fbpx

NS lokt Fyra in de fout bij testritten

26 mrt 2013 14:00

De Nederlandse Spoorwegen gaan de Fyra V250 vanaf vandaag weer testen. Daarbij worden zo veel mogelijk storingen opzettelijk veroorzaakt. Doel is erachter te komen of eerder gevonden storingen verholpen zijn, en of er geen nieuwe storingen ontstaan. Dat bevestigt een woordvoerder van het spoorbedrijf naar aanleiding van een bericht van de NOS.

De eerste testritten worden uitgevoerd met twee van de negen Fyra-treinen. De andere treinen worden later getest. Met de testritten wil het spoorbedrijf kijken of de oplossingen die AnsaldoBreda heeft bedacht ook in de praktijk werken. De afgelopen maanden heeft AnsaldoBreda al testritten uitgevoerd. Dit zijn de eerste testritten die het spoorbedrijf zelf doet.

De ritten zijn rond de werkplaats Watergraafsmeer, daarbuiten op gewoon spoor en op de HSL. Technici van de Italianen en Nedtrain draaien 24-uursdiensten om de ritten uit te voeren.

Wanneer de resultaten van de testritten naar buiten worden gebracht, durft het spoorbedrijf nog niet te zeggen. De verwachting is dat er in april meer bekend wordt gemaakt. Dan loopt ook de deadline van de Belgische spoorwegen (NMBS) af. De NMBS, die drie Fyra-treinen heeft besteld, dreigt de bestelling te annuleren als de problemen niet voor eind april zijn opgelost.

De trein werd op 17 januari uit de dienstregeling gehaald, een dag later werd de trein in België voor commerciële ritten verboden. Dit omdat één van de treinstellen een bodemplaat had verloren doordat er ijs op het spoor lag. Eerder waren er ook al veel problemen met de hogesnelheidstrein. Als alternatief voor de Fyra rijdt er nu acht keer per dag een intercity tussen Brussel en Den Haag.

De Fyra gaat pas weer echt rijden als dat veilig en zonder storingen kan. Om dat te controleren heeft NS het Britse adviesbureau Mott MacDonald gevraagd om de problemen met de trein onafhankelijk te beoordelen.