Nieuwe protestactie ov in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam – twintig seconden lang toeteren
06 jun 2025 13:25
Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag protesteert dinsdagochtend tegen de bezuinigingen op het ov door twintig seconden lang te toeteren. De Vervoerregio Amsterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de vervoerders in die gebieden hopen met de protestactie een duidelijk signaal te geven dat de bezuinigingen van in totaal 335 miljoen euro van tafel moeten.
Ondanks dat voormalig staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer had aangegeven een oplossing te zoeken voor de bezuiniging van 110 miljoen euro in de grote steden, werd die niet gevonden en liet het kabinet eerder dit voorjaar in de voorjaarsnota de korting ongemoeid. Nu het kabinet is gevallen, zien de regio’s nieuwe kansen de bezuiniging van tafel te krijgen.
Niet stilletjes laten gebeuren
’’Er is een nieuwe politieke realiteit en die biedt nieuwe kansen’’, zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen die voorzitter is van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. ’’De bezuinigingen op het ov moeten worden teruggedraaid, om minder en duurder ov te voorkomen.’’ De Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst beaamt dat. ’’Als we nu niet wakker worden, komen deze bezuinigingen er stilletjes doorheen. Dat zou desastreus zijn voor Nederland. De politiek heeft nu een uitgelezen kans om deze fout in de voorjaarsnota ongedaan te maken.”
Dinsdag gaan bussen en trams op centrale plekken in de steden twintig seconden lang toeteren. Reizigers worden geïnformeerd via reisapps, informatieborden en omroepen. Eerder dit jaar stond het ov in de drie steden al eens 110 seconden stil uit protest tegen de bezuinigingen. Destijds werd al aangekondigd dat meer acties volgen zolang de korting niet geschrapt is. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de voorjaarsnota.
Steden vrezen ingrijpende gevolgen
Er staat de grote steden een jaarlijkse korting van 110 miljoen euro te wachten vanaf 2026, daarnaast ligt er voor de hele ov-sector een bezuiniging van 225 miljoen euro per jaar omdat de vergoeding voor de OV-Studentenkaart met dat bedrag wordt verlaagd. De gevolgen zijn, naar verwachting van de drie steden, ingrijpend. Tot 20 procent van het ov dreigt te verdwijnen en de prijzen van kaartjes worden fors duurder. Dit raakt niet alleen de bereikbaarheid van mensen, ook de bouw van 300.000 woningen komt in gevaar, melden de steden.
Wat exact de gevolgen gaan zijn van de bezuinigingen, is niet bekend. Reizigersvereniging Rover voert een campagne tegen de bezuinigingen en deed hiervoor al eens een poging de gevolgen in kaart te brengen. Afgelopen dinsdag gaf de Tweede Kamer het demissionaire kabinet de opdracht om nog voor de zomer een overzicht te geven van de gevolgen van de korting.
(c) Treinreiziger.nl
Zullen wel meer acties komen van overige OV bedrijven neem ik aan! Openbaar Vervoer heel duur maken en tegelijk super lage frequenties instellen is volkomen tegenstrijdig! Dat is gewoon te zot voor woorden! Het is Openbaar Vervoer, dus voor ieder betalende reiziger en niet voor mensen met een miljoen op zak bij wijze van spreken! En je loopt ook je doel mis om dan eens super lage frequenties in te stellen, zodat je amper weg kan of op je bestemming kunt komen. Laten we daar in actie voor komen! Gelukkig doen de eerste OV bedrijven mee en ook NS legde vandaag het werk neer! Ik hoop dat je straks voor een betaalbaar tarief en voldoende reismogelijkheden op reis kunt gaan. Voor vrije tijd, werk en school kinderen, bijstandsgerechtigden, mensen met een beperking en personen zonder auto of fiets. Nu zijn er al dorpen waar zondagen geen bus komt, maar de rest van de week wel. die verdienen ook een dagelijkse buslijn! Of er zijn gemeenten waar slechts maar drie maal daags met een 3 of 4 frequentie wordt gereden met een grote bus op werkdagen! daar kan dan beter ook een regelmatiger