fbpx

NS moet sneller ingrijpen bij gestrande trein

30 dec 2010 14:21

(Novum) – De spoorbedrijven moeten sneller in actie komen wanneer een trein met passagiers strandt. Dat schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een brandbrief aan de spoorbedrijven. Vorige week dinsdag zaten reizigers urenlang vast in een trein zonder verwarming in een weiland tussen Zaandam en Purmerend.

Volgens de inspectie zijn er duidelijke aanwijzingen dat het niet om een incident ging. In de huidige winterperiode en tijdens de zomer komen dergelijke problemen vaker voor. Het gevaar ontstaat volgens de inspectie dat mensen onderkoeld of oververhit raken in treinen waar de verwarming of airco het door stroomuitval niet meer doet.

Zorgplicht
De spoorbedrijven NS en Prorail zouden te weinig doen om treinen snel weer op gang te krijgen. De inspectie vindt dat er snel maatregelen moeten worden genomen en wijst de bedrijven op hun wettelijke zorgplicht voor treinpassagiers.

Plan
Uiterlijk op 10 januari moeten de spoorbedrijven een plan van aanpak klaar hebben, anders grijpt de inspectie in. Op 15 januari beoordeelt de inspectie de situatie opnieuw.

Minister
Belangenorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV ziet in de schrobbering voor de spoorbedrijven aanleiding voor de top van de NS en Prorail om op te stappen. De organisatie hoopt dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) ingrijpt.

Foto: archief, fotograaf onbekend