fbpx

NS gaat veel treinen in de spits verlengen

25 jul 2014 11:13

De Nederlandse Spoorwegen gaan dit najaar dertig procent van de treinen verlengen. Dat doet het spoorbedrijf nadat vorig najaar een recordaantal klachten binnenkwam over volle treinen. In vergelijking met vorig jaar komen er in de spits zesduizend zitplaatsen bij.

Een aantal drukke treinen wordt echter niet verlengd. "Op enkele trajecten zouden wij ook graag versterkingen hebben ingezet, maar dat is echter niet mogelijk gebleken, bijvoorbeeld vanwege logistieke, veiligheids- of technische redenen", schrijft NS in een brief aan consumentenorganisaties.

Piekbelasting
Ondanks dat dertig procent van de treinen verlengd wordt, zal het in de spitsuren druk blijven. "De spits is immers de drukste periode van de dag waarin we 600.000 reizigers vervoeren in enkele uren. De totale vloot kan niet enkel en alleen op deze piekbelasting worden afgestemd omdat dit zowel bedrijfseconomisch als maatschappelijk niet rendabel is", legt NS in de brief uit. De gemiddelde bezetting van een trein bedraagt dertig procent.

Meldpunt
Reizigers die hinder hebben van overvolle treinen kunnen dat melden op volletreinen.nl, een initiatief van reizigersorganisatie Rover. Vorig jaar kreeg de vereniging tweeduizend meldingen binnen. NS heeft die meldingen als input gebruikt om drukke treinen te verlengen.

Verlenging
De langere treinen worden mogelijk doordat NS tijdelijk 19 oude niet-gerenoveerde dubbeldekkers weer in dienst neemt (DDM-materieel, de dubbeldekkers met groene banken). Die zullen gaan rijden tussen Amsterdam en Zandvoort. Daarnaast wordt een aantal gerenoveerde dubbeldekkers verlengd van vier naar zes rijtuigen. 

Korter
Een aantal treinen wordt ook korter (17%). Dat betekent echter niet altijd dat de capaciteit ook afneemt. Zo worden negendelige treinen tussen Den Haag en Venlo vervangen door zesdelige dubbeldekkers. In een aantal gevallen zullen treinen ook daadwerkelijk minder capaciteit krijgen. "Om de versterkingen mogelijk te maken hebben we ervoor gekozen om minder capaciteit aan te bieden op andere trajecten waar dat volgens de prognoses kan", legt een NS-woordvoerster uit.

Deze drukke treinen worden vanwege logistieke redenen niet verlengd.

Tijd Druk traject Eindbestemming Treinnr
6:42 Leeuwarden – Zwolle Rotterdam C 12522
8:07 Geldermalsen – Utrecht C Utrecht C 6022
16:44 Utrecht C – Gouda Den Haag C 2054
16:55 Utrecht – Geldermalsen Tiel 6061
17:22 Roosendaal – Bergen op Zoom Vlissingen 2648
17:24 Den Haag C – Gouda Amersfoort Schothorst 11763
17:34 Amsterdam C – Zaandam Uitgeest 4754
17:38 Utrecht C – Ede-Wageningen Nijmegen 3163
17:47 Schiphol – Utrecht C Heerlen 3565