fbpx

Nieuwste locomotieven niet voorzien van beloofde beveiliging

Nog lang niet alle Nederlandse locomotieven zijn voorzien van de nieuwste beveiliging, meldt RTV Rijnmond. Zo zijn de nieuwste locomotieven van goederenvervoerder DB Schenker niet uitgerust met de verbeterde versie (ATB-vv) van het huidige beveiligingssysteem (ATB). Demissionair minister Eurlings had na het grote ongeluk bij Barendrecht belooft dat uiterlijk 1 april 2010 vrijwel alle treinen (99 procent) zouden zijn voorzien met dit systeem. 

Volgens RTV  Rijnmond is 25 procent van de goederenlocomotieven nog niet omgeboeuwd. De regionale omroep basseert zich op uitspraken van machinist Sim Boerema, de machinst die het ongeluk in Barendrecht overleefde.

Licentie
De goederenvervoerders bevestigen dat een deel van de goederentreinen nog niet is omgebouwd. Dat heeft te maken omdat de locomotieven worden ingezet op grensoverschrijdend vervoer. Omgebouwde locomotieven moeten in het buitenland opnieuw een licentie krijgen en kunnen worden tot die tijd niet buiten Nederland toegelaten. Die problemen hebben ertoe geleid dat een deel van de goederenlocomotieven nog niet is omgebouwd.

Onduidelijk
Hoeveel treinen er precies zijn omgebouwd, is niet duidelijk. Als het grootste deel van de reizigestreinen wel is omgebouwd, haalt Eurlings wellicht toch zijn beloofde percentage van 99 procent. Binnenkort zal Eurlings de Tweede kamer informeren over de stand van zaken.