NS mag zelf beslissen of het een beetje of helemaal geen treinen rijdt – bonden vinden stilleggen onnodig
09 jun 2025 17:03
Het staat de NS vrij om te besluiten helemaal geen treinen te rijden ook al is het wel mogelijk beperkte diensten te rijden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op vragen van Treinreiziger.nl. Dinsdag rijdt de NS geen enkele trein in het land vanwege een staking in het westen.
Op zondag besloot de NS om dinsdag geen enkele trein te rijden nadat spoorvakbond VVMC aankondigde dat niet alleen personeel in de regio Zuidwest maar ook in de regio Noordwest staakt. Met alleen een staking in het zuidwesten was de NS van plan in de rest van het land te rijden, maar op zondag veranderde dat omdat de plotselinge uitbreiding van het stakingsgebied het volgens de NS onmogelijk maakt in de rest van het land een betrouwbare dienstregeling te rijden. Ook vreest de NS dat ergens, zoals op Utrecht Centraal, treinen en veel reizigers stranden. En dus rijdt de NS geen enkele trein tussen dinsdagochtend 04.00 uur en woensdagochtend 04.00 uur.
Pendeldiensten zijn mogelijk volgens bonden
Een woordvoerder van de spoorvakbond VVMC reageerde zondagavond tegenover Treinreiziger.nl verbaasd te zijn dat de NS het hele land platlegt. Volgens de VVMC had de NS in de rest van het land pendeldiensten kunnen rijden. En ook FNV vindt dat, zo liet vakbondsbestuurder Henri Janssen maandag weten in het AD. ”Landelijk alles stilzetten is absoluut niet nodig”, aldus Janssen. „Ik zie niet in waarom de trein tussen bijvoorbeeld Den Bosch en Eindhoven niet zou kunnen rijden. Met het aanwezige personeel zou je gewoon pendeldiensten moeten opzetten tussen de grote stations.”
Rover vroeg om pendeldiensten
Reizigersvereniging Rover vroeg voor de staking van afgelopen vrijdag al om pendeldiensten. ’’Wij hebben de NS meegegeven dat reizigers liever meer onbetrouwbaarheid in de rest van het land hebben, dan helemaal geen treinen’’, aldus Rover-directeur Freek Bos. Meer dan een vriendelijk verzoek is niet mogelijk. “Er is geen wet die NS verplicht te rijden.’’
‘Aan NS om inschatting te maken’
Het staat de NS vrij om te beslissen af te zien van pendeldiensten, beaamt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie is als concessieverlener de opdrachtgever van de NS. ’’Deze uitbreiding van de staking is kort van tevoren aangekondigd, dan is het aan NS een inschatting te maken of ze nog een betrouwbare dienstregeling kunnen rijden’’, aldus de woordvoerder. Zowel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als dat van Financiën staan in contact met de NS over de stakingen en de vooruitgang van de cao-onderhandeling.
Wisselvalligheid bonden
Volgens Rover ’zal de wisselvalligheid van de bonden niet zorgen voor meer sympathie bij de reiziger’. ’’Grote maatschappelijke impact is dus iets waar NS en de bonden rekening mee moeten houden’’, aldus directeur Bos.
De bonden en de NS lijken nog altijd niet nader tot elkaar te zijn gekomen. Lukt dat ook de komende dagen niet, dan volgt donderdag een nieuwe staking. Het is dan wachten op de officiële aankondiging van de bonden welke werknemers zij willen laten staken waarna de NS weer moet besluiten of en waar treinen kunnen rijden. De bonden moeten ten minste 24 uur voor een staking officieel mededelen waar er gestaakt wordt.
Opinie Treinreiziger: ‘Verhaal NS erg zwak’
“Ik vind het verhaal van de NS erg zwak”, zegt Treinreiziger.nl redacteur en treinexpert Hildebrand van Kuijeren op dinsdag in het AD. ”Je zou toch denken dat je in elk geval in delen van Nederland iets kunt laten rijden. Als je gewoon van tevoren zegt: de informatie in de app klopt niet, maar we gaan proberen op de routes buiten Noord- en Zuid-Holland een aantal treinen te laten rijden, dan kunnen de mensen die echt met de trein moeten dat in elk geval proberen.”
„Ik krijg het beeld dat de NS heel erg op de betrouwbaarheid van haar reisinformatie stuurt. Dat vind ik een vrij bijzondere keuze. Dat je op voorhand niet eens zegt: we gaan het in elk geval proberen. Maar ook de bonden treft blaam. Dat de staking op zo’n laat moment is uitgebreid, vind ik onbegrijpelijk. Maak eerst gewoon je geplande acties af, in plaats van er plotseling een schepje bovenop te gooien.”
(c) Treinreiziger.nl / Mark Koghee
Ns is nogal makkelijk in het volledig stil leggen van de dienstregeling. Bij grote storingen hebben ze ook weleens besloten de rest van de dag niets meer te laten rijden. Terwijl toen ook duidelijk was dat pendeltreinen laten rijden nog een optie was. Maar de wil ontbrak.
Tja, wat wil je als de bonden in het weekend ineens het stakingsgebied verdubbelen.
Sowiso hadden deze stakingen veel eerder aangekondigd moeten worden, helemaal omdat er tot na de verkiezingen niks uitkomt. De ns heeft het geld niet om toe te geven, tenzij ze hun conducteurs efficienter (e.g. niet op elk treinstel) in mogen zetten, maar dat is een no go voor de vakbonden.
En de huidige regering gaat echt niet bijspringen. Al is het maar omdat machinisten en conducteurs minder verdienen en minder rechten hebben onder andere vervoerders.
Het punt is dat de NS geen enkele moeite doet. Als het dan alsnog niet lukt begrijpelijk. Het komt nu over “het is een lang weekend vrij dus we kunnen niks regelen”! OV is geen service… Het is voor velen een levensader waar we zuinig mee om dienen te gaan. Het is inBelgië bijvoorbeeld geregeld dat er altijd een deel moet rijden om de reden dat het een afhankelijke dienst is. Je kunt ook niet zomaar geen stroom meer leveren of water omdat deze dienst staakt maar het ov mag dat wel… Is niet erg goed uit te leggen. En ja de bonden hebben de staking vergroot maar come on de NS is een 24 uurs bedrijf daar moeten soms mensen hun vrije dag opgeven in geval van nood. Je hebt ook een verantwoordelijkheid als vervoerder en het is geen 9/5 bedrijf. Als je als medewerker dat niet wilt heb je gekozen voor de verkeerde werkgever toch?!
Waarom moeten andere mensen hun vrije dag opgeven als de vakbonden er een potje van maken? Dat zou ik ook niet doen, de vakbonden kunnen de pot op.
En nu moeten vele Nederlanders hun kostbare verlofdagen opmaken omdat de vakbonden er een potje van maken. Straks kunnen mensen niet meer op vakantie, omdat hun verlofdagen op zijn omdat ze door al die stakingen steeds niet naar het werk konden gaan en geen alternatief vervoer of thuiswerkmogelijkheid hadden.
Wel eens gehoord van wettig verlof door overmacht.
Als jij kan aantonen dat de trein je enige vervoersmiddel is om naar je werk te komen. Kost het je geen verlofdag en hoor je gewoon doorbetaald te worden.
Dat soort regels en wetten hebben we mede dankzij de vakbonden in Nederland.
Daar zal veel voor gestaakt zijn. 😉
Complete onzin! Er bestaat geen “wettig verlof door overmacht”. Bovendien is fietsen, lopen, taxi, deelvervoer of vervoer zoeken via social media allemaal een optie. Dit land gaat echt naar de knoppen door stakers, vakbonden en tuig wat gewoon niet wil werken. De NS is een staatsbedrijf wat door veel omstandigheden deze looneis niet kan invullen. Een groot voordeel is wel dat een commerciële partij het hopelijk snel mag invullen.
Dan ga je toch WERKEN IN JE EIGEN STAD? Waarom van Utrecht naar Amsterdam?
