fbpx
Foto: Florian Sterl

NS wist al 5 jaar van materieelproblemen bij sneeuw

15 jan 2010 20:29

(Novum) – De NS wist vijf jaar geleden al dat sneeuwval voor enorme problemen op het spoor zou zorgen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een interne memo van NedTrain, dat het onderhoud van treinen regelt.

De problemen op het spoor zullen nog weken aanhouden, omdat er zoveel treinen stuk zijn dat niet volgens het normale spoorboekje gereden kan worden.

In de een notitie van de NS wordt volgens RTL gesproken van een onrustbarend niveau van kapotte treinen dat in de roulatie is. Momenteel zouden er zo´n zevenhonderd treinstellen rondrijden met defecten. Deze treinstellen rijden dan in een combinatie met goede treinstellen, omdat ze niet los kunnen worden gebruikt.

De treinen krijgen problemen doordat sneeuw bij de hoogspanningsaansluiting komt. Dat veroorzaakt kortsluiting, waardoor de motor het niet meer doet. Volgens de NS zijn het geen defecten waar de reiziger last van heeft. Door de treinstellen te koppelen aan andere wagons waarvan de motor het wel doet, is er volgens de NS geen probleem.

De problemen zouden te voorkomen zijn geweest door een filter tegen de sneeuw te plaatsen. Volgens de NS is er inmiddels wel begonnen met het plaatsen van die zogeheten cycloonfilters. Dat moet voor volgende winter zijn voltooid.

Foto Florian Sterl