan volgen testen of de communicatie tussen alle verschillende systemen goed werkt.

Foto: Gé Dubbelman – Noord/Zuidlijn: een M5 op station Noord tijdens het testbedrijf in april 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *