fbpx
(c) Kialna Photography

NS: poortjes OV-chipkaart sluiten eind 2012

17 feb 2011 18:02

De uitrol van de OV-chipkaart verloopt voorspoedig. De Nederlandse Spoorwegen gaan er vanuit dat de poortjes eind 2012 de OV-chipkaartpoortjes dicht kunnen. Dat meldt het spoorbedrijf in haar jaarverslag.

Op dit moment kunnen reizigers een keuze maken voor een papierenkaartje of een reis per OV-chipkaart. 15% van de vervoersbewijzen werd in 2010 per OV-chipkaart aangeschaft. Volgens het spoorbedrijf loopt het voor op de planning. "Inmiddels hebben 1 miljoen reizigers de OV-chipkaart geactiveerd voor de trein, dat zijn er meer dan wij voor dit moment verwacht hadden", zei president-directeur Bert Meerstadt tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Vervolging
Volgens de directeur is de OV-chipkaart voor de reiziger veilig. Wel is fraudebestrijding een punt van aandacht, zodat NS ook het geld kan innen. Meerstadt waarschuwt de fraudeurs: "We ontvangen graag iedereen met open armen. Maar dat is snel afgelopen als mensen fouten dingen gaan doen. Dan zullen we de kaarten blokkeren geblokkeerd, inclusief het saldo dat rechtmatig op de kaart is gezet. Vervolgens zullen we inzetten op vervolging."

Weinig fraude
De huidige fraude valt volgens de topman mee. "De fraude wordt snel opgemerkt. Het gaat nu om een tiental kaarten. Bij het papierenkaartje werd er op veel grotere schaal gefraudeerd en was het moeilijker op te sporen."

Landelijke uitrol
De landelijke uitrol van de OV-chipkaart startte bij NS in eind 2009 en is in 2010 voortgezet en uitgebreid. In 2011 gaat de uitrol verder, zo kunnen studenten sinds begin dit jaar ook op saldo reizen en kunnen jaarkaarthouders in de loop van 2011 ook gaan chippen bij NS. Daarnaast zal het aantal stations met poortjes in 2011 worden uitgebreid. Nu kent NS nog slechts 26 stations met poortjes.

Snelheid
In de periode tussen nu en volledige sluiting van de poortjes zal NS meer en meer poortjes op stations sluiten. De omvang en snelheid waarmee dat gebeurt, is mede afhankelijk van het aantal reizigers dat bij NS gebruikmaakt van de OV-chipkaart.

Bovenste twee foto´s: Kialna Photography