fbpx
Foto: Broos Baanders

NS past dienstregeling opnieuw aan vanwege nieuwe sneeuw – zondag 20 januari

19 jan 2013 16:36

Zondag rijden er altijd al minder treinen, maar morgen – zondag 20 januari – rijden er nog minder treinen. Dat komt omdat ProRail en de Nederlandse Spoorwegen opnieuw de aangepaste dienstregeling uit de kast halen. Dit vanwege nieuwe sneeuwval. Met de aangepaste dienstregeling wil de spoorsector spoorchaos voorkomen.

Zondag wordt een sneeuwfront vanuit het zuiden verwacht, waarbij meer dan 3 centimeter sneeuw kan vallen. Het sneeuwfront trekt in de loop van de dag over het land. Nieuwe sneeuw in combinatie met de aanhoudende vorst kan zorgen voor storingen aan infrastructuur of treinen. Dinsdag en woensdag paste NS ook de dienstregeling uit voorzorg aan, en toen waren er inderdaad de nodige wisselstoringen.

Ruimte
De dienstregeling heeft op zondag al aanzienlijk meer ruimte om eventuele verstoringen op te vangen, maar conform de draaiboeken wordt er ook dan bij sneeuwval in de dienstregeling gesneden om nog meer ruimte te creëeren. Omdat er zondags al minder treinen rijden, worden er wel minder treinen opgeheven dan op een werkdag met aangepaste dienstregeling. Er worden vooral intercity´s opgeheven. 

Halfuursdiensten
Bij een aangepaste dienstregeling rijdt NS halfuurdiensten in plaats van kwartierdiensten. Daar waar nodig worden treinen verlengd. Ook moeten reizigers op sommige trajecten rekening houden met een overstap. Het kan door de aanpassingen drukker zijn dan normaal. De Fyra Amsterdam – Breda is toeslagvrij (deze rijdt wel).

Reisplanner
De aanpassingen voor zondag 20 januari zijn verwerkt in de reisplanner.

 

(donkerblauw = minder intercity´s, lichtblauw = minder intercity´s en stoptreinen, geel = minder stoptreinen, rood = geen treinen). Afbeelding: NS.nl

Vervoerders positief
NS heeft zich afgelopen week positief uitgelaten over de aangepaste dienstregeling. Alhoewel er veel storingen waren, werd het treinverkeer niet op landelijke maar alleen op lokale schaal ontwricht. 
Ook goederenvervoerder DB Schenker is positief hoe het spoor nu functioneert tijdens het winterweer. “De zeehavens en de industrie waren de afgelopen week mede dankzij ProRail prima bereikbaar. Er is tijdens deze winterse dagen voortvarend gehandeld. Dat mag ook wel eens gezegd worden,” aldus Jelle Rebbers van het bedrijf.

Regionale vervoerders
Arriva, Syntus, Veolia en Connexxion hebben bij winterweer geen aangepaste dienstregeling. Bij die vervoerders rijden alle reizigerstreinen.

Foto´s (c) Broos Baanders