fbpx
Foto: NMBS

NMBS laat regenboogtrein rijden in strijd tegen homofobie

17 mei 2023 19:02

Vandaag is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie en daarom presenteert de NMBS een speciale regenboogtrein. Het Desirotreinstel is de komende maanden te bewonderen op verschillende spoorlijnen in België.

Aanstaande zaterdag speelt de trein alvast een hoofdrol in het vervoer van deelnemers en toeschouwers van de Belgian Pride in Brussel. De speciale kleurstelling voor de trein, die nummer 8586 heeft, komt voort uit een nauwe samenwerking tussen de NMBS en TrainBow Belgium, een LHBTIQ+-vereniging met medewerkers van NMBS, Infrabel en HR Rail. De trein wordt volgens de NMBS voornamelijk ingezet op S-treinen rond Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.

De regenboogtrein is niet de enige actie die de NMBS organiseert in het belang van inclusie en diversiteit. Tot en met 22 mei zijn stations Brussel-Centraal en Doornik (Tournai) verlicht in de regenboogkleuren en is op verschillende grote stations in België een regenboogvlag te zien. Minder zichtbaar voor reizigers, maar niet minder belangrijk, zijn projecten die de Belgische spoorwegmaatschappij onderneemt op het gebied van inclusie bij het aanwerven en gendertransitie op het werk.

Ook in andere landen

België is niet het eerste land waar een regenboogtrein rondrijdt. In Engeland rijdt al bijna drie jaar een speciale ‘Pride Train’ rond voor Avanti West Coast en vorige maand presenteerde South Western Railway een trein met een intersekse-inclusieve regenboogvlag. Ook in Schotland en aan de andere kant van de oceaan in Chicago rijden LHBTIQ+-treinen rond. In Nederland bestaan op dit moment nog geen plannen voor een regenboogtrein. Wel liet het GVB vorig jaar tijdens de Pride in Amsterdam een regenboogtram rondrijden.

Belangrijk: wees respectvol in de reacties.

49 gedachten aan “NMBS laat regenboogtrein rijden in strijd tegen homofobie”

 1. Ab Normaal schreef:

  Mooie actie van de NMBS. In Duitsland rijdt er ook een ICE rond met de regenboog kleuren.

 2. bvdv schreef:

  Typisch dat grote bedrijven altijd weer woke ideologie op mensen afdwingen.

  1. Janneke 1 schreef:

   Helemaal eens. Als het niet zo irritant was, was het lachwekkend. En waarom staat er onder dit artikel dat we respectvol moeten zijn in de reacties? Moet dat niet altijd dan?

   1. Hildebrand Van Kuijeren schreef:

    Klopt. Altijd de bedoeling, en gebeurt te weinig. Zeker omdat hier een onderwerp is dat sommige mensen persoonlijk extra kan raken, wordt het nog eens extra benadrukt. Dat doen we vaker.

   2. Evi V schreef:

    Omdat het bij dit soort artikel sneller er hevig aan toe gaat dan bij andere.

  2. GvanSijtvelde schreef:

   Jesus loves you. Everybody knows you’re an asshole. Bumpersticker. Ooit gekocht. Als jij me jouw adres geeft, dan stuur ik m naar je op. Is je op t lijf geschreven.

   1. dries molenaar schreef:

    Altijd vreemd die Jezus citaat-berichten in het Engels langs de weg en dergelijk. Dit terwijl de here Jezus als jood natuurlijk Hebreeuws sprak.

  3. Huib schreef:

   @bvdv De enige woorden in jouw opmerking die geen vraagtekens oproepen zijn ‘dat’ en ‘op’. Kun je de rest uitleggen?

  4. P.J. Kroes schreef:

   Dat heeft niks met afdwingen te maken. Dat jij het zo ziet heeft vooral te maken met jouzelf.

   1. lezer schreef:

    De trein niet, maar de periode hier aan voorafgaand zie je dat in de voetbalwereld (Frankrijk) geen armband dragen consequenties kan hebben.

 3. Brabo schreef:

  Kennelijk heeft de NMBS geen grotere problemen.

  1. Erno-Berk schreef:

   Volgens mij is de treinuitval door personeelstekort in België nog altijd lager dan in Duitsland.

   1. Anoniem schreef:

    Inderdaad.
    Maar Arriva is nog veel hoger. Omdat de opgeleide ma hinisten door NS arbeidsvoorwaarden g3schaakt worden.

 4. Anoniem schreef:

  Wel geld hiervoor?
  Waarom geen zwarte trein? Of wit? Of pro Islam? Pro katholiek?

  1. Anoniem schreef:

   Er is meer dan genoeg geld.
   Omdat bedrijven inclusiever moeten zijn. Willen ze mensen hebben die er (willen) komen werken en meer klanten krijgenopdat ze meer winst kunnen maken.
   En misschien ook om tegenwicht tegen al die rechtse, nationalistische mensonvriendelijke prietpraat die ook hier weer door dezelfde mensen dag in dag uit geuit wordt.
   Mensen die door hun beperktheid, geen oplossingen aandragen maar deel zijn van de problemen waarmee o.a. ook het OV, mobiliteittransitie te kampen heeft.

