Home

NS topman: Plan voor HSL-oost kan weer uit de kast

NS-topman Roger van Boxtel vindt dat de Nederlandse overheid meer moet investeren in snellere infrastructuur. De topman wil de komende periode goede plannen maken om daarmee de politiek te overtuigen. Dat zegt Van Boxtel tegenover Treinreiziger.nl, tijdens de eerste Eurostar-rit Londen – Amsterdam.

Lees het artikel onder de video.

Wat Van Boxtel betreft kan de HSL-Oost bijvoorbeeld weer uit de kast gehaald worden. Van Boxtel: “Ik weet echt wel dat een kabinet niet zegt: alles kan meteen morgen. Maar het is aan ons om goede plannen voor te leggen, en ze zo dwingend te maken dat je er eigenlijk niet meer om heen kunt. Ook als politiek.” Met een HSL-Oost wil Van Boxtel dat Nederland een snelle verbinding naar Berlijn krijgt. De plannen voor de snelle spoorlijn werden in 2001 afgeblazen. Oorspronkelijk was de lijn beoogd tussen Amsterdam, Utrecht, Arnhem en de Duitse grens.

Snelle trein naar Berlijn

Dat NS een snellere verbinding met Berlijn wil, is geen geheim. Eerder dit jaar maakte het spoorbedrijf al bekend dat de huidige trein de komende jaren versneld gaat worden. Die versnelling moet gerealiseerd worden door minder vaak te stoppen en de locwissel in Bad Bentheim te schrappen. Tegenover Treinreiziger.nl vertelden deskundigen dat de trein naar Berlijn met de huidige infrastructuur in het meest ideale scenario al een uur sneller kan.

Voorrang voor internationale treinen

Van Boxtel wijst erop dat een continent als China 300 miljard investeert in snelle treinen. “En wij in Europa nog een beetje leven met de gedachte met eigen dienstregeling eerst voor nationale treinen. En dan pas ga je denken over grensoverschrijdende treinen. Terwijl ik denk: tussen Parijs, Londen, Amsterdam, Brussel, Berlijn en zelfs naar Warschau en Praag kunnen treinen een geweldig alternatief (voor het vliegtuig, red.) vormen.” De topman benadrukt dat de trein bovendien veel beter voor het milieu is.

Gesprekken over trein Amsterdam – Londen

Van Londen naar Amsterdam is de directe trein nu een feit, maar vanuit Nederland moeten treinreizigers naar de Britse hoofdstad naar verwachting tot eind 2019 blijven overstappen in Brussel. Dat komt doordat de Nederlandse en de Britse overheid nog afspraken moeten maken over de beveiliging en grenscontroles. Van Boxtel is daar teleurgesteld over, maar heeft goede hoop dat de eerste trein Amsterdam – Londen toch eerder gaat rijden. “Ik weet dat het onlangs op de agenda heeft gestaan tussen de Britse premier Theresa May en Mark Rutte. En ik zal geen moment onbenut laten om de druk erop te houden.”

This post was last modified on 9 april 2018 22:02

Bekijk reacties

  • Beter zou zijn wanneer er een drie-baks Doorloper, VIRM of ICNG zou zijn voor speciaal gebruik van bijvoorbeeld de Koning, ministers, sporters of NS-directie.

    Het is wel niet helemaal de richting maar de trein Berlijn kan wellicht beter over Arnhem gaan rijden? Dan heb je gelijk minder stopplaatsen en de spooraanpassing heeft dan ook nut voor de trein naar het Zuiden van Duitsland.

    • Gekeken op NS International Reisplanner wat totale reistijd van ICE Amsterdam C - Duisburg (10.40 - 12.32) + Duisburg HBF - Berlin HBF (13:05 - 17:07) is: 6 uur en 27 minuten.

      Kortom met een HSL Oost zou via Duisburg zelfs iets sneller gereden kunnen dan met de Berlijn trein met de huidige dienstregeling. NS directeur R. van Boxtel heeft over versnellen van de Berlijn trein. Maar DB zet niet voor niets geen ICE in tussen Amsterdam - Berlijn. Ondanks speculaties in het verleden van inzet van een ICE 4. De treindienst tussen Amsterdam - Berlijn zal in ieder geval versneld worden door het overslaan van Bad Bentheim als de Vectron locomotief + nieuwe DB rijtuigen zullen rijden.

      Aanleg van HSL Oost tussen Utrecht - Arnhem - Duitse grens zorgt voor tijdswinst. Maar willen treinreizigers vooral in dure HST rijden? De geschiedenis met de HSL treinen op HSL Zuid heeft geleerd dat een mix van langzamere,goedkopere flexibelere treinen en snelle, dure en comfortabele HST het beste is. Dan kunnen de treinreizigers kiezen. Zie Beneluxtrein, IZY, Quigo.

      via de conventionele s

      • Als je de IC Berlijn via Arnhem wil laten rijden blijf je altijd een overstap houden, dat wil de reiziger niet.

