fbpx

Nog vervelender dan vertraging: te vroeg vertrekken

02 mei 2010 20:52

Vertraging is vervelend, maar nog vervelender is als een trein, bus of tram te vroeg vertrekt. Behalve als je de vorige bus hebt gemist. Gisteren – 1 mei – had ik zelfs een stadsbus die 6 minuten te vroeg vertrok!  

Na boodschappen in het centrum gedaan te hebben, liep ik in Rotterdam naar de halte Westblaak om RET lijn 46 naar huis te nemen. Precies op de vertrektijd kwam ik aan bij de halte, maar ik had pech: hij was net geweest. Ach, dat kan gebeuren als je geen speling in bouwt. Dan maar wachten op de bus van 19:12u. Tot mijn verbazing zie ik echter al om 19:06u een bus verschijnen. De buschauffeur erkende dat hij veel te vroeg was, maar dat kwam volgens hem zo rustig was.

Beginpunt
Normaal is de bus vanaf zijn beginpunt 12 minuten onder weg naar Westblaak te komen, maar bij deze rit kennelijk maar zes minuten. Dat lijkt mij haast onhaalbaar, dus grote kans dat de chauffeur vanaf het beginpunt te vroeg is weggereden. Dat heb ik zelf eerder meegemaakt.

-7 minuten
Waarschijnlijk wilde de chauffeur graag naar huis, want er kwam een melding dat een andere bus betrokken was bij een aanrijding en gevraagd werd of onze bus de gedupeerde reizigers wilde oppikken. Dat kon prima, want wij waren immers veel te vroeg. Maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan nam de vervroeging verder toe. In de maastunnel zag ik op het schermpje van de chauffeur een vertraging van – 7 minuten stond aangegeven. 

Betrouwbaar
Dat soort vervroegingen zijn heel erg onwenselijk. Reizigers wensen betrouwbaar openbaar vervoer, en dat betekend niet te laat, maar ook niet te vroeg vertrekken. Een vervroeging van 1 tot 2 minuten kan ik bij de bus nog indenken, maar 6 of 7 minuten te vroeg is niet acceptabel. Alhoewel de vervroeging die ik 1 mei maakte wel erg extreem was, komt het helaas te vaak voor. Niet alleen bij de bus, maar ook bij de tram en de trein.

Tram
Zo heb ik eens de laatste tram van station Lombardijen richting oud-Charlois gehad. Die tram reed 2 minuten te vroeg, ook bij een tussenhalte vertrekthalte als Maashaven. Niet bij alle haltes kan een bus blijven wachten op de vertrektijd, maar bij dit soort haltes hoort het. Ook vandaag had ik een bus die 3 minuten te vroeg was. 

´s avonds
Ik geef nu voorbeelden waarvan ik de bus of tram gelukkig zelf wel wist te halen, maar het is soms ook anders. En dan is het pas echt vervelend. Zeker ´s avonds als de frequentie nog lager is dan overdag. 

Analyseren
Ik hoop dat vervoersbedrijven dit probleem serieus nemen en vertrektijden uit de praktijk toetsen met de dienstregeling. Soms kan een probleem gemakkelijk worden opgelost door de marges net iets anders te verdelen. Waardoor de kans op vertraging nihiel blijft, maar een bus, trein of tram niet zomaar te vroeg kan vertrekken.