fbpx

NS start aanbesteding groene stroom voor trein

29 mei 2013 15:44

NS start met de aanbesteding van een nieuw stroomcontract voor het totale elektrische treinverkeer in Nederland voor de periode 2015-2025. De eerste fase die deze week start, dient om geschikte leveranciers te selecteren. Daarna begint het daadwerkelijke inkooptraject waarin leveranciers hun aanbiedingen doen. In het voorjaar van 2014 moet dan duidelijk worden wie de nieuwe partner wordt.

“Als één van de grootste en voorspelbare afnemers van elektriciteit in Nederland willen wij de trein graag op echte groene stroom laten rijden. Zo willen wij onze reizigers een groene reis aanbieden en de trein nog duurzamer en aantrekkelijker maken”, aldus Bert Meerstadt, president-directeur van NS.

Stroomleveranciers die het contract willen binnenhalen moeten aanwijsbaar nieuwe groene stroomprojecten bouwen. De vergroening hoeft niet per 2015 direct gerealiseerd te zijn. Dat mag gedurende de contractperiode geleidelijk gebeuren. In totaal is voor het Nederlandse treinverkeer vanaf 2015 ca. 1,4 TWh per jaar nodig.

Alhoewel NS nog steeds één van de grootste afnemers van elektriciteit is, neemt de hoeveelheid wel elk jaar iets af. De vervoerder is al jaren bezig om treinen energiezuiniger te laten rijden. Volgens het spoorbedrijf is de trein gemiddeld 75% schoner dan de auto. Vanaf 2005 is de CO2-uitstoot met 25% afgenomen.