        De Duitsers willen (terecht) geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Berlijn via Arnhem, dat zou ten koste gaan van een andere ICE verbinding.

        Bovendien moet DB dan investeren in twee trajecten tussen Amsterdam en Berlijn want de bestaande verbinding blijft hoe dan ook bestaan (in ieder geval tussen Bad Bentheim en Berlijn).

        Daarnaast is er helemaal geen materieel die voor die versnelling kan zorgen, de Talgo gaat 230 km/u en door de gigantische omweg via Arnhem moet je minstens 300 km/u kunnen rijden en vele ICE-stations overslaan, anders blijft de route via Hengelo altijd sneller. En een HSL-Oost via Arnhem ligt er echt niet voor 2040.

        Opwaardering van het huidige traject is verreweg de beste optie en zorgt er tevens voor dat de huidige verbinding tussen Twente en de Randstad tevens versneld wordt en dat is ook broodnodig! En daarnaast kan dit gecombineerd worden met een snelle verbinding tussen Amsterdam en Hamburg(-Scandinavie).

    • Hier heb ik mijn twijfels over. Want de ervaring heeft geleerd dat HSL Oost een dure aangelegenheid is.

    • NB wanneer het voorlopig te ingewikkeld is zou men eerst de huidige trein zonder stoppen door de Flevopolder kunnen laten rijden. Schiphol-Zwolle.
      Daarna boemelen over enkel spoor zonder stoppen over Almelo-Hengelo. Dit is pas electrisch geworden. Ook kan Zwolle-Deventer-Hengelo en de oude route gedaan worden. Ook met minder stoppen. Olst-Zwolle mag dan wel dubbelspoor worden. Dat is ook beter voor iedereen.

      • Tweesporig maken van het spoortraject Zwolle - Wierden levert nieuwe mogelijkheden op. Dan kunnen er snellere IC Amsterdam - Hengelo - Enschede/Berlijn via Zwolle rijden.

        Tevens wordt het spoor flexibeler tussen Randstad - Twente/Noordoost Duitsland. De IC Enschede - Schiphol en IC Enschede - Rotterdam/Den Haag kunnen gewoon via Amersfoort/Utrecht blijven rijden.

  • Jammer van die Luxemburgse vlag die de dame vasthoudt aan het eind van de video.

  • Misschien dat Van Boxtel eerst maar eens 160 km/u moet afdwingen binnen z'n eigen burocratie. Dat kan allang, maar NS blokkeert het zelf door interne tegenwerking. En zoals het gezegde luidt: "wie het kleine niet eert, is 't grote..."

  • Tussen Utrecht - Amsterdam Bijlmer is de HSL Oost al aangelegd. Hier kan met maximaal 200 km p/u gereden worden. In de praktijk zal met behulp van ERTMS maximaal 160 km p/u gereden vanwege grotere kans op storingen met 200 km p/u onder 1500 volt in combinatie met een zeer hoge frequentie met overige treinen .

    De HSL Oost geschikt voor 300 km p/u zou worden aangelegd tussen Utrecht - Arnhem. Dat is om verschillende redenen niet doorgegaan. Maar nu in Duitsland het derde spoor tussen Emmerich - Oberhausen wordt aangelegd is het sneller maken van het spoortraject Utrecht - Arnhem - aansluiting Betuweroute best aantrekkelijk. Maar niet via een HSL Oost. Dat is veel te duur.

  • Optie. Laat - in afwachting van een echte Hogesnelheidslijn wat nog jaren kan duren - een ICE 3 of 4 deels via de Betuweroute rijden,dan heb je ook geen lokwissel nodig en kan de trein in Duitsland gewoon doorrijden naar Berlijn. De Betuweroute is nu goedgekeurd als omleidingsroute voor de ICE 3 naar Frankfurt, maak er dan een semi-permanente van naar Berlijn. Alle kleine beetjes helpen...

    • De maximumsnelheid op de Betuweroute is wel betperkt door de slome goederentreinen...
      Maar niet stoppen levert de grootste winst. Utrecht-Oberhausen in één hijs. Lekker rustig.