Ik denk dat de werkgeversverenigingen het niet met je eens zijn in een wereld waar ASML mensen uit India haalt en de gemiddelde boer mensen uit Polen. Dat laatste had te maken met vrij vervoer van personen, goederen en diensten binnen de EU waar volgens mij vooral de PVV tegen ageert, en de Brexiteers.
Ook ambtenaren zijn het onderling niet eens: ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor economische zaken en het in balans houden van productieven en niet productieven streven naar een zo flexibel mogelijke arbeidsmark, soms met een klein beetje dwang. Ambtenaren daarentegen die het Parijs-akkoord moeten uitvoeren zijn bezig met 15-minuten-steden.
Dat zeg ik al 30 jaar tegen linkse partijen, waarom mensen uit bepaalde mensen halen, als we hier genoeg niksnutten hebben die niet werken?
30 jaar in Nederland????
Je kunt niet eens fatsoenlijk schrijven
Debiel
Als de bonden nou eens zouden instemmen met het concept dat rijdend personeel grotendeels op dezelfde trein blijft gedurende de werkdag (dus het misplaatste label van “rondje rond de kerk”), dan zou de treindienst veel beter planbaar en robuster worden. Ook in dit soort situaties.
Maar is het ook efficiënter op niet-storingsdagen (wat de reden van de storing ook is)? Want leuk als het veel robuuster en beter planbaar is, maar als je vervolgens veel meer personeel nodig hebt omdat je door pauzes en dergelijke allerlei gaten krijgt die je op moet vullen omdat de planning zo nodig “rondje rond de kerk” moet zijn, is het effect op het totaal veel slechter dan die paar dagen per jaar met forse verstoring (ongeacht de oorzaak van die storing).
ik ben geen expert maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat meer structuur in roosters niet betrouwbaarder is…
Ik ontken ook niet dat het “rondje rond de kerk” waarschijnlijk betrouwbaarder zal zijn, ik zeg alleen dat die betrouwbaarheid misschien een prijskaartje heeft dat het niet waard is. Want als personeel continu heen en weer pendelt op een route, ga je met pauzes en werktijden waarschijnlijk al snel heel inefficiënte planningen moeten maken of er toch weer complexiteit en kwetsbaarheid in de planning komt om het personeel zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten.
Klopt deels, zie ook dit artikel van 10 jaar geleden op treinreiziger.nl
https://www.treinreiziger.nl/fabels-over-het-rondje-om-de-kerk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Volgens mij denkt de NS ook aan de prestatie indicatoren die bij een gehele terugtrekking van een dienstregeling niet gelden én vermoedelijk wel een slechte uitkomst hebben bij een dag dat er een beperkte, pendel, dienstregeling gereden wordt waarbij de kans op vertraging of uitval toch wel aannemelijk en wat groter in volume is.
Strikte rooster vervelen maar geven wel meer inzicht in wanneer je wat moet doen.
Procesvereenvoudiging zou in een normaal bedrijf allang zijn geregeld, het is onder andere de basis bij de spoorwegen in Japan. Maar NS is geen normaal bedrijf, iedereen bemoeit zich ermee; twee ministeries, een tweede kamer, een directie, vakbonden en het rijdend personeel en allemaal zoeken ze de publiciteit.
Procesvereenvoudiging kan de afwikkeling van onregelmatigheden een stuk eenvoudiger maken en ervoor zorgen dat reizigers ondanks verstoringen toch worden vervoerd. Ook kan het ertoe leiden dat conducteurs de ‘klanten’ en de omgeving beter kennen en daardoor betere service en veiligheid kunnen bieden en verder dat machinisten de baanvakken en de dienstregeling beter kennen en daarmee de punctualiteit verbeteren. Zeg maar, de manier waarop de regionale vervoerders werken.
Best mogelijk dat de statistieken daardoor negatief worden beïnvloed en het werk wat minder ‘avontuurlijk’ wordt, maar wat heeft een gestrande reiziger daaraan? Ik ben ervan overtuigd dat de spoorwegen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst, maar daar zijn wij nog niet klaar voor.
Wat een onzin, en weer alle gevolgen afwentelen op de reizigers.
Het wordt hoog tijd dat een staking geen overmacht mag heten en iedere benaadeelde minimaal E 1000 kan claimen bij NS.
