fbpx

NS: chaos op spoor grotendeels schuld ProRail

(Novum) – De chaos die donderdag op het spoor ontstond is voor zestig procent veroorzaakt door spoorwegbeheerder ProRail. Dat stelt de NS in een analyse vrijdag in het tv-programma Nova. "Dit kun je je klanten niet aandoen", stelt een NS-woordvoerder. De NS wil in gesprek met Prorail over de betrouwbaarheid van de infrastructuur.

De onregelmatigheden zijn voor 51 procent veroorzaakt door bevroren en besneeuwde wissels, stelt de woordvoerder van de NS. Het ging om dertig van de 6500 wissels. Tien procent van de problemen werden veroorzaakt door overige problemen die met de infrastructuur van het spoor te maken hadden, stelt de NS. Vijftien procent van de problemen is volgens de NS aan het handelen van de spoorwegen zelf te wijten. Negen procent van de problemen ontstond door onder meer aanrijdingen; de overige vijftien procent is onverklaard.

ProRail laat in een reactie weten niet via de media te willen reageren. De spoorwegbeheerder zegt er dit weekeinde samen met de NS voor te willen zorgen dat het treinverkeer goed verloopt. In verband met het aanhoudende winterweer liet de NS eerder weten dat er dit weekeinde minder treinen rijden.

Foto: www.enkelspoor.nl