  • Hier moest ik toch wel een beetje om lachen; NS boemelt al jaren met een slakkengang en een matige betrouwbaarheid (en blijft dat nog jaren doen) over de HSL maar om over een compleet nieuw aan te leggen HSL naar Berlijn te rijden zien ze wel zitten. Hopelijk begrijpt deze meneer dat als je de +\- 650 kilometer tussen Amsterdam en Berlijn aantrekkelijk wilt maken voor treinreizigers je toch echt een trein moet hebben die zo een 300km/u rijdt en die slechts een paar keer stopt om zodoende de reistijd op max. drie uur te houden. Anders jaag je de mensen echt niet het vliegtuig uit hoor. Desondanks; ik ben voorstander van betere en snellere treinverbindingen dus wat mij betreft zouden ze morgen met aanleggen beginnen!

    • Natuurlijk begrijpt NS directeur dat wel. Maar hij praat vanuit zijn straatje. 650 km is ook een afstand tussen Barcelona - Zaragoza - Madrid. Reistijd met AVE: 2:40 u.

      Maar wat zit tussen de hoofdsteden Berlijn - Amsterdam? Hannover, Osnabrück, Hengelo en Amersfoort. De vervoersstroom tussen Madrid - Barcelona als slagader van de Spaanse spoornet is gewoon veel groter dan tussen Berlijn - Amsterdam.

      Daarom rijdt er wel een ICE tussen Amsterdam - Frankfurt. Maar niet tussen Berlijn - Bad Bentheim/Amsterdam. DB zet al vele jaren een regiotrein in. En dat zal wel zo blijven.

  • De reistijd Rotterdam - Amsterdam bedraagt 3 uur? Gaan ze op de brommer of zo?

  • Dit is een lastige beslissing om te nemen. Voordat die HSL daadwerkelijk in gebruik genomen wordt, ben je 15 jaar verder. We weten niet hoe de wereld er over 15 jaar uitziet en überhaupt of een HSL nog wel het vervoerssysteem van de toekomst is.

    In Europa is in de jaren 70 en 80 geëxperimenteerd met de eerste hogesnelheidslijnen. Vanaf de jaren 90 is de HSL op grotere schaal uitgerold in de diverse landen. Er wordt veel gesproken als de HSL als concurrent voor het vliegtuig. Voor de grootschalige uitrol, 25 jaar geleden, was de trein een gangbaar vervoersmiddel voor de gewone man en de elite ging met het vliegtuig op reis. Het ironische is dat vele HSL's verder de verhoudingen zijn omgekeerd. Het vliegtuig is mainstream geworden met vele mensen die het kennelijk geen probleem vinden om met de knieën tegen de kin te vinden. De hogesnelheidstrein heeft veelal het imago van de rijke 60+'er die geen zin heeft in de hectiek van het vliegveld.

    Een HSL-oost is wat mij betreft geen verkeerd idee, maar de exploitatie moet anders. Het nieuwe door Frankrijk geinitieerde concept van Ouigo en Izy lijkt kansrijk, daar zou meer aan gewerkt worden. Het laten rijden van internationale kaviaartreinen zoals Eurostar, Thalys en ICE biedt onvoldoende perspectief. Dat proberen we al 25 jaar en heeft tot op heden gefaald.

    • We zouden ook nog de TEE in ere kunnen herstellen. Er staat een complexen treinstel op Amsterdam Watergraafsmeer :-D

      • Inderdaad, letterlijk staan. Overigens staan de drie bakjes op het terrein van CS te roesten. Onbegrijpelijk dat ze er niet wat simpele zeilen overheen doen. Kost niets en helpt zeer goed.

      • Hoe wil je die weer laten rijden als er geen motorwagens meer zijn? Daarbij deze was van een stichting waarbij de bestuursleden, met na horen met de noorderzon vertrokken.

        • met na horen? Van wie is het eigendom nu? En zouden die dingen niet beter af zijn elders? Een oude loods of een museum spoor? Ergens bij Goes of spoor 1 van HS? Lekker overdekt. Wel even schuren en schilderen.

  • Heel simpel wat tussen utrecht en amsterdam.is gemaakt 4sporen 200kmh.dit ook tussen utrecht arnhem goedkoopste en meteen binnenlandse intercity ook voordeel van.dus precies zelfde geen overwegen binnenste of buiten sporen stop treinen en de andere internatiole en intercity treinen.

Share

Recent Posts

Van Berlijn tot Graubünden: Lastminute treinreizen tijdens de herfstvakantie

Oktober is (bijna) aangebroken, de bladeren kleuren warm oranje en rood, en je hebt plotseling…

3 dagen terug

Comfortabel of niet: lang leve de nachttrein!

Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…

3 dagen terug

Stichting Hondekop lonkt naar pendeltrein Spoorwegmuseum en doet aanvraag bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…

4 dagen terug

Heijnen: NS moet spitsheffing opnieuw overwegen

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…

7 dagen terug

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

1 week terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

1 week terug