Als NS bij een volgende staking honderden miljoenen moet uitbetalen , is dat een sterk argument om een cao af te sluiten voordat er weer gestaakt wordt.
En dan gaat ns failliet en heb je ook geen treinen, beter is een minimimdienstregeling vastleggen in de wet. Makkelijker op te plannen en je zit ook niet met de rare cao regels dat je iemand die niet staakt niet mag vragen om de taak te doen van iemand die wel staakt
En voor de vakbonden een argument om compleet onrealistische eisen te gaan stellen, want met gaan staken kunnen ze dan gigantisch veel schade aanrichten.
Dat kan de NS nooit zo snel organiseren. Dankzij de vakbonden hoeft het personeel geen rondje rond de kerk te rijden, maar MOET het door nodeloos ingewikkelde dienstroosters door het hele land rondrijden, anders vinden ze het te saai. Als er dan een regio uitvalt lukt het natuurlijk niet om dat snel allemaal opnieuw in te roosteren. Overigens wel eens begrepen dat door deze rondje Nederland regeling, rijdend personeel ongeveer 20% van hun werktijd besteden aan het naar de volgende route reizen.
Het personeel van de NS zou zich moeten schamen. Ook het personeel dat staakt. Je hebt een gezamelijke verantwoordelijkheid naar de reiziger. Het wordt tijd dat de NS weer genationaliseerd wordt. Dit soort dienstverlening valt namelijk net als de functies van ambtenaren onder werkzaamheden waar je de stakingsmogelijkheden zou moeten kunnen beperken. Die egoisten op het spoor hebben al het treinverkeer duur en onaantrekkelijk gemaakt. Hoever laten we het gaan met elk jaar wel stakingen?
Ook ambtenaren mogen staken, dat gaat niet veranderen door de NS te nationaliseren.
OV-personeel moet net als Politie en Defensie een permanent stakingsverbod krijgen, het loopt de spuigaten uit! En als de verwende kindertjes van NS straks hun zin krijgen dan gaat Prorail weer eens staken, daarna de regionale vervoerders, dan de buschauffeurs weer. Het moet eens afgelopen zijn met deze terreur!
De bonden staken, en NS doet daar nog een schepje bovenop. Alle treinen aan de kant. Improvisatie is er niet bij, al is ook dát een van de kerntaken van NS. NS kiest voor het gemak in plaats van een nooddienstregeling voor de niet getroffen delen van het land te maken. Desnoods met wat overwerk in de NS-hoofdkantoor, op 8 juni hadden ze er al mee kunnen beginnen. Tekenend voor de onverschilligheid van dit bedrijf, dat ook nu weer de reiziger decentraal stelt.
Vandaar ook het hoofdrailnet niet meer aan NS gunnen maar aan een vervoerder die wel moeite doet om de reiziger te vervoeren. Denk dat heel Nederland wel klaar is met zowel NS als haar personeel!
En hoe denk jij dat die vervoerder aan personeel gaat komen als het NS-personeel niet wordt overgenomen? Het is nu al een zware kluif om aan genoeg mensen te komen, zeker op de randstedelijke standplaatsen, laat staan als de arbeidsvoorwaarden en het loon opeens een stuk slechter zijn zoals het geval is in de CAO-multimodaal.
Dat is dus slappe hap.
Heeft treinreiziger.nl ook nagevraagd of de ritten die NS zelf heeft geschrapt meetellen voor de relevante prestatie-indicatoren? Ik denk aan:
Impactvolle verstoringen veroorzaakt door NS
Reizigerspunctualiteit 3 min HRN
Reizigerspunctualiteit 10 min HRN
Kwaliteit van aansluitingen van NS op andere vervoerders
Kwaliteit Reisinformatie inclusief verstoringen
“Heeft treinreiziger.nl ook nagevraagd of de ritten die NS zelf heeft geschrapt meetellen voor de relevante prestatie-indicatoren?”
