fbpx

NS wil dat moederbedrijf kosten Fyra betaalt

25 sep 2013 10:30

De Nederlandse Spoorwegen stellen Finmeccanica, het moederbedrijf van AnsaldoBreda, aansprakelijk voor de kosten van het debacle van de Fyra. Het bedrag kan oplopen tot enkele honderden miljoenen euro’s. Dat heeft de NS woensdag laten weten. NS zal Finmeccanica dagvaarden.

De Fyra-hogesnelheidstreinen, geproduceerd door AnsaldoBreda, werden wegens gebreken begin dit jaar uit de dienstregeling genomen. De NS claimt bij het moederbedrijf "op grond van een door Finmeccanica afgegeven garantie´´, omdat de NS "geen risico wil lopen vanwege de instabiele financiële situatie van AnsaldoBreda´´.

Het gaat om kosten die zijn gemaakt voor de aanschaf van de treinen (NS heeft tot nu toe rond de 200 miljoen betaalt voor de treinen), vertragingsboetes, juridische kosten en gederfde inkomsten doordat de treinen nog niet rijden.

Volgens de NS kan de procedure wel 7 jaar duren. Een woordvoerder van Finmeccanica wilde desgevraagd geen commentaar geven op "juridische zaken tegen ons bedrijf of dochterondernemingen´´. Ook een zegsman van AnsaldoBreda onthield zich van een reactie.

Voor Beter OV grijpt de aankondiging aan om opnieuw te pleiten voor een andere vervoerder voor de HSL. "De NS is blijkens zijn opstelling jegens AnsaldoBreda van mening dat als je contractpartner langdurig onderpresteert, het contract ontbonden moet worden en de schadeclaims opeisbaar worden. Op zich is dat standpunt best verdedigbaar. Maar gezien de langjarige onderprestaties van de NS kan consistente voortzetting van deze denkrichting slechts uitmonden in het ontbinden van de HSL-concessie en het door de staat opeisbaar worden van de door NS te betalen garantstelling van 50 miljoen euro", schrijft de vereniging in een brief aan Mansveld en NS-directeur Merel van Vroonhoven.

(c) ANP / Treinreiziger.nl