fbpx

NMBS waarschuwt voor staking op Belgisch spoor (27 juni 2013)

26 jun 2013 11:00

De Belgische vakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor donderdag 27 juni. Het gaat om een staking bij spoorbeheerder Infrabel, die ook de seinen en wissels regelen.  Door de staking bij de beheerder kan het treinverkeer van de NMBS donderdag ontwricht raken.

De precieze gevolgen van de staking zijn niet duidelijk. Bij eerdere stakingen kwam het treinverkeer in België volledig tot stilstand. Hoe dat donderdag zal zijn, is onduidelijk. Het lijkt erop dat er wel treinen zullen rijden, maar minder.

"Gezien het risico op forse verstoringen van het treinverkeer, raadt NMBS haar klanten en reizigersgroepen aan niet enkel op de trein te vertrouwen om zich op die dag te verplaatsen, en dat tussen 00u00 en 24u00" aldus de NMBS in een verklaring.

Infrabel heeft NMBS op de hoogte gebracht van de beslissing van het ACOD om gedurende de gehele dag het werk neer te leggen, met mogelijke gevolgen voor het spoorverkeer.

De staking is ook zuur voor Belgische kinderen. 800 groepen – totaal zo´n 23.000 kinderen – hebben donderdag gepland de trein te nemen. Ook festivalgangers naar Graspop zullen mogelijk hinder ondervinden van de staking. 

De staking kan zowel gevolgen hebben voor Belgische binnenlandse treinen als internationale treinen. Eurostar en Thalys hebben hun treinen vooralsnog niet uit de dienstregeling gehaald.