Dat hoeft treinreiziger niet na te vragen, dat staat gewoon op de KPI dashboards van ProRail. Gezien het feit dat de NS dit twee dagen voor de uitvoeringsdag heeft besloten, kan je er van uit gaan dat dit dus meetelt voor hun prestaties.
https://kpi.prorail.nl/reizigerspunctualiteit_HRN?spec=hrn03&lang=nl#
Niet alle KPI’s zijn gedeeld met Prorail.
Voor reizigerspunctualitein blijkt uit je citaat juist dat dit NIET meetelt. Als je niet kan reizen omdat NS geen treinen laat rijden, check je immers niet in en uit. Voor de jaarscore op reizigerspunctualiteit is het voor NS dus handiger om helemaal geen treinen te laten rijden dan treinen met naar verwachting bovengemiddeld veel vertraging. Een perverse prikkel dus.
Is het dan een impactvolle verstoring veroorzaakt door NS? – Ik weet niet wie dat bepaalt, maar het kan zomaar zijn dat het wordt geregistreerd alsof NS geen blaam treft, omdat het volledig de schuld zou zijn van de f*ckbonden.
Hoe zit het met de Kwaliteit Reisinformatie inclusief verstoringen? Volgens de HRN-concessie gaat het om:
Ik ben wel benieuwd of er in dit geval formeel tijdig handelingsperspectief is geboden.
leuke colum in Trouw
Als het aan ons lag, hadden we de hele bliksemse boel allang weer genationaliseerd
Kelli van der Waals
columnist
9 juni 2025
Bewaren
Delen
Begrijpelijk hoor, dat NS-werknemers gaan staken. Dat ze 2,55 procent loonsverhoging te laag vinden en de werkdruk te hoog. Machinisten die zich door nachtelijke diensten moeten slepen met te weinig collega’s; conducteurs die dreigende zwartrijders moeten aanspreken terwijl ze liever stickervelletjes uitdelen aan kinderen: we see you. En je hebt niet voor niks een vakbond, toch?
Blijf op de hoogte
Krijg een melding bij belangrijke artikelen over Algemeen nieuws.
Maar NS’ers, waarom moeten jullie ons steeds hebben? Wij, trouwe treinreizigers die de comfortabele auto laten staan en consistent komen opdagen. Door weer en wind, vertragingen en storingen. Wij staan er, in de stationshal, op het perron, als een roedel loyale labradors. We trotseren de duur uitgevallen treinkaartjes, de krimpende daluren en de overvolle perrons vanwaar we soms last minute naar een ander perron worden gestuurd, om daar aangekomen weer terug naar het eerste te moeten. We laten ons stelselmatig als een kudde schapen behandelen, no problemo. We snappen dat jullie er niets aan kunnen doen.
We verdragen spartaanse dienstregelingen, onhaalbare overstappen, muffe coupés, gare treinstellen. Medereizigers die niet wachten met instappen tot iedereen is uitgestapt, die luid bellen en filmpjes kijken, manspreaden, vies eten en stinken naar zure, doorregende jassen, zweet en/of veel te heftige crèmes.
Jullie kunnen altijd op ons rekenen. En we weten dat jullie dat niet zo bedoelen, maar omgekeerd is dat lang niet altijd het geval.
Wat jullie moeten begrijpen: onze eigen dienstregelingen zijn van jullie afhankelijk. Onze werk- en opdrachtgevers rekenen op jullie, onze docenten en onze leerlingen, de musea, theaters en horeca die we zouden bezoeken, onze pinkstervakanties, onze oppassen, onze gezinnen, degenen die voor ons zorgen en degenen voor wie wij zorgen.
Kijk ons nou staan langs dat gure spoor, terwijl de regendruppels van onze plastic jassen glijden, zware tassen op onze ruggen. Hebben wij een hoekig brilmontuur en grijzende krullen achter een wijkende haarlijn, een peukie in de hand? Nee, wij zijn niet Wouter Koolmees. Jullie chanteren de verkeerde.
Als het aan ons lag hadden jullie allang die 6 procent erbovenop gekregen, meer zelfs. Dan hadden we massa’s gezellige collega’s geregeld, bijstand van alle kanten, minder nachtdiensten en meer plezier. Secundaire arbeidsvoorwaarden om je vingers bij af te likken. Beter materieel, een mooier spoorboekje. Als het aan ons lag, hadden we de hele bliksemse boel allang weer genationaliseerd. Wij staan aan jullie kant.
