fbpx

NS zoekt ZZP-teams voor grote ICT-klussen

16 mei 2012 11:56

NS wil minder afhankelijk worden van grote detacheerders en dienstverleners met wurgconstructies. Daarom heeft NS een online marktplaats voor zzp´ers opgezet. Toch lukt het nog niet  om complete teams van ict’ers uit de zzp-markt te halen. Dat meldt het spoorbedrijf tegenover Computable.

Nadat het inhuurcontract eind 2010 afliep, heeft NS er voor gekozen om geen nieuwe aanbesteding uit te schrijven, maar op eigen kracht ict´ers in te huren. Voor grote opdrachten bleef NS afhankelijk van grote detacheerders en dienstverleners. "Dat willen we eigenlijk ook veranderen´" zegt NS-manager inhuur Lisette Hetzler. "De vraag is alleen hoe. Het liefste zouden wij zien dat zzp´ers zich verenigen in teams, om zodoende ook mee te kunnen dingen naar grotere opdrachten. Dit komt echter nog steeds niet van de grond. We zoeken dan ook naar mogelijkheden om zelfstandig ict´ers warm te maken om in teamverband te opereren."

Hetzler legt tegenover Computable uit waarom haar voorkeur uit gaat naar ZZP´ers. "Wij hebben de voorkeur voor zelfstandige ict´ers omdat ze vaak vrijer en zelfstandiger zijn in hun denken. Een zzp´er bepaalt zelf wat hij wil en durft meer te zeggen dan iemand in loondienst. Daarnaast zijn ze vaker creatiever."

Structureel huurt de NS driehonderd ict´ers in. De beschikbare functies zijn divers: van business consultants en architecten tot aan programmamanagers. Op het gebied van reisinformatie wil de NS innovatief bezig zijn en dus worden hiervoor redelijk veel zzp´ers ingehuurd. Ook voor de OV-chipkaart worden veel ICT´ers ingehuurd.