buurtbus komen, vooral fijn bij koud, donker en vochtig weer. Wel moeten er nog vele haltes verbeterd worden. Langere en toegankelijker perron en betere schuilgelegenheden. Ook raadzaam is om de dienstregelingen niet meer aan haltepalen te bevestigen, maar op abri’s, zodat je droog, met een goede verlichting de bus, metro, trein of tramtijden kunt lezen. Ook handig om kleine kloppende plattegrondjes er bij te voegen, zodat je weet waar je bent uitgestapt. Die plattegrondjes kloppen soms niet ( verkeerde wijk), zijn gedateerd of onzichtbaar gemaakt met viltstift, ingegooid of ingeslagen of bewerkt met stickers. Ook kunnen alle halteborden bij de bus wit worden i.p.v. geel deze vallen meer op dan blauwe, groene en de huidige gele zijn wel erg ouderwets. Ik hoop dat de stakingen, protesten of wat voor soort demonstratie ook wat goeds gaat opleveren. Als alles duurder wordt, gaan er weer lijnen verdwijnen, is er personeel in overschot en we kunnen bijna straks nergens meer heen! Dat kan en mag niet! Personeel verdient het ook om ons op een comfortabeler en veilige manier te vervoeren en dat ze hun werk kunnen blijven doen. Als er niets gedaan wordt dan verdwijnen er banen en is het vervoer minder aantrekkelijk en er komt vandalisme bij vervallen halten of stations. Nederland heeft een fijnmazig spoor en busnetwerk, dat we graag willen uitbreiden en dus niet moeten slopen maar koesteren!
Ik weet niet of je het helemaal begrepen hebt, maar het personeel van NS staakt alleen voor zichzelf. Niet voor betaalbaar, beter of frequenter openbaar vervoer. Maar juist eerder voor minder doen voor meer geld. Het zal het personeel juist een rotzorg zijn waar NS dat geld vandaan haalt en wat het effect van hun eisen op de tarieven is. Goedkoper wordt het er in elk geval niet van.
Je weet dat dit artikel en de reactie gaan over het toeterprotest dinsdag en niet de staking van vandaag?
Je weet dat Arjan Krabbenbos schrijft dat hij denkt dat NS staakt voor een betaalbaar tarief en voldoende reismogelijkheden en dat ik daarop reageer?
Zullen wel meer acties komen van overige ov bedrijven onder een artikel over de actie van de gvb, gevolgd door dat het inderdaad van den zotte is om nu op ov te gaan bezuinigen, op het moment dat de wegen al uit hun voegen barsten en veel snelwegen achterlopen op onderhoud.
Stom plan, onnodig claxonneren is bij wet verboden.
We leven hier niet in een derdewereldland waar dit normaal is.
Het kan je als weggebruiker zo’n € 300.- kosten, mijns inziens terecht.
Ik vind het een goede actie, want als we het OV echt kapot bezuinigen worden we vanzelf een derde wereld land.
Als de vervoerregio’s echt zo’n probleem hadden met de bezuinigingen waren de verantwoordelijke regionale politici wel gezamenlijk naar Den Haag getogen in plaats van het personeel te vragen de wet te overtreden door ‘Naar de maan te blaffen’.
Tja je moet wat, het doel van zulke acties is aandacht vragen/de pers halen. En het is stukken beter dan een dag het hele land stilleggen……
Kom op Daan, als het openbaar vervoer je echt aan het hart gaat heb je er wel meer voor over dan 20 seconden vanaf je bestuurdersstoel op een knopje te drukken.
Als ik alle nieuwsberichten zo af en toe bekijk dan leven we hier inmiddels misschien nog net in een 3e wereldland maar wel in een bananenrepubliek.
Bananenmonarchie…. 😉
Dat toeteren zal niet veel indruk maken denk ik. Er komen verkiezingen aan dus kijk goed op wie je stemt.
Ik hoop dat een ieder die voor beter en betaalbaar OV ook gaan mee claxoneren. De bezuiniging van 300 miljoen moet van tafel.
Meer geld naar OV.
Zoals in Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Italië.
Ik heb de afgelopen week daar gereisd.
En je ziet waar geld geïnvesteerd wordt dat het produkt beter wordt.
Echter bijna overal hebben de werknemers hetzelfde profiel, zijn behouden, rechtse, initiatiefloze mensen.
Tja uitkomst van HR beleid van rechts (domrechts) management.
Veelal dezelfde signatuur als de meesten reageerders op deze site.