Helaas lopen onze spoorwegen door het land van de vroemvroempartij. Wij zullen stoïcijns deze afmatting moeten uitzitten, en stilletjes, tegen beter weten in, dromen van een tjoektjoektoekomst.
Goed en krachtig omschreven in Trouw gezien vanuit een reizigers perspectief.
Ik vind trouwens de reacties van de vorige respondenten nogal “slap” had van mijn kant krachtiger taal moeten zijn. Deze komende en uitgebreide staking is voor de reizigers die afhankelijk zijn van het spoor een “steek-onder-de-gordel” het SLECHTSTE wat je de treinreizigers aan kunt doen !
Mensen die dit – de stakingen – bedacht hebben dienen als “veevoer” te worden gebruikt als men laatdunkend en de boel geheel plat legt, ik vind dat een SCHANDE dat men over de rug van de reiziger dit kan doen en alternatieven afwijzen. Er zijn genoeg mensen die ook nog meer poen willen verdienen en betere werkomstandigheden willen hebben in onze samenleving, lukt niet altijd en als men niet tevreden is bij NS waarom zijn ze dan daar ooit begonnen en waarom blijven ze er en gaan niet elders hun heil zoeken. Zijn mensen anno 2025 niet meer tevreden met wat ze hebben, moet het altijd maar meer en meer en meer en meer en meer en nog meer en nog veeeeeeeeeel meer ?
Ik heb ook maar een piepklein inkomentje om van rond te komen en moet elke dubbie honderd keer omdraaien en reizen met een NS trein is al een lange tijd geleden. Reizen doe ik dus door op YouTube naar reis filmpjes te kijken, maar niet zelf op pad te gaan, heb daar de poen niet voor, ben al blij als ik nog wat te eten en drinken heb, maar moet daar ook op bezuinigen. Telkens als ik lees dat men X procent meer smak geld wilt hebben erger ik mij daaraan en verklaar de mensen die nu de boel plat leggen voor g e k ! De mensen die nu een staking bedacht hebben zijn gewoon hun verstand kwijt geraakt niets meer maar wel minder…
Tja Frans, dit neigt toch een beetje naar ‘ik heb het niet, dus een ander verdiend het ook niet’. Ik erger me persoonlijk dan ook een stuk meer aan veel bedrijven en instanties die graaien over de rug van de klant/gebruiker én het personeel op de vloer, dat is pas een schande. Uiteraard hebben reizigers mijn sympathie, onze sympathie want ik denk dat ik voor 99% van de collega’s spreek dat we de reiziger écht niet willen duperen. Laten we het echter vooral ook niet normaliseren dat je het als arbeider op de vloer alsmaar slechter krijgt ten bate van de toplagen van de samenleving. Wat mij betreft zouden veel meer sectoren het werk zo nu en dan neerleggen wat ons uiteindelijk allemaal ten goede komt.
“ik denk dat ik voor 99% van de collega’s spreek dat we de reiziger écht niet willen duperen”
Ha ha, mag ik even lachen bij zoveel naïviteit.
Als dat het enige inhoudelijke is wat je weet te plaatsen dan mag jij er zeker om lachen hoor.
Gesteund door de Vroem Vroem partij.
De VVMC wist dondersgoed wat er ging gebeuren na hun last minute uitbereiding van de stakingsregio’s. Hun reactie is dan ook puur en alleen voor de bühne…
En het is zo makkelijk gezegd: “Ze kunnen wel gaan pendelen”. Totdat je nagaat dat door die bijzondere diensten bij NS waarmee personeel zonodig het hele land door moeten (met dank aan dezelfde bonden btw), je dan heel snel ritten tegenkomt die origineel door stakers gereden zouden worden waarna de bonden weer kunnen gaan schreeuwen dat de stakingen “gebroken” zouden worden (ook een term bedacht door diezelfde bonden overigens) waardoor er ook met een pendeldienst verdomd weinig betrouwbaars opgezet zou kunnen worden.
