fbpx

Nog geen besluit over stijging salaris directie ProRail

02 mei 2012 19:13

De raad van commissarissen van ProRail heeft nog geen besluit genomen over een salarisverhoging voor de directieleden. Dat wordt pas in mei verwacht, schrijft demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert op de berichtgeving dat de spoorbeheerder de salarissen van zijn directieleden met ingang van volgend jaar met zestien procent verhoogt. Die verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg. Er ontstond veel ophef over deze verhoging.

Opheldering
De Tweede Kamer eiste vorige week opheldering van de bewindsvrouw. Charlie Aptroot (VVD) noemde de salarisverhoging ´onbestaanbaar en echt schandalig´. Schultz zei vrijdag al dat hiervan geen sprake kan zijn. Mocht de toezichthouder besluiten tot een dergelijke salarisverhoging, dan zal Schultz daar geen toestemming voor geven, herhaalt zij woensdag.

ProRail is in handen van de overheid. De spoorbeheerder heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering op 21 maart van het ministerie te horen gekregen dat de variabele beloning niet ´1 op 1´ mag worden omgezet naar een vaste beloning. "De raad van commissarissen heeft de opmerkingen ter harte genomen en zal mij binnenkort berichten hoe hiermee om te gaan", aldus Schultz.

Contracten
De bewindsvrouw wil dat de bonussen bij de directie van ProRail worden verlaagd, omdat het een publiek bedrijf is. Dat kan echter niet zomaar, omdat daar afspraken over zijn gemaakt in de contracten. "Het is daarbij niet mogelijk om, zonder dat er sprake is van contractbreuk, de variabele beloning onverkort te schrappen", schrijft Schultz. Er dient een ´redelijke compensatie´ tegenover te staan, zoals een extra vaste beloning.

Novum