fbpx

NS en ProRail vervullen 75 spoorwensen

23 mei 2019 7:07

NS en ProRail hebben dinsdag en woensdag 75 wensen in vervulling laten gaan. Mee als conducteur, met de trein door een wasstraat of rijden in een treinsimulator. Al deze en andere dromen, van kinderen en volwassenen, zijn tijdens de twaalfde editie van de Spoorwensdagen vervuld.

Conducteur

Eén van de gelukkigen is de 9-jarige Stijn. Stijn, die er van droomt om conducteur te worden, mocht de kaartjes controleren. “Stijn zou het liefst gaan slapen met zijn conducteursfluit”, vertelt zijn vader. Vlak na zijn geboorte kreeg Stijn een herseninfarct waarvan hij niet volledig is hersteld. Bij het horen van het woord trein gaan zijn ogen stralen. Zijn vader vertelt: “Als het aan Stijn ligt, speelt hij alleen maar treinspelletjes, maar zijn vriendjes willen ook weleens wat anders doen. Dat botst dan af en toe.” Voor Stijn was het dan ook fantastisch dat hij nu één dag echt conducteur mocht zijn.

Werkplaats Haarlem

De jongste deelnemer was Freek (6 jaar) uit Haarlem. Zijn wens, een bezoek aan de werkplaats in Haarlem, ging in vervulling. Freek kwam ogen en oren te kort. Ook de vader van Freek genoot met volle teugen: “Ik vind het heel mooi om mijn zoon zo te zien genieten. Dit is heel bijzonder. Zeker voor Freek, maar ook voor mij.” Op de vraag welk rapportcijfer Freek de dag geeft, zegt hij met een stralend gezicht: “Niet een 10, maar een 12.”

Diverse activiteiten

De wensen zijn afkomstig van zowel kinderen als volwassenen. Volgens de organisatoren gaat het om wensen van deelnemers die het verdienen om extra in het zonnetje gezet te worden. Om de wensen in vervulling te laten gaan zijn er door 150 vrijwilligers allerlei activiteiten georganiseerd, denk aan een bezoek aan het simulatorcentrum in Amersfoort, bezoeken aan werkplaatsen, een kijkje in de Koninklijke Wachtkamer in Amsterdam of naar het Spoorwegmuseum. Nieuw dit jaar is de activiteit ‘Conducteur van de toekomst’, die activiteit werd geopend door NS topman Roger van Boxtel.

Kameel

De bekendste activiteit is misschien wel de speciale Spoorwensdag Express, die ook dit jaar weer twee dagen door het land toerde. Traditiegetrouw wordt daarvoor de Kameel ingezet, het voormalige directierijtuig van NS.

Een uitgebreider fotoverslag volgt later vandaag.