fbpx
(c) uriaan Wossink / shutterstock

NS start test met inchecken betaalpas

12 aug 2022 10:17

Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

Proef Randstad

In 2019 heeft NS tussen Leiden en Den Haag al kleinschalig getest met OVpay, zoals het nieuwe systeem gaat heten. Nu zoekt de spoorwegmaatschappij een grotere groep mensen die door het hele land kunnen reizen. Vanaf vrijdag worden klanten via de mail benaderd om mee te doen, maar komende week gaan NS-medewerkers ook op de stations Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch en Delft zelf mensen uitnodigen voor de proef. Als dank voor hun deelname mogen de reizigers in de eerste klas reizen voor de prijs van de tweede klas.

OVpay vertraagd

Vorige week maakte de beheerder van OVpay bekend dat de invoering van het systeem zeker een half jaar vertraging heeft opgelopen. Oorspronkelijk zou iedereen vanaf deze zomer al met een betaalpas moeten kunnen inchecken, maar dat is niet gehaald. Vervolgens werd er gemikt op oktober, maar inmiddels is het streven 2023.

Het is de bedoeling dat het systeem niet alleen in treinen, maar in het hele openbaar vervoer wordt gebruikt. Op de stations zijn alle incheckpalen voorzien van nieuwe kaartlezers en afbeeldingen van ov-chipkaarten en het contactloze betaallogo.

In een aantal steden en regio’s kunnen reizigers nu al wel inchecken met bankpas of creditcard. De komende maanden staat er naast een proef bij NS, ook een proef in Amsterdam op de planning. Het nieuwe systeem geldt vooralsnog alleen voor standaardreizen zonder korting of abonnement.  Er moeten in totaal 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers gereedgemaakt worden voor de nieuwe techniek.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EHolvast
1 jaar geleden

Goed idee voor personen die ov reizen

Alwaysconnected
1 jaar geleden
Antwoord aan  EHolvast

In UK doe ik dat al paar jaar met
Creditcard heel handig . Dus zou moeilijk moet het niet zijn.
Ook daar zijn verschillende maatschappijen tfl regelt dat allemaal.
Zou hier gedaan kunnen worden door beheerder van ov chipkaart

Ingrid
1 jaar geleden

Dit vind ik dus helemaal niet veilig. De mensen kunnen dan zo zien waar je je bankpas of telefoon opbergt. Veel te diefstalgevoelig

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Ingrid

Dat probleem speelt al sinds de uitvinding van de portefeuille. Dus wat is het probleem?

w.mooldijk@gmail.com
1 jaar geleden
Antwoord aan  Ingrid

Is dit ook niet zo met de ov chipkaart. Aan het begin van mijn reis zien mensen ook dat ik hem uit mijn portemonnee haal en hierin weer opberg.

Anoniem
1 jaar geleden

Jammer, dat aan de proef geen studenten of abonnementhouders kunnen deelnemen.

Wouter
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Op dit moment kan je met de bankpas alleen nog op saldo reizen. Volgens mij is het op lange termijn wel de bedoeling dat je abonnementen of kortingskaarten op je bankpas kan laten zetten/

Henk de Klerk
1 jaar geleden

Waarom weer alleen in de randstad. Ik wil graag meedoen, maar woon buiten de randstad

Luna
1 jaar geleden
Antwoord aan  Henk de Klerk

in 2019 was het alleen tussen Leiden en Den Haag, nu is het door het hele land, dus je kan gewoon meedoen

M.f
1 jaar geleden

Ik wil meedoen

M.F.F. Beckand Verwee
1 jaar geleden

Ik wil meedoen

Baardstaart
1 jaar geleden

Zelf zal ik er voor kiezen om de OV Chipkaart te behouden. Zover ik weet is dit ook mogelijk en worden bank en gluur (betalen met mobiele telefoon) als mogelijkheden toegevoegd. Wel gaat er verwarring ontstaan als je een dagkaart of zoiets in de bus koopt en dat je voor de verkeerde lezer houdt. Snel uitchecken zou zeker moeten kunnen.

evert
1 jaar geleden

Nee bedankt, ik koop liever iets met bankpas en pincode. Smartphone betalen ook niet, net zomin als vingerprint en of gezichtsherkening. Allemaal fraudegevoelig. Bovendien ga ik als de stakingen doorgaan nooit meer met de trein en trouwens al zo weinig mogelijk want in de weekenden zijn er altijd werkzaamheden op het spoor! Ook mijn partner zal ik zoveel mogelijk gaan brengen en halen want ik vind het een dikke bende bij NS!

Julia
10 maanden geleden

Als het als mogelijkheid wordt geboden is dat 1 ding maar lijkt me toch niet dat ze andere mogelijkheden dan gaan afachaffen? Vindt het nu al zeer problematisch qua privacy hoe het geregeld is. Je wordt toch wel gedwongen een persoonlijke kaart aan te schaffen als je een abonnement wilt, cash betalen moeilijk maken etc. Heel vervelend en het hoeft ook echt niet zo, in Duitsland bijv spelen deze issues helemaal niet.