fbpx

NS en NMBS: Veel reizigers met de trein naar de kust

De Nederlandse en Belgische spoorwegen hebben tijdens het hemelvaartsweekend tienduizenden reizigers naar het strand gebracht. Zowel in Nederland als in België werden er extra treinen ingezet.

Alleen al in België werden tijdens het zonovergoten verlengde Hemelvaartweekend 129.672 reizigers naar de vier grote Belgische kustplaatsen gebracht (Oostende, Blankenberge, Knokke en De Panne). De Belgische spoorwegen NMBS zette daarvoor 51 extra treinen (heen- en terug) in en verlengde 5 andere treinen. De meeste Belgische strandgangers gingen naar Oostende (92.500 reizigers), Blankenberge volgde met 27.964 reizigers.

Ook in Nederland heeft NS tienduizenden reizigers naar het strand gebracht. Normaal gesproken rijden er tussen Amsterdam en Zandvoort twee treinen per uur, maar vanwege de zomerse temperaturen reden er vrijdag, zaterdag en zondag extra treinen tussen Haarlem en Zandvoort. Daardoor reed er elk kwartier een trein naar het strand.

Zandvoort is in Nederland de enige plaats waarbij in de buurt van het strand een station is. Tot april had Hoek van Holland ook een station, maar de Hoekse spoorlijn wordt nu omgebouwd tot metrolijn. De RET, die het vervoer tussen Rotterdam en Hoek van Holland nu verzorgt, zette dit weekend extra bussen in richting het strand.

Foto: Het strand van Scheveningen (archief). Scheveningen had vroeger ook een treinverbinding, tegenwoordig is het Scheveningse strand met de tram bereikbaar.