   1. Anoniem schreef:

    He Dries! Daar kom je weer met je rechtse prietpraat.

    1. Bert Sitters schreef:

     Durf dit onder uw eigen naam te uiten. Anoniem vind ik dit laf.

    2. dries molenaar schreef:

     Bert, veel erger is natuurlijk dat het nergens op slaat.

 5. dries molenaar schreef:

  Een raar idee dat een stel gekleurde strepen groepen mensen zou moeten veranderen in hun gedachten.
  Eerder is het een virtue display.
  En waarom is dit treinen nieuws?

  1. Realisme graag schreef:

   “En waarom is dit treinen nieuws?”

   Omdat ze een trein geschilderd hebben.

   1. Anoniem de tweede schreef:

    Bestickerd, niet beschilderd.

  2. Leoos schreef:

   Elke trein in een bijzondere kleurstelling is treinennieuws. Of dat nou gaat om een regenboogtrein, rood (de rode duivels), oranje, of whatever.

 6. Chris schreef:

  Niemand heeft gezegd dat je het eens moet zijn met een statement dat een bedrijf maakt. Ik vind het in ieder geval een mooi statement. En als u mij woke vindt, dan ben ik maar woke 🙂

  1. Realisme graag schreef:

   Het punt is dat het hier om een staatsbedrijf gaat dat grotendeels door de belastingbetaler wordt betaald en daarom geacht wordt neutraal te zijn.

   Dat is heel wat anders als wanneer AH als particulier bedrijf bijv. zijn eieren in regenboogkleuren laat schilderen, dat moeten vooral zelf weten.

   1. Joost2 schreef:

    Een bedrijf met aandelen in handen van de overheid hoort niet neutraal te zijn hierin. Discriminatie op basis van bijvoorbeeld seksuele geaardheid is ook volgens Belgische grondwet verboden. Of de NMBS hier een specifiek statement over moet maken is een 2e discussie, maar neutraliteit is onacceptabel.

   2. dries molenaar schreef:

    En niet wanneer het Pasen is?

    1. P.J. Kroes schreef:

     Gristelijke feestdagen worden al heel lang opgedrongen aan iedereen. Of krijgt u vrij van de baas om naar de Pride te gaan?

    2. lezer schreef:

     Volgens mij is de situatie niet zo dat iedereen van die feestdagen af wil en dat het CDA dit in haar eentje tegenhoudt.

     Sommige mensen van VARA-achtige kringen pleiten voor een verschuiving zodat bijvoorbeeld het Suikerfeest een vrije dag wordt in plaats van bijvoorbeeld Pinksteren maar er is nog geen Kamermeerderheid voor, terwijl zelfs progressieve christenen dit een sympathiek idee vinden. Dat het Suikerfeest door het jaar heen schuift maakt het praktisch wat ingewikkeld.

   3. Jim schreef:

    Als staatsbedrijf is het juist gepast dat de NMBS de waarden van de Belgische staat uitdraagt – persoonlijke vrijheid, tolerantie, diversiteit en openheid. Dat er ook mensen rondlopen die dat niet in willen zien, of er een kwade opzet achter zoeken, is zeer treurig maar een hopelijk rap verdwijnende minderheid. Openheid en liefde voor tolerantie zijn niet optioneel en het getuigt juist van klasse dat spoorvervoerders en openbare bedrijven daar iets mee doen. Nu NS nog, waar is de ICNGay? 😀

    1. Opa Ties schreef:

     “de waarden van de Belgische staat uitdraagt – persoonlijke vrijheid, tolerantie, diversiteit en openheid”

     Mag ik even hard lachen? België is verre van tolerant, niet divers, racistisch en vrijheid is er een holle kreet.

   4. P.J. Kroes schreef:

    Waarom moet een staatsbedrijf dat midden in de samenleving opereert neutraal zijn? Wat is trouwens neutraal? Nergens iets van vinden? Is de staat neutraal? De vlag hijsen op 5 mei? Hemelvaartsdag tot vrije dag verklaren en dan minder OV laten rijden? Toestaan dat kerken en moskeeën luidruchtig oproepen tot gebed? Extra treinen inzetten voor een autorace? Voor elck wat wils.

 7. Peter schreef:

  Een mooi gebaar van de NMBS.
  @petervanoverschie149

 8. Annemiek schreef:

  Ik denk dat de meeste mensen hier hun schouders voor ophalen. Mensen uit het woke-kamp zullen zich er wellicht door gesteund voelen. Maar er is ook een groeiende groep waar dit wringt. Zeg maar hetzelfde type mensen als de voetballers die weigeren met een regenboogarmbanden te spelen. Voor hen lijkt het me goed dat zij ermee geconfronteerd worden dat er in de maatschappij toch anders over dit soort zaken wordt gedacht dan zij zelf doen. Maar dan nog vind ik dit geen taak voor een spoorwegbedrijf in financiële nood.

  Overigens maakt het mijzelf niet zoveel uit wat voor kleur wrap ze om het voertuig heen spannen waarmee ik wordt vervoerd. De huiskleur van NS lijkt inmiddels van geel/blauw te wijzigen in ‘heel erg vies’ (zowel het in- als exterieur). Dat vind ik een groter probleem.

