fbpx

NS onderzoekt Fyra zonder reserveringsplicht

09 dec 2012 13:42

De Nederlandse Spoorwegen onderzoeken de mogelijkheden om Fyra Amsterdam – Brussel zonder reserveringsplicht aan te bieden. Daarmee wil het bedrijf kijken of het tegemoet kan komen aan de kritiek van consumentenorganisaties. Dat zei NS president-directeur Bert Meerstadt zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Meerstadt houden consumentenorganisaties als Rover het bedrijf scherp. Zo ontwikkelt het spoorbedrijf na kritiek van Rover ook abonnementen voor frequente internationale Fyra-reizigers. 

Geen verschil
Meerstadt zei verder dat het afschaffen van de Benelux tussen de grens en Brussel geen verschil maakt, omdat de Benelux in België altijd al op boemelsnelheid reed. Meerstadt: "Je hebt nu alleen een mooie nieuwe mogelijkheid." Meerstadt erkende wel dat de snelle trein tussen Roosendaal en Antwerpen per vandaag is verdwenen.

Opmerkelijk
De uitspraak is opmerkelijk, want reizigers krijgen tussen de grens en Brussel wel degelijk een langere reistijd. Dat komt doordat reizigers in Antwerpen moeten overstappen en omdat de stoptrein Roosendaal – Antwerpen in België tien keer stopt, waar de Benelux non-stop reed. 

Garanties
Verder ging Meerstadt in op het winterweer. De afgelopen dagen bleven grote problemen uit, maar de directeur wil geen garanties geven dat het goed blijft gaan. "We zijn wijzer geworden. Het is heel onverstandig om over garanties te spreken, want het blijft een heel kwetsbaar product. Net zoals op de weg."

Aangepaste dienstregeling
De NS president-directeur denkt dat het nu mede goed is gegaan doordat het bedrijf overschakelde op een uitgedunde dienstregeling. "Als we dat niet hadden gedaan, dan ben ik er van overtuigd dat het ook deze keer weer niet goed was gegaan" aldus Meerstadt in Buitenhof. De directeur zegt verder bemoedigd  te zijn dat het nu goed bleef gaan.

Fusie 
Dit weekend publiceerde ook NRC Handelsblad een interview met Bert Meerstadt. Daarin gaf de directeur aan niets te zien in een fusie tussen NS en ProRail