Ik krijg niet direct de indruk dat je inhoudelijk weet hoe de afspraken zijn bij een verstoorde treindienst. En over de Bühne waar je het over hebt dat slaat m.i erg op je eigen manier van reageren.
tja, met het huidige track record is het rationeel om niet te vertrouwen op wat een vakbond zegt.
Ik krijg het gevoel dat de NS de bonden een oor aan wil naaien. Door alle verkeer stil te leggen is het voor de beleving van de reiziger een landelijke staking. Die beleving straalt op een extra negatieve manier af op de bonden terwijl zij juist hadden gekozen voor deel stakingen om de reiziger te ontlasten.
Bonden zien te schaden is mijninziens de enige tacktiek die je als NS kunt volgen als ze niet meer voor rede vatbaar zijn. Kijk naar de eisen en de actiemethoden van de bonden, dan weet je dat de bonden alleen maar staken om te staken. Korte tijd heel vervelend voor de reiziger, maar op de langere tijd verspelen de bonden hun legitimiteit.
Als de NS-directie iets wil doen tegen dat oeverloze gestaak zou ik ze aanraden om automatische consequenties te verbinden aan elke toekomstige staking. Bijvoorbeeld bij de eerste dag staken 1 procentpunt van het loonbod af en bij de tweede dag staken het ‘rondje rond de kerk’ invoeren, etc.
Gewoon vakbondsvoorzieningen en -activiteiten onder werktijd afschaffen, werkt in de praktijk prima. Kleine zaken als geen propaganda meer kopiëren op kosten van de baas en vakbondsmededelingen op prikborden verbieden. De besparingen die je daarmee doet, kun je gebruiken om de interne werknemersinspraak (OC’s en OR) verder te professionaliseren.
Wat droom ik toch van Marget Teachter en hoe ze de vakbonden heeft aangepakt. Hoop dat de spoorwegbonden eenzelfde behandeling krijgen. Dit betekent in de korte tijd veel overlast en daarna heb je nooit last meer van ze.
Beetje jammer van de naam Margaret Thatcher, waren toen de mijnstakingen met als tegenpartij Arthur Scargill. Ging toen over de sluiting van de mijnen. Vind ik wel iets heel anders dan nu een simpel loonconflict. In het ene geval ben je gewoon je baan en je zekerheid kwijt, in het andere geval verdien je iets minder maar nog steeds heel goed als je kijkt naar opleidingsniveau.
Annemiek heeft het wat mij betreft prima beschreven in andere stukken. Ik hoop dat NS spoedig van het Hoofdrailnet verdwijnt. Bedrijf is totaal niet kostenbeurs en ik lees elders bijvoorbeeld dat managers zich bezig houden met het vervangen van een “defect-sticker” door een sticker “buiten gebruik”, als managers daar al tijd voor hebben dan valt er op het hoofdkantoor nog flink aan kosten te besparen.
Ah, Margaret Thatcher, de Engelse sloopkogel die beweerde dat wanneer je de rijken rijker maakte het geld vanzelf bij de werkers terechtkwam en zij geen sociale woningen en publieke gezondheidszorg meer nodig hadden!
En dat vind u een toffe meid?
Had zij ook niet gezegd dat een man, ouder dan 26, die nog met een bus reisde een sukkel was?
Helemaal eens met deze opinie! Hier kan ik weinig aan toevoegen. Zowel de bonden als de NS handelen verwijtbaar.
In het VK wordt ook regelmatig gestaakt, maar daar zijn de bonden verplicht een stakingsaanzegging minimaal 14 dagen voor de gewenste stakingsdag te doen. Zo kunnen vervoerders tijdig de dienstregeling aanpassen en kunnen reizigers ruim op tijd worden geïnformeerd over welke treinen wanneer niet rijden. Dat zou de rechter in Nederland ook moeten verplichten.