  1. N. schreef:

   Als je als voetballer weigert om met een regenboogband te voetballen, dan ben je zielig.

   Is je mannelijkheid werkelijk zo priel dat het idee dat je met een gekleurde band rondloopt je bang maakt?

   1. dries molenaar schreef:

    Waarom zou iemand moeten accepteren in wat eigenlijk een geloofsstrijd is betrokken te worden.

    1. P.J. Kroes schreef:

     Als je niet betrokken wilt zijn bij de samenleving moet je geen publieke rol vervullen maar lekker thuis blijven. Profvoetballers kiezen er wel voor om grof geld te verdienen met voetbal. Waar de samenleving honderden miljoenen aan kwijt is. Maar je dan afsluiten voor het wangedrag van je ‘fans’ is hypocriet en egoistisch. Wel de lusten, niet de lasten.

    2. lezer schreef:

     P.J. Kroes: wat sommige Islamitische spelers proberen aan te geven is dat ze wel voor gelijke rechten zijn, maar geen signaal willen geven richting hun familie dichtbij of verweg dat ze zelf LGBT zijn of op het punt staan om dat te worden.

 9. Janneke 1 schreef:

  Leven en laten leven, maar juist door gedram (van de regenboogbrigade) komt er minder tolerantie.

  1. Ruud schreef:

   Het is inderdaad net als bij het milieu het gedram wat de meeste mensen tegenstaat en wat tot aversie tegen dit soort acties leidt.

   1. dries molenaar schreef:

    Zonder dwang gaan veel mensen niets doen om de leefomgeving te bewaren voor de volgende generaties. Velen leven nog als na ons de zondvloed en vinden het gedram want men is eigenwijs en doet liever alsof het niet waar is en je nog gewoon de wereld kan opstoken.

    Voor de LHGBT zullen ook rechten vastgelegd moeten worden en verdedigd moeten worden.

    1. Joost2 schreef:

     Leven en laten leven? Heel graag, maar de praktijk is toch anders. De praktijk laat zien dat er hard gevochten moet worden voor gelijke rechten voor LHBGT’ers, omdat er vanuit diverse hoeken die gelijke rechten niet gegund worden.

   2. P.J. Kroes schreef:

    Drammen wordt vooral ervaren door mensen die het vervelend vinden dat ze een spiegel wordt voorgehouden en dat ze nou toch eens moeten gaan nadenken over hun eigen houding. Zonder gedram van feministen in de afgelopen 100 jaar stond Annemiek nu zonder stemrecht gedwongen achter het aanrecht als broedstoof met 12 kinderen. Want het zijn vooral conservatieve, bekrompen mannen die anderen geen ruimte gunnen. Omdat ze willen vasthouden aan hun verworvenheden. Angst die geuit wordt als boosheid.

    1. lezer schreef:

     De Afro-Amerikanen gingen hun emancipatiestrijd niet aan door iedereen een “=” teken op een hoofd te laten zetten, maar sommige blanken deden dat vrijwillig als statement, maar het werd niemand opgedrongen (zie voetbalwereld van nu). Ze gaven gewoon aan waar er sprake was en is van juridische ongelijkheid, denk aan Rosa Parks en Martin Luther King.

     Het commentaar van Dries ging onder meer over virtue display: bedrijven en organisaties die de mond volhebben over LGBT maar meteen inbinden als dat commercieel of politiek weer beter uitkomt, waarbij Qatar een case was, die iedereen die het niet van hypes moet hebben, kon zien aankomen.
     En dan heb ik het niet perse of pinkdressing.

     En dan heb je het verschil met de echte emancipatiestrijd te maken. Die is gevoerd toen het “niet leuk” was. De ’emancipatiestrijd’ van nu komt concreet neer op vrouwen-wc’s weghalen.

  2. P.J. Kroes schreef:

   Zonder dat gedram van mensen die hun plekje opeisen had jij als vrouw nog steeds geen stemrecht, was je gedwongen uitgehuwelijkt en mocht je als getrouwde vrouw niet werken. Allemaal zaken die veranderd zijn door wat jij gedram noemt.

   1. Janneke 1 schreef:

    Lijkt me heerlijk om niet te moeten werken en stemrecht? Wat heb je eraan als er niemand is waar je op wilt stemmen.

    1. P.J. Kroes schreef:

     Dan moet je zelf politiek actief worden. Ook die vrijheid heb je hier. Dankzij het gedram van mensen die honderd jaar geleden verandering wilden.

    2. Janneke 1 schreef:

     @PJ.Kroes, dat bepaal ik zelf wel, die vrijheid heb ik gelukkig ook.

 10. Frans E.R. Eekhout schreef:

  Nog een wonder dat men zo’n regenboog trein in Belgie kan laten rijden. Een KLM Embraer vliegtuig met regenboog kleuren levert gemengde reacties op en ook anti reacties…

 11. Puck schreef:

  Dankjewel NMBS 🤗❤️🧡💛💚💙💜🤎🖤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *