fbpx
(c) Richard Latten

Nordlandbanen Trondheim – Bodø: één van de mooiste spoorlijnen van Noorwegen

De Nordlandbanen, ook wel bekend als de Nordland Railway, is een adembenemende treinroute in Noorwegen. De spoorlijn verbindt Trondheim met Bodø, een route van 729 kilometer. Deze treinreis is niet alleen een handige manier om van A naar B te reizen, maar ook een unieke kans om te genieten van de natuurlijke schoonheid van Noorwegen. In dit artikel zullen we de Nordlandbanen verkennen, de reistijden bespreken, de mooiste trajecten benoemen en laten zien hoe deze treinreis perfect kan worden geïntegreerd in een onvergetelijke treinreis door Scandinavië.

Reistijden en Dienstregeling

In Nederland zijn we gewend aan hoge frequenties. Dat is in Noorwegen wel anders. Op de route van de Nordlandbanen rijden dagelijks twee directe treinen. Er rijdt dagelijks één dagtrein van Trondheim naar Bodø, en daarnaast één nachttrein.

De totale afstand van deze route is ongeveer 729 kilometer, en de reistijd varieert afhankelijk van de stops en dienstregeling. Over het algemeen duurt de treinreis tussen Trondheim en Bodø ongeveer 10 uur.

Wil je van het uitzicht genieten? Dan is de dagtrein natuurlijk de beste keuze. Maar vind je 10 uur naar buiten kijken wel erg veel? Dan is de nachttrein ook een prima optie. In de nachttrein kun je bijvoorbeeld plaats nemen in een comfortabele slaapcoupé. En het bijzondere in Noorwegen is dat het in de zomer 24 uur ligt blijft. Dus ook in de zomer kun je bij de nachttrein toch nog goed genieten van het uitzicht. Anders is het in de winter, maar dan kun je misschien wel het Noorderlicht zien.

(c) Richard Latten

Treinreis Trondheim – Bodø

In Trondheim start de trein in een groen landschap, maar geleidelijk wordt het landschap ruiger. De trein rijdt langs bergmeren. Enerzijds een uitgestrekt landschap, maar anderzijds met de bergen op de achtergrond. Onderweg rijdt de trein door verschillende Nationaal Parken.

Onderweg stopt de trein meerdere keren. Na het vertrek uit Trondheim rijdt de trein eerst richting Verdal. Later, circa vier uur na vertrek uit Trondheim, bereikt de trein het Nationaal Park Børgefjell dat zich uitstrekt over de provincies Nord-Trøndelag en Nordland. In dit gebied stopt de trein ook te Majavatn. Een uurtje later kom je aan in Mosjøen. Voor je gevoel ben je nu al best noordelijk, en dat klopt, want Mosjøen ligt ruim 800 kilometer boven Oslo. Toch ben je feitelijk in midden-Noorwegen. Want om het Noordelijkste puntje van Noorwegen te bereiken moet je maar liefst nog 1100 kilometer afleggen. In Mosjøen kun je uitstappen als je de spectaculaire kust van Helgeland wil ontdekken. Dat kan niet per trein, maar vanaf Mosjøen kun je de reis vervolgen per bus.

Later op de rit rijdt de trein door het Nationaal park Saltfjellet-Svartisen. Hier volgt de trein de Ranaelv-rivier. Naarmate de trein omhoog klimt, valt het op dat er minder bomen staan, en zijn er grote stukken ruw terrein.

Onderweg passeert de trein ook de Poolcirkel. Daarom wordt de trein ook wel de Poolcirkel Express genoemd, maar een officiële naam voor de treinreis is dat niet. Het eerste station ten noorden van de poolcirkel ligt is Lønsdal.

Per trein naar de Lofoten?

Hoewel de Nordlandbanen eindigt in Bodø, is dit een geweldige gelegenheid om door te reizen naar de prachtige Lofoten-eilanden. Na de treinreis Trondheim – Bodø kun je overstappen op de boot naar Svolvær, gelegen op de Lofoten. Dit is een betoverende eilandparadijs met schilderachtige dorpjes, bergen stradjes. De ferry naar de Lofoten vaart vanaf Bodø slechts één keer per dag. Als je met de dagtrein naar Bodø reist, zal je een overnachting hebben in Bodø. De boot vertrekt meestal rond 18:00 uur in de avond.

