fbpx

NMBS staking woensdag 3 oktober gaat door

27 sep 2012 19:30

De Belgische spoorwegen (NMBS) staken hoogst waarschijnlijk op woensdag 3 oktober. Op die datum zullen vermoedelijk ook geen Thalys, TGV, ICE en Eurostar treinen laten rijden van en naar België. NS International verkoopt voorlopig geen treintickets voor de Thalys voor woensdag 3 oktober.

Vakbonden eensgezind
De vakbonden zijn eensgezind over de staking: "De ontevredenheid is dan ook erg groot", zo viel vandaag te horen bij de Belgische vakbondsvertegenwoordigers Luc Piens (ACV Transcom) en Jos Digneffe (ACOD). De vakbonden houden er rekening mee dat er woensdag geen enkele NMBS trein zal rijden. De bestuurders benadrukken dat die beslissing om te gaan staken unaniem tot stand kwam.

Wanneer staakt de NMBS?
De staking zal dinsdag 2 oktober om 22:00 uur beginnen en 24 uur duren. Theoretisch zou de staking dus om woensdag 3 oktober om 22:00 uur voorbij zijn. De ervaring van vorige stakingen leert dat het treinverkeer dan niet meer opgestart wordt. De verwachting is dan ook dat pas op donderdag 4 oktober de NMBS treinen weer volgens dienstregeling zullen rijden.

Wat zijn de gevolgen voor de internationale treindienst?
Thalys heeft formeel laten weten dat alle treinen op 3 oktober geschrapt worden. Waarschijnlijk vervallen ook alle andere internationale treinen. Lees in het artikel geen Thalys treinen ook over de alternatieven.
Dat geldt in elk geval voor de Eurostar, die rijdt op 3 oktober niet tussen Brussel en Lille, en tussen Lille en Londen via een aangepaste dienstregeling. Eurostar verzoekt reizigers hun ticket om te boeken. Reizigers die echt op pad moeten, kunnen gebruik maken van bussen tussen Brussel en Lille.
Ook tussen Brussel en Aken worden ICE en Thalys treinen vervangen door bussen. NS International zet echter geen bussen in. Volgens NS International vervallen alle treinen tussen Nederland en België. De Benelux Amsterdam – Brussel vervalt geheel, ook tussen Amsterdam en Roosendaal.

Waarom wil het NMBS personeel 3 oktober staken?
De staking heeft te maken met de gesprekken over een nieuwe structuur voor de NMBS-groep. De bonden zijn voorstander van een geïntegreerde structuur, terwijl minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette voor een duale structuur pleit. "Het wordt steeds duidelijker dat de garanties voor alle spoorwerknemers, zoals in de regeringsverklaring opgenomen, in een duale structuur niet te verwezenlijken zijn", klinkt het bij de vakbonden.

De vakbonden betreuren ook dat tijdens de besprekingen nauwelijks werd gesproken over de redenen waarom een herstructurering nodig zou zijn, zoals een betere dienstverlening aan de klanten, betere stiptheid en betere communicatie. "Gezien de gesprekken nu al maanden, zonder enig echt resultaat, aanslepen, hebben de nationale instanties van het gemeenschappelijk vakbondsfront geoordeeld dat de staking ingediend voor woensdag 3 oktober doorgaat", aldus de vakbonden ACOD Spoor en ACV-Transcom. 

Is het 100% zeker dat de staking 3 oktober doorgaat?
Nee, niet 100%. Maar volgens de Belgische media is het wel 99% zeker. Ook de vakbondsleiders verwachten dat de staking door zal gaan, "maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit" aldus een vakbondsman. Treinreiziger.nl zal de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen.

Komen er nog meer acties?
Bij de goederentak zijn nu al acties aan de gang. Die zullen duren tot en met 3 oktober. De NMBS waarschuwt dat die incidenteel ook hinder kunnen geven aan het reizigersverkeer. Of er na woensdag 3 oktober weer nieuwe acties zullen volgen is moeilijk te zeggen.