fbpx
Foto: Daud Pechler

NS dienstregeling aangepast tot nader order

10 feb 2012 15:37

NS en ProRail hebben besloten om ook de komende dagen volgens een aangepaste dienstregeling te blijven rijden. In de brede randstad rijden er daardoor op veel plekken twee in plaats van vier intercity´s en stoptreinen. 

ProRail meldt op NOS teletekst dat de dienstregeling minimaal tot en met 14 februari aangepast blijft. Maar het zou ook langer kunnen zijn, want een woordvoerder van NS meldt dat de dienstregeling tot nader order aangepast blijft. Als het weerbeeld stabieler wordt, nemen de bedrijven opnieuw een besluit over de dienstregeling. Het gaat om dezelfde aanpassingen als deze week.

Voorkomen
Met de aanpassingen hopen ProRail en NS de dienstregeling uitvoerbaar te houden. Voor de komende week wordt er wisselend weer verwacht. Omdat het overdag dooit en ´s nachts kan blijven vriezen, zou dat mogelijk tot problemen kunnen zorgen. Om te voorkomen dat het treinverkeer opnieuw plat gaat, blijft de dienstregeling aangepast.

28 juni
Volgens NS is 28 juni een goed voorbeeld waar de aangepaste dienstregeling werkte. Er reden toen minder treinen vanwege een verwachte storm. Die kwam uiteindelijk later en legde het treinverkeer rond Breda, Tilburg en Eindhoven bijna volledig plat. Ook reden er toen enige tijd geen treinen tussen Utrecht en Arnhem en tussen Amsterdam en Amersfoort. Het treinverkeer liep 28 juni niet vast, maar volgens de redactie van treinreiziger.nl kwam dat vooral omdat de storingen zich in de avond voordeden en niet in de ochtendspits.

Spoorboekloos rijden
NS en ProRail hadden aanvankelijk de doelstelling om in 2012 tussen Amsterdam en Eindhoven zes intercity´s per uur te laten rijden, en tussen Utrecht en Geldermalsen ook zes stoptreinen per uur. NS en ProRail mogen zich gelukkig prijzen dat het spoorboekloos rijden nog niet is ingevoerd. Dan zou het spoorsysteem helemaal kwetsbaar zijn geworden. 

Schultz
Donderdag schreef minister Schultz van Haegen (VVD) aan de Tweede Kamer dat de NS en spoorbeheerder Prorail bij winterse weersomstandigheden eerder moeten overgaan op een aangepaste dienstregeling.

Foto: Daud Pechler