Van Svolvær naar Bodø vertrekt de boot erg vroeg, al om 6:00 uur ‘s ochtends. Daarom adviseert Treinreiziger.nl naar de Lofoten te reizen via Trondheim en Bodø. De terugreis kun je dan maken via Narvik en Stockholm.

Aansluiting naar Narvik

Narvik is het meest Noordelijke treinstation van Noorwegen én van Europa. Alleen vanuit Zweden (Stockholm) rijden er doorgaande treinen naar dit station. Wil je alleen door Noorwegen reizen? Dan reis je vanuit Oslo eerst met de Dovrebanen naar Trondheim, en vervolgens in Trondheim de Nordlandbanen richting Bodø. Je stapt echter eerder uit: In Fauske.

Vanaf Fauske kun je de bus nemen naar Narvik. Er rijdt een bus in aansluiting op de dagtrein. De trein uit Trondheim komt vaak rond 16:52 uur aan in Fauske. De bus (buslijn 100) naar Narvik, vertrekt om 18:00 uur uit Fauske. Na een rit van vijf uur komt de bus om 23:15 uur aan in Narvik. De bus naar Fauske – Narvik gaat ook mee op een boot. Een ticket voor de bus kost circa 40 a 50 euro.

Trondheim – Fauske – Narvik kan op één dag, maar is wel heel erg fanatiek. Beter is het om in Fauske of Bodø te overnachten. De bus naar Narvik rijdt twee keer per dag. Naast de avondbus, rijdt er oom een ochtendbus om 8:40 uur (uit Fauske). Als je vanuit Bodø naar Narvik wilt reizen, is het vaak het beste om de trein naar Fauske te nemen, en hier de bus te nemen.

Treinrondreis door Scandinavë

De Nordlandbanen is perfect te combineren met andere treinreizen in Scandinavië. Als je droomt van een avontuurlijke reis door het noorden van Europa, kun je overwegen om een rondreis te boeken bij gespecialiseerde reisorganisaties zoals Treinrondreis.nl (onderdeel van Treinreiziger.nl). Dan kun je zonder stres op reis en worden alle treinen voor je gereserveerd, en uiteraard ook goede hotels nabij de stations.

Een populaire optie is de Poolcirkel Express: Grote Scandinavië Treintour. Bij deze rondreis vertrek je vanaf een Nederlands station naar keuze, en reis je via Denemarken naar Noorwegen. In Noorwegen overnacht je onder andere in Oslo, Trondheim en Bodø, maar ook op de Lofoten in Svolvær. Na de Lofoten reis je via Stockholm weer terug richting Nederland. Je kunt bij Treinrondreis.nl kiezen om de Nordlandbanen: wil je de dagtrein, of liever de nachttrein? Standaard gaat het programma uit van de dagtrein, optioneel valt de overnachting in Bodø om te wisselen door de nachttrein Trondheim – Bodø.

Kortom, de Nordlandbanen is niet alleen een handige manier om door Noorwegen te reizen, maar ook een onvergetelijke reiservaring op zich. Of je nu kiest voor de dagtrein of de nachttrein, deze route biedt een overvloed aan adembenemende uitzichten en de mogelijkheid om de natuurlijke pracht van Noorwegen te verkennen.

Dit artikel valt in de categorie Treinreizen Noorwegen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
David Nijenhuis
6 maanden geleden

Het loont de moeite om te kijken of ter plekke een weekabonnement een optie is. Blijf je binnen een provincie kan dat. Voor reizen tussen de provincies ben je vaak asngewezen op het kopen van losse enkeltjes, waarbij volgens een zonesysteem gewerkt wordt. Zoek goed van te voren uit of je op die dag kunt reizen, er zijn lijnen die (vooral in de winter) maar 1-2x/week gaan. Ga je in de winter, zorg voor thermische kleding (is minder zwaar en gemakkelijker mee te nemen) en vergeet de Spikes niet ivm gladheid.