De NS kan hier niets aan doen. Je kunt niet als je zorgvuldig een aangepaste dienstregeling hebt gemaakt, ineens een compleet nieuwe aangepaste dienstregeling maken als je amper 36 uur van tevoren op een zondag ineens hoort dat er nóg een regio gaat staken, waardoor niets van je aangepaste dienstregeling meer klopt. De VVMC roept dat NS dat best had kunnen doen, maar de VVMC is zelf 100% de schuldige aan deze situatie. Misdadige club. Als je zo nodig wilt staken, doe je aanzegging tijdig! Maar nee, het primaire doel is niet om medewerkers vrijstelling van hun dienst te geven zodat ze met een spandoekje kunnen gaan wapperen, maar het primaire doel van deze club is niets anders dan met de botte bijl zo veel mogelijk schade te berokkenen aan NS en het dagelijks leven van zo veel mogelijk van haar klanten.
De reaktie van het ministerie cq de politiek laat zien dat de politiek zzzzzzeeeeer zzzzzziiiiiek is.
Geen nieuws he.
De NS heeft overeenkomsten met reizigers en overheden en daarop gebaseerd maximale inspanningsverplichting. De NS is niet vrij ritten te dumpen. De NS mag alleen aanpassen aan overmacht zoals een persoon die een trein in de weg stond, een storing die niet redelijkerwijze voorkomen kon worden, ritten die door een staking niet redelijkerwijze georganiseerd en uitgevoerd kunnen worden.
Er moet bij de rechtspraak een onderzoek afgedwongen worden of de direktie kontraktbreuken cq onrechtmatige daden geleid heeft ne misschien zelfs misdrijven.
De vakbonden zijn sterk genoeg om de rechtspraak te dwingen.
Kom op vakbonden, pak die direktieleden aan, die aan het zieken zijn.
De NS heeft hiertoe moeten besluiten door toedoen van die vakbonden. Ze zouden die vakbonden eens moeten aanpakken. Zonder dat gedoe van die bonden had de NS überhaupt geen ritten hoeven ‘dumpen’.
Laten de bonden eerst zorgen als de FNV dat zij eerst eigen organisatie op.poten krijgen en zich niet verschuilen achter de NS,puinhoop in eigen huis.Zelf voor de vakbond cao onderhandelingen gedaan,altijd gewerkt met speerpunten en weerstand speerpunten. Dus wat is echt haalbaar desnoods over langere periode mogelijk verhogingen afspreken en niet voor de media de grote jongens uithangen.
De bonden zijn vrij een staking uit te roepen ? En dan heeft de NS maar te zorgen dat de reizigers daar geen last van hebben ??? Lijkt mij de omgekeerde wereld. Niet NS nationaliseren (dat verandert sowieso niks), maar de bonden aanpakken.!
“Lukt dat niet dan zal een collega bedrijf dit kunnen doen als Keolis of Q Buzz met materieel wat toch op reserve staat.”
Ja, dat is natuurlijk niet toegestaan. Je mag geen extern personeel inhuren om de plaats van eigen stakend personeel in te nemen. Dat heet staking breken en dat is verboden. Het is natuurlijk wel toegestaan om werk uit te voeren met overgebleven eigen personeel dat niet staakt, omdat ze geen lid van de stakende vakbond zijn.
De ns moet niet klagen. Ieder half jaar is het raak! Er zijn mensen die verdienen, een stuk minder.
De klant moet staan, zit regelmatig, in veel te krappe ruimte, zelfs onveilig, ze komen nauwelijks controleren.
Niets veranderd met de n(azi).’s.
Ik hoop dat ze al jullie treinen slopen, en dat jullie nog veel klappen mogen krijgen
Geheel stawen van het spoor is onacceptabel. Behoord tot de fitale infrastructuur van NL. Je gooit toch niet ook plotseling alle snelwegen dicht. Eea is gelijkwaardig.
Treingebruikers zijn gelijk aan auto gebruikers. Geen trein =discriminatie van een grote groep nederanders.
Ik hoop ik dinsdag de 17de weer met de trein naar dagbesteding kan gaan. Anders moet ik mijn vader gaan vragen of hij mij kan halen en brengen met de auto. Ik heb geen auto . Maar anders dan zou dagbesteding dan niet door zijn gegaan. Blijft gepruts met die treintjes. Volgens van Gaal is staken niet meer van deze tijd.